marți, ianuarie 20, 2009

Alocuţiunea preşedintelui României, Traian Băsescu


Alocuţiunea

preşedintelui României, Traian Băsescu,
la ceremonia de depunere a jurământului de învestitură în funcţia de ministru al Administraţiei şi Internelor a domnului Liviu Dragnea
(20 ianuarie 2009)

“Domnule ministru,

Încep prin a vă dori mult succes! Aveţi o misiune dificilă. Pe de o parte, ordinea publică, siguranţa cetăţeanului, lupta împotriva criminalităţii şi, în acelaşi timp şi în egală măsură, responsabilitatea pentru bună funcţionare a administraţiei locale. Când vorbesc de buna funcţionare a administraţiei locale, nu mă refer la a substitui aleşii. Ştiţi foarte bine cât de mare este responsabilitatea alesului şi, în acelaşi timp, intangibilă şi nimeni nu poate interveni în autonomia locală, atâta timp cât este ea. M-aş bucura mult ca, într-un timp scurt, ceea ce declaraţi frecvent dumneavoastră, ceea ce declaram eu, ceea ce declarau şefii celor două partide ale coaliţiei la guvernare, că trebuie să descentralizăm activităţile pentru a mări nivelul de autonomie al comunităţilor locale, să devină o realitate, şi din acest punct de vedere vă asigur de tot sprijinul meu. Am convingerea că, fiind un om care provine din administraţia locală, veţi înţelege mult mai bine importanţa unui proces rapid de descentralizare şi creştere a autonomiei locale.

Un alt lucru pe care aş dori să-l subliniez, să-l spun cu prietenie preşedinţilor celor două partide: protocolul semnat între cele două partide nu îmi este opozabil. Ştiţi foarte bine că nu am fost implicat nicio clipă în negocierea acestui protocol, ştiţi foarte bine că nu am nici favoruri, nici obligaţii de pe urma acestui protocol. În ceea ce mă priveşte, voi acţiona constituţional, şi din acest motiv fac un apel la ambele partide ca problemele interne să nu fie transferate către guvern, pentru că nu voi mai da curs niciunei acţiuni care are ca rezultat afectarea executivului din motive interne. Este prima şi ultima dată când fac acest lucru. În ceea ce priveşte evoluţiile viitoare, aş vrea să profit de acest prilej, cu o prezenţă impresionantă a presei, pentru a vă atenţiona asupra evaluărilor făcute de Comisia Europeană cu privire la deficitul bugetar al României. Vreau să ştiţi că cifra, sau să confirm că cifra acreditată de Comisia Europeană din punct de vedere deficit este corectă, repet, corectă - 7,5 la sută deficit dacă toate legile adoptate în 2008 se vor aplica, iar acest lucru este confirmat şi de evaluarea noastră, în urma solicitărilor făcute de miniştri la prima analiză a bugetului, unde a ieşit cam 9 la sută, deci este corectă cifra.

De aceea, public, vreau să se ştie că diferenţa de la 7,5 la sută deficit bugetar evaluată de Uniunea Europeană, repet, corect în baza legilor existente, reprezintă un extraordinar efort pe care guvernul trebuie să-l facă în raţionalizarea cheltuielilor bugetare pentru a-şi atinge ţinta fixată şi cu care astăzi ministrul de finanţe s-a dus la Ecofin, urmând să anunţe vă vom avea un deficit bugetar de 2 la sută. Deci, au dreptate ambele părţi care au prezentat cifrele: atât guvernul, care a anunţat intenţia de a construi un buget cu 2 la sută deficit, cât şi Uniunea Europeană, care a luat legile în vigoare în România şi care, prin aplicarea lor, ar duce la acest deficit catastrofal, care aruncă România într-o formidabilă criză şi în crearea unor dezechilibre macroeconomice care nu vor mai putea fi controlate. Repet, profit de acest prilej pentru a ruga guvernul să facă ce este în interes naţional, adică reducerea masivă a cheltuielilor, şi în cazul în care veţi face acest lucru, vă asigur de solidaritatea mea cu guvernul, pentru că ştiu care ar fi efectele dacă nu se face acest lucru. Vă mulţumesc mult! Domnule ministru, încă o dată vă doresc mult succes, şi ca viitor membru CSAT vă asigur de un deplin parteneriat al meu cu dumneavoastră şi cu instituţia pe care o reprezentaţi. Vă mulţumesc mult!”

Departamentul de Comunicare Publică
20 Ianuarie 2009

Galeria Foto - Autor Sorin Lupsa / Administraţia prezidenţială

20 ianuarie 2009 - Ceremonia de depunere a jurământului de învestitură în funcţia de ministru al Administraţiei şi Internelor a domnului Liviu Dragnea

Niciun comentariu: