România sprijină Planul de redresare economică aprobat de Consiliul European în decembrie 2008 şi va depune toate eforturile necesare pentru a implementa, în perioada următoare, la nivel naţional, măsurile prevăzute de acest plan, a subliniat primul-ministru Emil Boc, în cadrul întrevederii cu ambasadorii statelor membre UE la Bucureşti.
Primul-ministru a prezentat priorităţile pachetului de măsuri anti-criză: corectarea imediată a efectelor sociale şi financiare ale crizei, limitarea declinului creşterii economice şi prevenirea unei recesiuni economice. Totodată, Şeful Executivului a insistat asupra determinării Cabinetului său de a se conforma tuturor constrângerilor de natură bugetară pe care le presupune atingerea unui deficit al bugetului public de maxim 2% din PIB, în condiţiile unei creşteri economice moderate de 2,5% în 2009.
De asemenea, Primul-ministru a subliniat că absorbţia fondurilor structurale şi de coeziune este un element cheie în strategia de dezvoltare naţională. Şeful Executivului i-a informat pe ambasadorii statelor UE cu privire la iniţiativa Guvernului privind simplificarea procedurilor legislative referitoare la achiziţiile publice, menită să înlesnească atragerea de fonduri europene în sistemul public.
În ceea ce priveşte domeniul justiţiei, Şeful Executivului le-a reamintit ambasadorilor că obiectivul României este ridicarea monitorizării Comisiei Europene până la sfârşitul anului 2009.
Pe agenda discuţiilor dintre primul-ministru şi ambasadorii statelor UE la Bucureşti s-au aflat şi alte teme de actualitate precum criza gazelor şi securitatea energetică, dar şi priorităţile preşedinţiei cehe.
Primul-ministru a avut astăzi o întâlnire cu ambasadorii statelor membre UE la Bucureşti, la reşedinţa ambasadorului Republicii Cehe în România. La întrevedere au mai participat: viceprim-ministrul Dan Nica şi coordonatorul Departamentului de Afaceri Europene, Vasile Puşcaş.
Emil Boc: Împreună cu vice-premierul Dan Nica şi cu domnul ministru Puşcaş, am avut o discuţie pragmatică şi la subiect cu ambasadorii ţărilor din Uniunea Europeană. Evident, în prezenţa gazdei noastre şi a preşedinţiei cehe a UE, a domnului ambasador.
Am prezentat priorităţile României în acest moment, atât din punct de vedere bugetar, cât şi din punct de vedere politic, şi am răspuns la foarte multe întrebări legate de politic internă, de politica europeană şi evident, de calitatea României de membru al UE şi de membru NATO.
Am discutat şi am explicat care este prioritatea noastră în alcătuirea bugetului. Filosofia de concepţie a bugetului în jurul unei creşteri economice de 2,5 % şi a unui deficit bugetar în jur de 2%. Şi am prezentat contrastul între ceea ce s-a spus ieri la nivel european cu privire la un deficit de 7%. Am arătat foarte clar că intenţia Guvernului de la Bucureşti este de a avea un buget construit în jurul unui deficit de 2% cu toate constrângerile bugetare pe care le presupunem. Şi de a arăta câteva priorităţi pe care Guvernul le are pornind de la investiţii şi locuri de muncă, şi continuând cu componenta socială şi a protecţiei persoanelor care sunt cele mai afectate de criza economică, cu atragerea fondurilor europene, şi evident, de investiţia publică majoră în infrastructură.
Reporter : De unde au fost aceste diferenţe între datele publice şi cele ale Comisiei Europene ?
Emil Boc : Am înţeles că ele au fost bazate pe evaluările vechii guvernări, pe ceea ce exista anul trecut, atât ca şi deficit bugetar, cât şi angajamente ale vechiului Guvern. Şi aţi văzut foarte clar că vechiul Guvern a avut numai la nivelul cheltuielilor de personal o creştere cu 35%, în 2008, în raport cu 2007; o creştere cu 36% mai mare în domeniul cheltuielilor materiale, cumul de servicii în 2008 decât în 2007. Şi pornind de la o asemenea situaţie s-a făcut o asemenea evaluare. Poate că trebuia să se ţină cont şi de faptul că la Bucureşti s-a schimbat Guvernul.
Vă mulţumesc.
Reporter : Mulţumim mult de tot.
Emitent: Guvernul Romaniei – Biroul de presa
Data: 20.01.2009
(sursa: http://www.gov.ro)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu