marți, ianuarie 27, 2009

Şi începe cenzura în spaţiul INTERNET


Poate greşesc, dar eu văd în orice încercare de restrângere a drepturilor în spaţiul INTERNET un fel o cenzură. Să ne amintim că informaţia INTERNET era nu de foarte mult timp absolut gratuită. Acum ţi se cere bani pentru orice prostioară pe care vrei să o descarci sau la care să ai acces. Drepturile de autor au început să devină o povară, destul de des intră cineva la mine şi-mi spune nu ştiu ce despre drepturile de autor. Nu mă mai simt liber pe internet, îmi simt IP-ul privit cu microscopul şi am senzaţia aceia de a fi gol în faţa unei lumii îmbrăcate. iată că mai vine o ştire astăzi, care nu cere bani, dar limitează ceea ce doreşti să scrii...

Wikipedia vrea sa limiteze drepturile de redactare a materialelor
Marti, 27 Ianuarie 2009

Wikipedia ia in calcul posibila restrangere a libertatii utilizatorilor sai prin limitarea drepturilor de redactare a materialelor, care ar putea necesita aprobarea unui editor inainte de a aparea pe site, transmite MEDIAFAX.

Wikipedia ia in calcul aceasta masura dupa ce, saptamana trecuta, unii dintre utilizatorii enciclopediei participative online au revizuit continuturile publicate despre doi senatori americani, Ted Kennedy si Robert Byrd, despre care au scris ca ar fi decedat.

In consecinta, Jimmy Wales, fondatorul Wikipedia, a propus masura controlarii materialelor publicate pe site - "Flagged Revisions" -, care a fost aprobata de majoritatea respondentilor unui chestionar online.

Noua regula privind editarea materialelor nu va mai permite utilizatorilor anonimi sau celor care publica pentru prima oara articole sa poata edita. Astfel, pentru a ajunge sa aiba drept de editare, ei trebuie sa primeasca aprobarea unor utilizatori mai vechi.

Propunerea de controlare a materialelor editate a generat numeroase dispute pe forum. Cei care s-au pronuntat impotriva acestei masuri au argumentat ca ea are impact negativ asupra libertatii oricarei persoane de a contribui la continutul explicativ, lucru care diferentiaza Wikipedia de celelalte enciclopedii.

In consecinta, Wales i-a invitat pe contestatari sa prezinte o propunere alternativa in urmatoarele sapte zile, urmand ca votul final de validare a noilor reglementari sa aiba loc dupa 14 zile.

Wikipedia este unul dintre site-urile cu cel mai mare numar de vizitatori de pe internet, atragand zilnic sase milioane de internauti.
(sursa: http://www.infoportal.ro)

Niciun comentariu: