luni, ianuarie 19, 2009

Sprijinul UE pentru cinematografie


IP/09/26

Bruxelles, 9 ianuarie 2009

Cinema: Sprijinul UE pentru cinematografie se globalizează

Astăzi, Comisia Europeană a adoptat noul program MEDIA MUNDUS, care este un program amplu de cooperare internațională destinat industriei audiovizuale în scopul consolidării relațiilor culturale și comerciale între industria de film europeană și cineaștii din țări terțe. Uniunea Europeană va pune la dispoziție o finanțare de 15 milioane de euro pe perioada 2011-2013 pentru proiecte prezentate de profesioniști din domeniul audiovizualului din UE și din țări terțe. În întreaga lume se dorește cu tărie cooperarea cu industria cinematografică europeană, fapt relevat de succesul inițial al acțiunii pregătitoare MEDIA International, în cadrul căreia UE a oferit o finanțare de 2 milioane de euro pentru 18 proiecte care implicau parteneri internaționali (IP/08/1273). Noul program MEDIA MUNDUS va funcționa în perioada 2011-2013 și va capitaliza interesul crescând și oportunitățile oferite de cooperarea globală în domeniul audiovizualului. Totodată, noul program va crește gama de opțiuni oferite consumatorului, prin introducerea pe piața europeană și pe piețele internaționale a unui număr mai mare de produse diverse din punct de vedere cultural și va crea noi oportunități de afaceri pentru profesioniștii din domeniul audiovizualului din Europa și de pe întregul glob.

„Peisajul audiovizual internațional s-a schimbat semnificativ de-a lungul ultimelor două decade, îndeosebi prin impactul evoluțiilor tehnologice precum video la cerere, televiziunea prin internet sau televiziunea digitală multicanal. Aceasta a creat o cerere crescândă de conținut audiovizual și este nevoie să «umplem» toate aceste noi tehnologii cu un conținut nou și atractiv”, a spus Viviane Reding, Comisar european pentru media. „Cred că MEDIA MUNDUS reprezintă răspunsul cultural corect la această provocare tehnologică globală. Succesul actualului program MEDIA și al programului MEDIA INTERNATIONAL au demonstrat nevoia de continuare în această direcție: este momentul să globalizăm demersul. Sper ca cetățenii europeni să vadă foarte curând rezultatele noilor noastre eforturi la cinematograful din cartier!”

Noul program propus, MEDIA MUNDUS:

* Va stimula schimbul de informații între profesioniștii din domeniu, în special prin activități de formare și prin burse care vor facilita colaborarea în rețea a profesioniștilor din domeniul audiovizualului, din Europa și din țări terțe. Acest lucru va îmbunătăți accesul pe piețele străine și va construi relații comerciale și de încredere pe termen lung.
* Va îmbunătăți competitivitatea și distribuția transnațională a operelor audiovizuale în întreaga lume prin facilitarea coproducțiilor internaționale.
* Va îmbunătăți circulația și vizibilitatea operelor audiovizuale pe plan mondial și va duce la creșterea cererii din partea publicului, în special din partea publicului tânăr, pentru conținuturi audiovizuale diverse din punct de vedere cultural.

Noul program MEDIA MUNDUS va funcționa în perioada 2011-2013.
(sursa: http://europa.eu)
http://www.filmfestivalworld.com/fileadmin/media/festival/Festival_Deauville_for_American_Cinema/Festival_of_Deauville_for_American_Cinema_1_orig.jpg
(sursa: http://www.filmfestivalworld.com)

Niciun comentariu: