miercuri, ianuarie 21, 2009

Nu toţi vor în CSAT


Nu mai este un secret pentru nimeni că legile se fac în România pentru anumite persoane. De exemplu s-a făcut o lege prin care domnul Geoană să poate participa la şedinţele CSAT. Niciodată nu s-a recunoscut însă public că legile în românia deservesc doar momentul apropiat şi se dau cu scop direct, anume să deservească pe cineva. Indirect Roberta Anastase face acest lucru.

Roberta Anastase nu vrea sa faca parte din CSAT
Miercuri, 21 Ianuarie 2009

Presedintele Camerei deputatilor Roberta Anastase a declarat, marti, ca nu intentioneaza sa solicite sa faca parte din CSAT, pe principiul ca presedintele Senatului, Mircea Geoana este vicepresedinte al CSAT, transmite MEDIAFAX.

"Nu intentionez acest lucru, deoarece mi s-a parut o initiativa buna ca Parlamentul sa fie reprezentat in CSAT printr-un membru al sau – presedintele Senatului, cu atat mai mult cu cat in sarcina Senatului intra cele mai multe decizii cu privire la politica externa", a precizat Roberta Anastase la intrebarile ziaristilor pe aceasta tema.

Guvernul a modificat, la sfarsitul lunii decembrie, prin ordonanta de urgenta, Legea de organizare si functionare a Consiliului Suprem de Aparare a Tarii, prin introducerea unei prevederi care permite presedintelui Senatului, post ocupat in prezent de liderul PSD Mircea Geoana, sa participe la sedintele CSAT in calitate de vicepresedinte.

Modificarea in acest sens a Legii CSAT este prevazuta in Regulamentul Coalitiei PDL-PSD.

Ordonanta de urgenta intrata in vigoare este justificata in preambul prin necesitatea asigurarii unei conduceri a CSAT care sa "reflecte importanta" acestui organism in sistemul constitutional roman, aratandu-se ca neincluderea in conducerea Consiliului a conducerii forului legislativ poate conduce la "deficiente" in activitatea acestuia.

Intrebat de presa, la finalul sedintei de marti a Guvernului, daca ordonanta reprezinta o incalcare a Constitutiei, premierul Emil Boc a raspuns negativ.
http://static.infoportal.ro/files/stiri/806/805223.jpg
"Nu este vorba de o incalcare a Constitutiei, pentru ca nu se reglementeaza intreaga modalitate de organizare si functionare a CSAT, este doar vorba de o chestiune precisa si punctuala. Nu este vorba de legea de ansamblu de organizare la care se refera Constitutia cand este vorba de legi fundamentale ale statului. Nu se schimba institutia CSAT, nu se schimba din subordinea Parlamentului in subordinea Guvernului. La acest lucru face referire Constitutia, sa nu se afecteze regimul fundamental, asta inseamna sa schimbi raportarea institutiei la cadrul constitutional existent", a declarat Boc intr-o conferinta de presa sustinuta la Guvern.

Intrebat de presa de ce modificarea a fost efectuata printr-o ordonanta cu caracter de urgenta, seful Guvernului a explicat ca procedura permite intrarea in vigoare a actului normativ inca de la inceputul anului viitor, un an extrem de important din toate punctele de vedere.

In actuala Lege de organizare a CSAT se precizeaza ca seful statului indeplineste functia de presedinte al CSAT, in timp ce functia de vicepresedinte revine premierului.

Prin ordonanta de urgenta aprobata, marti, de Guvern, CSAT va include doua posturi de vicepresedinte, ocupate de catre primul-ministru si, respectiv, presedintele Senatului.
(sursa: http://www.infoportal.ro)

Niciun comentariu: