marți, ianuarie 20, 2009

În curând ne vom creşte mâncarea în apartament


Criza asta loveşte prea repede, nu avem timp să ne obişnuim. Lumea este deja disperată, a început să-şi pună problema foametei. Iată o soluţie...
http://www.bascalie.ro/files/joke/886/l_885073.jpg
(sursa: PORKDOG, http://www.bascalie.ro)
De ce se temea lumea? Ne spune România Liberă.

Stare de urgenta pentru firmele lovite de criza
Romania Libera - Marti, 20 Ianuarie 2009

» Japonezii de la Fujikura muta patru fabrici din Romania in Maroc.

» Patronii rusi de la Alro reduc productia de aluminiu, muncitorii socotesc 1.100-1.200 de posibile concedieri.

» Azomures prelungeste vacanta fortata cu cel putin o luna.

Conflictul ruso-ucrainean a pus gaz pe focul crizei financiare, ale carei efecte se rasfrang asupra companiilor romanesti. Companiile romanesti fac fata majorarii dobanzilor si devalorizarii monedei nationale si au sperante mici sa poata imprumuta bani de

la banci, care au blocat creditarea in ultimele luni. In noiembrie, creditele acordate companiilor au scazut cu 0,8%, pe fondul negativ al acumularii datoriilor restante ale firmelor catre banci, potrivit Coface.
Ieri, japonezii de la Fujikura au anuntat ca inchid patru fabrici producatoare de componente auto din Romania, ruso-olandezii de la Vimetco NV, patronii Alro Slatina, au informat ca vor reduce productia combinatului de aluminiu cu 44.000 de tone in 2009, iar Azomures prelungeste cu cel putin o luna concediul fortat al angajatilor sai. Japonezii de la Fujikura muta afacerea din Romania in Maroc din cauza crizei industriei auto si datorita costului mai redus cu forta de munca din tara magrebiana.

Miscarea va arunca in somaj aproape 3.000 de persoane. Patronul ruso-olandez al Alro Slatina taie productia din cauza pretului scazut al aluminiului pe plan mondial si a costurilor mari de productie. Muncitorii se tem insa de reduceri masive de personal. "Daca inchid alte doua hale, asa cum se aude, va fi rau. 1.100-1.200 de salariati vor pleca acasa. Din 3.500 cati eram, am ramas 2.450, preluand sarcinile celor plecati", a declarat liderul sindical Constantin Popescu. Decizia opririi activitatii de productie la Azomures este justificata de criza economica internationala, dar si ca urmare a scaderii cererii de ingrasaminte chimice pe piata externa.


Concernul japonezo-spaniol ACE Fujikura a anuntat ca va inchide patru fabrici din Romania care produc cabluri electrice pentru industria auto, din cauza crizei domeniului. Productia ar urma sa fie mutata in Maroc. In urma acestei decizii, aproximativ 3.000 de persoane vor ramane, in cateva luni, fara locuri de munca. Alte cateva mii de persoane care lucrau pentru furnizori ai ACE Fujikura ar putea ramane fara serviciu. Conducerea concernului a motivat aceasta decizie prin reducerea costurilor cu forta de munca, in conditiile in care comenzile au scazut drastic in ultima perioada. Compania produce cabluri electrice pentru industria auto. Cel mai important client al sau este concernul Volkswagen, care produce marci precum VW, Skoda si Seat.


Cele patru fabrici ale ACE Fujikura functionau in Cluj-Napoca, Dej, Jibou si la Campeni. La infiintarea fabricilor, ACE Fujikura a beneficiat de o serie de facilitati precum concesionarea terenurilor la preturi mult sub nivelul pietei. In schimb, alte divizii ale Fujikura vor ramane deocamdata in Romania. Este vorba de fabrica Alkoa Fujikura din orasul Chisineu Cris, care produce instalatii electrice si are 6.000 de angajati. De asemenea, va ramane si compania Fujikura Telecom, care produce fibra si cabluri optice pentru clienti precum Orange si Transelectrica.

Agonie prelungita la Azomures
Criza gazului si absenta comenzilor pentru ingrasaminte au determinat patronatul de la Azomures sa prelungeasca perioada de somaj tehnic pentru cei 2.000 de salariati cu inca o luna, pana pe 31 ianuarie. Liderul sindicatului "Alternativa 2002" de la Azomures, Dumitru Boanta, a declarat ieri ca patronii le-au spus ca aceasta stare de fapt se poate prelungi si dupa 1 februarie daca nu se va rezolva problema alimentarii cu gaz metan, dar si in cazul in care combinatul nu va primi comenzi pentru ingrasaminte chimice. "Stocurile de ingrasaminte chimice au fost diminuate in foarte mica masura de la oprirea productiei si pana in prezent", a declarat Boanta, care s-a aratat sceptic in ceea ce priveste posibilitatea reluarii productiei la 1 februarie.

Alro Slatina sta pe butoiul cu pulbere
Producatorul olandez de aluminiu Vimetco NV, actionarul majoritar al Alro SA Slatina, a anuntat ca va reduce productia de la fabrica din Romania cu 44.000 de tone in 2009, ca urmare a efectelor crizei financiare, care au dus la scaderea preturilor aluminiului pe piata internationala. Informatia, confirmata de purtatorul de cuvant al Vimetco Romania, Florenta Ghita, vine dupa o perioada framantata la Alro Slatina. Pana atunci insa, muncitorii asteapta ca pretul aluminiului pe piata internationala sa creasca. "Speram sa ne mai revenim, pentru ca intre timp pretul aluminiului pe piata internationala a mai crescut. Previziunile de crestere sunt de la 1.574 dolari/tona, cat este in prezent, la 1.900 dolari/tona", spune Constantin Popescu, liderul sindical de la Alro Slatina.

Reducerea productiei anuntata de concernul Vimetco afecteaza doar o hala dintre cele sase functionale, iar muncitorii care lucreaza acolo nu au de suferit, spune acelasi Popescu. "Reducerea de 44.000 de tone inseamna, practic, inchiderea unei hale de electroliza, care foloseste curent scump. In acest fel am reduce pierderi de 1.000 dolari/tona. 60 dintre oamenii care lucrau aici au fost deja distribuiti, iar 20 vor ramane pentru intretinerea instalatiilor."
Cu toate ca protestele de strada din Slatina au incetat, situatia este in continuare tensionata, mai ales ca trimiterea in somaj a circa 1.200 de muncitori planeaza asupra fabricii. Anul trecut, Alro SA a produs 260.000 tone de aluminiu, iar reducerea de 44.000 de tone pare mica in comparatie cu catastrofala reducere de 50% a productiei prezisa acum doua saptamani. Deciziile vor fi luate totusi de CA. "stim ca va avea loc o AGA pe 12 februarie, dar inca nu avem informatii despre sedinta CA", spune purtatorul de cuvant al Vimetco, Florenta Ghita. Codrut Pascu, directorul Roland Berger, nu a putut fi contactat ieri pentru un punct de vedere referitor la situatia de la Alro Slatina.

(sursa: România Liberă, http://www.infoportal.ro)

Niciun comentariu: