Potrivit surselor citate, şeful statului i-a scris, miercuri dimineaţă, o scrisoare lui Bogdan Olteanu, prin care şi-a exprimat nemulţumirea faţă de faptul că, prin votul de marţi, care a fost anulat din lipsă de cvorum, Camera Deputaţilor întârzie "nepermis de mult" procedura de avizare a începerii urmăririi penale a lui Miron Mitrea şi Adrian Năstase.
Traian Băsescu şi-a exprimat nemulţumirea pentru că "dosarele celor doi foşti miniştri Mitrea şi Năstase nu pot face obiectul urmăririi penale, aşa cum se solicita de către procurorii Ministerului Public, deoarece Camera Deputaţilor întârzie nepermis de mult procedura de avizare", au precizat aceleaşi surse.
"Preşedintele este nemulţumit că, prin votul de ieri (marţi - n.r.), parlamentarii foşti şi actuali miniştri au privilegii şi sunt mai presus de lege", au mai declarat sursele citate.
Mai mult, Băsescu a atras atenţia că "Parlamentul nu trebuie să se substituie Justiţiei". El solicită Parlamentului să găsească cele mai rapide căi pentru a permite autorităţilor judecătoreşti să-şi desfăşoare activitatea.
Camera Deputaţilor nu a avut cvorum, marţi, la votul asupra cererilor de începere a urmăririi penale a lui Adrian Năstase şi Miron Mitrea, exprimându-şi votul doar 208 deputaţi.
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Bogdan Olteanu, anunţase anterior votului că pentru a se întruni cvorumul era necesară prezenţa a 220 de deputaţi.
Votul Camerei Deputaţilor în cazurile lui Adrian Năstase şi Miron Mitrea ar putea fi reluat în toamnă sau într-o eventuală sesiune extraordinară, după ce nici în Biroul Permanent de marţi după-amiază nu a fost cvorum, iar sesiunea parlamentară se încheie miercuri, după şedinţa comună.
"Domnule preşedinte, din nefericire, constat că această întârziere este dublată de o întârziere la nivelul Camerei Deputaţilor. Mi-aş fi dorit ca, dacă dorinţa dumneavoastră privind funcţionarea justiţiei ar fi fost sinceră, să fi trimis parlamentarii grupului PDL la vot. Dacă numai jumătate dintre parlamentarii PDL absenţi, ar fi fost prezenţi la dezbaterile de ieri (marţi - n.r.), votul ar fi fost valabil exprimat", susţine Bogdan Olteanu, în scrisoarea trimisă preşedintelui.
Preşedintele Camerei îi scrie şefului statului că mai constatată, din nefericire, şi faptul că se manifestă ca "preşedinte jucător şi ca lider PDL" doar atunci când îi cere interesul.
"Din nefericire, constat că vă manifestaţi ca preşedinte jucător şi ca lider PDL doar atunci când interesul v-o cere, iar atunci când interesele naţionale legate de lupta anticorupţie sunt în joc, preferaţi să faceţi corespondenţă doar cu mine. Spre informarea dumneavoastră, parlamentarii liberali au avut o mai bună prezenţă la votul de ieri (marţi - n.r.) decât cei ai PDL", îi transmite transmis Olteanu preşedintelui Băsescu.
Bogdan Olteanu ţine să-l asigure pe Băsescu de nemulţumirea sa, legată de "tergiversările susccesive" în soluţionarea dosarelor de mare corupţie din România.
"După cum cunoaşteţi, am mai comunicat pe această temă. Încă din toamna trecută mi-am exprimat regretul că aţi refuzat să colaboraţi cu Comisia prezidenţială înfiinţată prin Ordonanţă de Urgenţă şi desemnată de Consiliul Superior al Magistraturii, tergiversând astfel soluţionarea dosarelor de corupţie vreme de câteva luni, în aşteptarea unei decizii a Curţii Constituţionale care să fie în interesul dumneavoastră", scrie Olteanu.
El îi mai scrie şefului statului că, ulterior, în pofida "semnalelor repetate" pe care i le-a transmis, acesta a refuzat să respecte Legea nr. 115/1999 privind responsabilitatea ministerială, elaborată de "apropiatul său Valeriu Stoica", şi care preciza clar că instituţiile competente cer începerea urmăririi penale.
"Deşi v-am atras atenţia în mod public că refuzul de a sesiza Parlamentul României se va solda cu decizii de anulare a urmăririi penale în justiţie, aţi refuzat să respectaţi legea şi aţi transformat procedurile legale într-un conflict personal, soldat cu ameninţări şi şantaj la adresa ministrului Apărării Naţionale, Teodor Meleşcanu", susţine Bogdan Olteanu în scrisoare.
El mai arată şi că insistenţele sale de a cere începerea urmăririi penale în cazurile Mitrea şi Năstase au fost sancţionate de Curtea Constituţională, fapt ce a dus la sesizarea Parlamentului cu cele două cazuri cercetate de DNA.
"Insistenţele dumneavoastră au fost sancţionate de Curtea Constituţională care, la sesizarea Consiliului Superior al Magistraturii, a stabilit că încălcaţi prevederile legale şi că nu aveţi competenţa de a cere urmărirea penală a miniştrilor parlamentari. În felul acesta s-a ajuns la sesizarea Parlamentului României la data de 21 aprilie 2008 în cazul Miron Mitrea şi la data de 24 aprilie 2008 în cazul Adrian Năstase, producându-se, prin refuzul dumneavoastră de a vă asuma răspunderi şi de a aplica legea, o întârziere de peste şase luni în actul de justiţie", a conchis Olteanu.
"În ceea ce priveşte frustrările dumneavoastră politice legate de Partidul Democrat Liberal (PDL) vă rog să vă adresaţi preşedintelui acestui partid, domnului Emil Boc", se arată în scrisoarea lui Băsescu trimisă lui Olteanu, care începe cu formula "Stimate Domnule Preşedinte al Camerei Deputaţilor".
Băsescu afirmă că a constatat "cu surprindere" că Olteanu îşi permite, din "înalta funcţie pe care o deţine", să facă "afirmaţii false, lipsite de orice temei juridic, dovedind grave carenţe în ceea ce priveşte cunoaşterea legilor".
"Cu regret constat că trebuie să îi aduc la cunoştinţă chiar preşedintelui Camerei Deputaţilor faptul că niciodată nu a existat o Comisie prezidenţială înfiinţată în baza Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr.95/2007", îi scrie Băsescu lui Olteanu.
El aminteşte că respectiva ordonanţă a fost declarată neconstituţională de Curtea Constituţională şi respinsă chiar de Camera Deputaţilor.
Băsescu menţionează că, prin Decizia nr. 270/2008, Curtea Constituţională a stabilit că nu există un conflict juridic de natură constituţională în preşedinte şi Parlament în ceea ce priveşte cererile în legătură cu începerea urmăririi penale faţă de unii parlamentari, foşti sau actuali miniştri.
"Astfel, refuzul dumneavoastră de a colabora cu pretinsa Comisie prezidenţială înfiinţată prin OUG nr. 95/2007 sau încălcarea prevederilor legale aşa cum a stabilit Curtea Constituţională, se dovedesc a fi doar simple afirmaţii mincinoase, nedemne de înalta funcţie pe care o ocupaţi. De aceea, am rugămintea ca pe viitor să faceţi efortul elementar de a lectura legile în vigoare", îi mai scrie şeful statului lui Bogdan Olteanu, menţionând că îi trimite şi documentele legale în susţinerea afrimaţiilor sale.
"Am rugămintea, de asemenea, ca în calitatea dumneavoastră de preşedintele al Camerei Deputaţilor, să aveţi luări de poziţii publice care să nu lase să se înţeleagă că sunteţi chiar dumneavoastră avocatul colegilor parlamentari pentru care s-a cerut urmărirea penală", se mai arată în scrisoarea preşedintelui Băsescu.
"Ştiu că domnului preşedinte minciunile nu i-au stat niciodată în gât şi mi-aş dori foarte tare să se ocupe de minciunile domniei sale, înainte de a-i acuza pe alţii fără să ştie despre ce vorbeşte. Domnul preşedinte Băsescu nu se pricepe la legi şi, aşa cum eu nu-i vorbesc despre pupă şi proră, aştept ca şi domnia sa să nu-mi dea mie lecţii despre ceea ce nu cunoaşte", a susţinut Bogdan Olteanu.
Preşedintele Camerei i-a recomandat şefului statului să verifice presa şi înregistrările de la Cameră, din timpul votului, dacă i se pare o minciună faptul că parlamentarii PDL au lipsit marţi de la votul privind începerea urmăririi penale a lui Miron Mitrea şi Adrian Năstase.
"Dacă i se pare că este o minciună că parlamentarii PDL au chiulit ieri (marţi - n.r.) de la vot, să facă bine să verifice înregistrările de la votare sau să citească ziarele de astăzi (miercuri - n.r.) şi în general mi-aş dori ca atunci când este vinovat şi când tovarăşii săi sunt vinovaţi să înceteze să arunce cu noroi în ceilalţi", a spus Olteanu.
Liberalul a ţinut să îi mai transmită lui Traian Băsescu că este obligat să respecte legile, sugerându-i "să-l dea afară" pe Valeriu Stoica din PDL dacă nu-i convine Legea răspunderii ministeriale.
"În ce priveşte legile, chiar şi când nu-i convin îi reamintesc că este obligat să aplice atât legile, cât şi deciziile Curţii Constituţionale, şi dacă este nemulţumit de conţinutul Legii răspunderi iministeriale să-l dea pe Valeriu Stoica afară din PDL", a conchis Olteanu.
3 comentarii:
Olteanu este un obraznic, ca sa folosesc cuvantul cel mai dulce care i se potriveste unei astfel de progenituri, nu pentru ca este progenitura ci pentru ca se comporta ca o asemenea progenitura.
Bogdan Olteanu este încă tânăr cu sângele în fierbere care reacţionează "neelegant" atunci când îl calcă cineva pe coadă. Eu am mari speranţe de la domnia sa şi cred că va fi un politician important în momentul în care se va maturiza politic şi raţiunea va stăpâni complet pasiunea.
eu nu cred asta dar ar fi bine sa ai dreptate.
Trimiteți un comentariu