joi, iunie 26, 2008

Cel mai în vârstă laureat al premiului Nobel, Leonid Hurwicz, a decedatCel mai în vârstă laureat al premiului Nobel, Leonid Hurwicz, a decedat (Imagine: Mediafax/AFP)
Americanul Leonid Hurwicz, care, la vârsta de 90 de ani, a devenit cel mai în vârstă laureat al premiului Nobel, a decedat, a anunţat, miercuri, Universitatea din Minnesota.

În 2007, alături de alţi doi colegi, Eric Maskin şi Roger Myerson, Leonid Hurwicz a fost recompensat de Academia regală suedeză cu premiul Nobel pentru economie.

Cei trei cercetători au fost distinşi cu prestigiosul premiu pentru lucrările asupra teoriei de "concepere a mecanismelor" pieţei. Această teorie "ne permite să distingem situaţiile în care pieţele funcţionează bine de cele în care pieţele funcţionează prost", a indicat Academia regală suedeză.

Născut pe 21 august 1917 la Moscova, Leonid Hurwicz, devenit cetăţean american, ieşise la pensie, însă a continuat să colaboreze cu Universitatea din Minnesota (Minneapolis), unde a fost profesor emerit de economie.

În 1938, a obţinut un master în drept la Universitatea din Varşovia.

Hurwicz preda teorie economică, economie publică, mecanismele şi instituţiile economice şi economia matematică.

Niciun comentariu: