sâmbătă, noiembrie 26, 2011

Vladimir Cosma


Vladimir Cosma (n. 13 aprilie 1940, Bucureşti) este un violonist, compozitor şi dirijor francez, născut la Bucureşti, România. Cariera sa internaţională este spectaculoasă. După ce câştigă primele sale premii la Conservatorul din Bucureşti, Vladimir Cosma ajunge în 1963 în Franţa, unde îşi continuă studiile cu Nadia Boulanger la Conservatorul Naţional din Paris. Pe lângă formaţia clasică, s-a simţit mereu atras de muzica de jazz, de muzica de film şi de toate formele muzicilor populare.

În paralel cu activitatea de compozitor Vladimir Cosma s-a consacrat şi dirijării şi rescrierii propriilor compoziţii muzicale pentru film, în scopul de a fi interpretate în afara sălilor de cinematograf, în cadrul concertelor de muzică simfonică. Dirijează mari orchestre simfonice în Franţa şi în străinătate. În anul 2009, a apărut la editura "Hors Collection" o carte de interviuri realizată de Vincent Perrot, intitulată "Vladimir Cosma comme au cinéma", şi de curând, o antologie discografică a compozitorilor pentru film, regrupând 91 de benzi originale integrale în două volume. În 2010, postul de televiziune France 3 i-a consacrat două seri difuzând concertul de la Teatrul Chatelet şi un film documentar intitulat "Vladimir Cosma Intime". Muzicianul a primit două premii Cézar pentru "Cea mai buna muzica de film": "Diva" (1982) si "Le Bal" (1984), apoi în 1986 şi 1991 premiul pentru "Cea mai buna muzica TV" şi alte diferite premii şi distincţii. Vladimir Cosma a obţinut numeroase Discuri de Aur şi Platină în întreaga lume: Franţa, Germania, Japonia, Anglia, Elveţia, Belgia, Italia, Olanda, Scandinavia, etc. Maestrul este Cavaler al Ordinului Naţional al Legiunii de Onoare, Mare Ofiţer al Meritului Cultural Român şi Comandor al Ordinului “ Des Arts et des Lettres”.

(http://www.salutbucuresti.ro/comunicate_de_presa/concert_simfonic_extraordinar_vladimir_cosma_la_filarmonica_george_enescu!_95.html)


3 comentarii:

Karina spunea...

Nu stiam de Vladimir Cosma...Multumesc...

pescarusul argintiu spunea...

I-a murit tatăl (şi el compozitor renumit) cu puţin timp înainte de sosirea sa in ţara natală...
Şi cât de mult şi-a dorit să-şi însoţească fiul!
Am văzut două documentare interesante despre impresiile sale legate de ţara revazută după 50 de ani: a regăsit Cişmigiul neschimbat, doar oamenii alţii şi un gutui din curtea de pe strada Spătarului prezent doar în amintirea sa...
Un mare om şi caracter, poate găseşti pe undeva documentarul.

Bibliotecaru spunea...

Am văzut şi eu bucăţele de documentar.

Cel mai trist lucru este că în România când spui Cosma se înţelege, 100%, Miron Cosma.