joi, septembrie 13, 2012

Online-ul UE merge şi mai departe


În timp ce România se încăpăţânează să nu scaneze măcar cărţile din literatura şcolară obligatorie, iată că UE merge şi mai departe şi începe să facă accesibile online şi operele cu autor necunoscut.

Patrimoniul cultural ascuns al Europei - în curând online?

Operele "orfane" - filme, romane sau poezii cu drepturi de autor al căror beneficiar nu poate fi identificat - sunt mai aproape de a deveni accesibile online în UE. Joi, 13 septembrie, Parlamentul European va dezbate și vota o propunere de directivă ce are ca obiectiv validarea statutului de operă "orfană" în toată Uniunea și publicarea lucrărilor în format digital, în scopuri nelucrative.

Patrimoniul cultural ascuns al Europei - în curând online?.

Propunerea de directivă privind operele orfane dorește ca instituțiile publice precum bibliotecile și muzeele să poată folosi lucrările artiștilor ce nu pot fi identificați. Aceasta stabilește reguli pentru identificarea operelor orfane (autorul sau deținătorul drepturilor de autor nu poate fi identificat) și permite deținătorilor drepturilor să ceară compensații pentru folosirea acestora, protejând, în același timp, instituțiile publice de riscul plății unor sume mari.

Siguranţă pentru instituţiile publice

Raportoarea Lidia Joanna Geringer de Oedenberg (Grupul Alianței Progresiste a Socialiștilor și Democraților din Parlamentul European, Polonia), a arătat că "această lege este clară și oferă instituțiilor publice siguranță, astfel încât acestora să nu le fie teamă să folosească operele orfane".

"Instituțiile păstrează aceste opere ascunse deoarece nu vor să le facă publice fără acordul deținătorilor drepturilor de autor. Dacă ar face acest lucru ar risca să plătească milioane de euro. Aceste opere reprezintă uneori 70% din colecțiile unei instituții și riscă să fie uitate", a adăugat raportoarea în urma votului în comisie, în martie 2012.

Acordul la care au ajuns Parlamentul și Consiliul în iunie a fost susținut de majoritatea grupurilor politice pe 10 iulie, în cadrul unei reuniuni a comisiei pentru afaceri juridice. Au făcut excepție Verzii. "Felul în care este redactat textul nu va ajuta la accesarea patrimoniului cultural comun al Europei. Cer tuturor revizuirea acestuia, deoarece în momentul de față acesta nu este util", a spus deputatul Christian Engström (Verzi/ALE).

(http://www.europarl.ro/view/ro/press-release/actualitatea/actualitatea-2012/actualitatea-2012-sept/actualitatea-2012-sept-4.html)


Niciun comentariu: