luni, iunie 30, 2008

A doua greşeală majoră a PD-L


http://www.click.ro/assets/articole/2007/11/mare_3foto.png(preluată http://www.click.ro)
Cu riscul de a provoca un val de acuzaţii cum că aş fi anti-democrat-liberal şi că nu pierd un prilej pentru a ataca acest partid, îmi voi spune totuşi părerea. Iată ce rezultă în urma unei analize sumare din punctul meu de vedere.
Prima greşeală a PD-L a fost concatenarea PD cu PLD. De ce? Pentru că electoratul PLD nu avea cum să se alăture electoratului PD. Susţinătorii, votanţii, partidelor liberale ţin foarte mult la liberalism şi la scheletul valorilor liberale. Dacă PLD a rupt o parte din simpatizanţii PNL, aceasta s-a întâmplat pentru că a explodat erodarea guvernului Tăriceanu şi, mai ales, pentru impoliteţea personală a premierului faţă de fostul lider Stolojan, culminând cu acel adevărat puci militant, şi nu militar, prin care Tăriceanu a uitat să mai predea şefia partidului către cel care a urcat partidul “în cărţi”. Simpatizanţii PLD nu aveau nimic de a face cu PD-ul, şi nici nu aveau cum să adere sufleteşte la o structură struţo-cămilă din punct de vedere ideologic ca PD-L. Se pare că PD-L a ieşit până la urmă un partid cu “doctrină” populară. Rezultatul s-a văzut cu ochiul liber, PD-L-ul a pierdut la alegeri tot suportul celor care votaseră cu PLD. Soluţia corectă era modificarea la tribunal a coaliţiei PD-PNL în coaliţia PD-PLD. În această situaţie adunarea procentelor s-ar fi produs, poate chiar procentul rezultat s-ar fi mărit uşor.

Cea de a doua greşeală importantă s-a produs astăzi, împingerea lui Liviu Negoiţă în interimatul locului lăsat vacant de Vasile Blaga. Să vedem mai întâi ştirea:
Liviu Negoiţă, numit interimar la conducerea PDL Bucureşti

Biroul Permanent Naţional al PDL a decis, luni, în unanimitate, numirea lui Liviu Negoiţă ca interimar la conducerea PDL Bucureşti, post rămas vacant ca urmare a demisiei lui Vasile Blaga.
Liderul PDL, Emil Boc, a anunţat, luni, că Biroul Permanent Naţional a decis, în unanimitate, numirea lui Liviu Negoiţă ca interimar la conducerea PDL Bucureşti, "pentru a impune măsurile necesare, în vederea asigurării, în continuare, a performanţei politice".
"Blaga va rămâne un om cu care Negoiţă se va consulta", a spus Boc.
El a completat că numirea lui Negoiţă a fost "singura şi cea mai legitimă variantă avută în vedere".
"Vasile Blaga a fost printre primii care a propus soluţia Liviu Negoiţă. Eu am făcut propunerea către BPN, dar Vasile Blaga s-a pronunţat mai demult pentru ea", a precizat liderul PDL.
El a anuţat, totodată, că BPN a validat numirea lui Ion Popescu în funcţia de preşedinte al organizaţiei PDL Constanţa, a lui Bode Lucian, ca lider PDL Sălaj, a lui Alin Trăşculescu, lider PDL Vrancea.
Boc a arătat că filialele PDL Vaslui şi Galaţi sunt conduse deocamdată de structuri coordonate de vicepreşedintele Gheorghe Ştefan. Acesta va fi secondat de câte doi prim-vicepreşedinţi: Corneliu Mihalache şi Eftimie Dragoş la Vaslui, respectiv Mircea Toader şi Mihai Capră, la Galaţi.
Secretarul general al PDL Vasile Blaga a declarat, luni seară, pentru MEDIAFAX, că şi-a înaintat demisia din funcţia de lider al PDL Bucureşti încă din 19 iunie şi că propunerea sa pentru asigurarea interimatului la conducerea organizaţiei îl va viza pe Liviu Negoiţă.
Blaga a spus că, până la o decizie a conducerii partidului, va gira, în continuare activitatea PDL Bucureşti.


Motivul pentru care scriu acest comentariu este că situaţia este de interimat. Este evident (cel puţin aşa îmi pare mie) că acest interimat este gândit ca să se definitiveze în permanent, iată că simt că e nevoia să ofer o alternativă.

De ce a fost votat Liviu Negoiţă primar? Părerile vor fi împărţite, unele vor “da vina” pe absenteism, alţii vor spune că cetăţenii au apreciat că…

Liviu Negoiţă a fost un primar pe care nimeni nu l-a sesizat ca aparţinând unui partid politic. A dus la capăt un mandat destul de greu, cu motive de injurii din partea populaţiei, totuşi, după patru ani, realizările au fost evidente, sectorul a prins o aură distinctă de restul cartierelor bucureştene, cartierele au devenit mai curate, mai verzi, cu aspect controlat, “mai locuibile” aş spune. Dar cred că la realegerea domniei sale a contat cel mai mult faptul că nu a apărut la TV, nu au fost probleme majore şi perioade mari de disfuncţie la principalele utilităţi, şi nu l-a întrebat nimeni ce părere are despre tulburările din partid, cearta cu liberali... Populaţia l-a situat deci în afara fetidului bătăliei politice.

Ştim cu toţii că posturile politice nu mai au nimic de-a face cu priceperea de a îndeplini funcţia postului, ci cu numirea strategică, cu socotelile electorale, pe baza de prietenii şi, hai să spunem aşa, servilism, capacitatea de a întoarce serviciul făcut.

Ce face această mutare? Sparge pur imagina de imaculat şi-l vâră pe dl. Negoiţă unde este bălăceala mai mare, adică unde ar trebui să apară mai ades la televizor, unde ar trebui să ia atitudine, unde ar trebui să lovească cu sete baltagul său de fruntea duşmanilor 322. Ce beneficiu se extrage din această mutare? Dl. Negoiţă este împins în faţă în acest moment în care domnia sa nu poate fi locomotivă la ceva, este deja ales primar aşa că nu are o zonă de interes în cele trei tipuri de alegeri care vor urma, domnia sa nu are discurs politic, nu are carisma cuvântării generalizate, către mase, domnia sa nu are o reţea de relaţii cu filialele din ţară, nu cunoaşte liderii zonali şi părerea acestora, nu cunoaşte locul în care apar de regulă tensiuni între “colegii” de partid şi subiectele acestor tensiuni. Dl. Negoiţă este mai degrabă omul potrivnic politicii actuale, care duce treaba la bun sfârşit, conştiincios, dar nu ştie zâmbi electoral sau cu dinţii la vedere.

Dacă nu el, atunci cine?
Aş opina că s-ar putea alege în această funcţie singurul personaj politic din PD-L care s-a hrănit şi a crescut din imagine, din scandalul politic, din praful războaielor de tot felul, o doamnă care joacă cu succes rolul de purtător de imagine şi cuvânt autorizate ale PD-L, vorbesc, desigur, de doamna Elena Udrea. Pentru domnia sa este un rol care ar veni ca o mănuşă şi are exact tot ce îi trebuie pentru a asigură un optim al funcţiei şi imaginii funcţiei.
http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/1/186/3928/910411/1/elena-udrea-006-cd.jpg
(preluată http://www.gandul.info/)

4 comentarii:

Anonim spunea...

Considerentele dvs. sunt valabile numai in cazul in care gasca PDL o consideram partid iar componentii sai membri.Cum astia n-au doctrina ci numai interese pur personale, s-ar putea ca teoria sa nu se potriveasca.
La partea a doua privitoare la cine va fi seful pt.capitala nu pot sa ma exprim daca nu aveti o poza cu d-na Udrea goala si pura...

Bibliotecaru spunea...

Crudul adevăr este că nu există nici un partid în România care să aibă o doctrină adevărată şi românească. Partidele nu sunt numai "o gaşcă" ci o structură delicată de interese. Orice schimbare în nodurile importante, puternic solicitate, provoacă o undă de şoc în rândul membrilor. Domnul Blaga deservea o structură de interese (nu mă refer aici la nimic ilegal, ci la prietenii). Schimbat din vârf, o mare parte din prieteni sunt nevoiţi să migreze. Unii vor căuta un loc în structura lui Liviu Negoiţă, alţi se vor duce prin alte zone, se pot face şi structuri distincte... Important este că dl. Blaga se află în acest moment deposedat de sprijinul politic venit din masa partidului. Dacă domnului Blaga nu i se găseşte urgent un scop în partid, cum ar fi ministru sau prefect sau... ceva, domnia sa este un pion sacrificat. Este interesant cum dispar de repede anumiţi oameni ai PD-L care încep să aibă influenţă, un procent important...
Mie îmi pare rău pentru Blaga, chiar dacă nu are carismă. Domnul Blaga este un bun executant şi cred că ar face lucruri minunate dacă nu ar fi silit să-şi spună părerile politice.

Dacă aţi citit atent, şi eu spun că nu au doctrină, am ţinut seama de acest "amănunt".

N. Raducanu spunea...

Stimate "Bibliotecaru",
De regula dvs. reproduceti pe acest blog informatii interesante, dar impersonale. Textul de mai sus insa este opinia dvs. sau sunt consideratii luate de pe alte medii de informare? In ambele variante, concluziile sunt corecte.

Bibliotecaru spunea...

Comentariul meu este partea ne-italică. Partea scrisă cu italic este ştirea de la care am pornit comentariul.
Este adevărat că nu comentez pe blog, dar mi s-a întâmplat de foarte multe ori să fac astfel de comentarii pe blogul celor interesaţi. Până acum nimeni nu a înţeles că "le doresc de bine", cei mai mulţi m-au bănuit că sunt agent provocator de la partidul adversar.