marți, decembrie 30, 2008

Ce se întâmpla la Sfântul Gheorghe


Răspunsul cel mai "soft" este "ceva ciudat". Să o luăm pe rând:

- MEDIAFAX, 14:25, 29.12.2008
Drapelul secuiesc a fost arborat pe sediul Primăriei Sfântu Gheorghe

Drapelul secuiesc a fost arborat pe sediul Primăriei Sfântu Gheorghe, primarul municipiului, Antal Arpad, declarând că acest simbol al secuimii a fost adus de "îngeraşi".

Drapelul albastru-auriu al secuilor a fost arborat pe faţada Primăriei municipiului Sfântu Gheorghe, iar potrivit primarului Antal Arpad arborarea simbolului secuimii este "perfect legală".

Primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, a declarat, luni, corespondentului MEDIAFAX, că steagul secuiesc a fost adus de "îngeraşi" (la maghiari, cadourile de Crăciun sunt aduse de "îngeraşi" - n.r.).

Edilul-şef a susţinut importanţa folosirii simbolurilor în Ţinutul Secuiesc, precizând că drapelul secuiesc este unul dintre acestea, drept urmare trebuie arborat pe sediile primăriilor din regiune.

http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/1/1/1688/3686302/1/primaria-prefectura-covasna.jpg?width=300&height=300

De asemenea, Antal a menţionat că şi primarii municipiilor din secuime au luat, cu mai mult timp în urmă, o decizie privind folosirea simbolurilor secuilor.

În opinia sa, prin acest gest nu se doreşte a aduce o ofensă nimănui, ci este vorba de un simbol al secuilor. Totodată, primarul a menţionat că drapelul secuiesc a fost expus, încă în urmă cu patru luni, în sala de şedinţă a Consiliului Local Sfântu Gheorghe, fapt care nu a deranjat pe nimeni.

Prefectul de Covasna, Gyorgy Ervin, a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, că nu a văzut că este arborat drapelul secuiesc pe sediul Primăriei Sfântu Gheorghe, adăugând că juriştii instituţiei trebuie să analizeze ce prevede legea în acest sens.

Reprezentantul Guvernului în teritoriu a explicat că nu cunoaşte ce prevede exact legislaţia într-un astfel de caz, drept urmare, până când juriştii nu se pronunţă, el poate doar să speculeze pe marginea acestui subiect. El a menţionat, că, teoretic vorbind, presupunerea că va ataca această măsură a administraţiei locale cu motivaţia că ar fi vorba de arborarea unui drapel străin nu ar fi justificată întrucât "ţara secuilor nu este o ţară străină".

Gyorgy Ervin a amintit că legea reglementează folosirea drapelelor altor state, care pot fi arborate pe instituţii numai împreună cu cel al României şi numai cu prilejul unor vizite cu caracter oficial, dar în acest caz nu se poate vorbi despre drapelul unei alte ţări, ci despre simbolul unei comunităţi.

- AMOS NEWS, Sâmbătă, 10 Mai 2008 - 11:03 AM

Primăria Sfântu Gheorghe nu mai are pagină de internet în limba română

Fundaţia pentru Apărarea Cetăţenilor Împotriva Abuzurilor Statului îşi exprimă nedumerirea faţă de lipsa unei pagini oficiale a Primăriei Municipiului Sfântu Gheorghe (jud. Covasna) în limba română.

Orice simplu cetatean care doreste sa se deplaseze in orasul Sfantu Gheorghe, in interes de afaceri sau ca simplu turist, si acceseaza pagina www.sfantugheorghe.ro este intampinat de mesajul „Primaria Municipiului Sfantu Gheorghe a incetat contractul pt. pagina prezenta. Va rugam sa ne contactati la adresa office@gnd.ro in cazul in cara aveti interes de a prelua sau cumpara pagina www.sfantugheorghe.ro”.

In acelasi timp, de pe aceasta pagina cetatenii pot accesa siteul www.sepsiszentgyorgy.ro un site redactat exclusiv in limba maghiara, foarte bogat in informatii de interes public, absolut necesare oricarei persoane care doreste sa se deplaseze in Sfantu Gheorghe.

Nici pagina oficiala a Prefecturii Covasna (www.prefecturacv.ro) nu contine informatii legate de pagina de internet a Primariei Sfantu Gheorghe. Pe internet mai circula si adresa www.sfantugheorgheinfo.ro care insa nu este accesibila.

Consideram ca situatia existenta constituie un abuz al Primariei Sfantu Gheorghe fata de cetatenii orasului vorbitori de limba romana, dar si fata de ceilalti locuitori ai tarii, potentiali turisti sau investitori in zona.

Inexistenta unor informatii minimale in limba romana face imposibil un contact elementar intre cetatenii romani si propria administratie, ducand la o veritabila secesiune a autoritatilor in raport cu un procent semnificativ al propriului electorat.

Reamintim faptul ca primariile sunt obligate prin lege sa detina o pagina de internet unde sa posteze, intre altele, declaratiile de avere ale conducerii locale.

In consecinta, Fundatia Pentru Apararea Cetatenilor Impotriva Abuzurilor Statului solicita Primariei Sfantu Gheorghe si Consiliului Local o situatie a bugetului alocat de primarie in perioada 2004-2008 pentru promovarea pe internet a orasului Sfantu Gheorghe precum si adresa oficiala a siteurilor in limba romana platite din bugetul primariei pe care cetatenii le pot accesa pentru a se documenta cu privire la activitatea Primariei si a Consiliului Local.

In plus, FACIAS solicita primariei Sfantu Gheorghe adresa exacta unde pot fi consultate de catre cetatenii romani declaratiile de avere ale autoritatilor locale.

- AMOS NEWS Autor : Monica RIZEA, Miercuri, 26 Noiembrie 2008 - 05:39 PM
Primăria Sfântu Gheorghe, în atenţia MIRA şi CNCD, din cauza unei plăcuţe comemorative
Ministerul Internelor şi Reformei Administrative (MIRA) şi Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) au fost sesizate de un cetăţean din Sfântu Gheorghe de faptul că, pe un monument istoric din municipiu, a fost amplasată o plăcuţă comemorativă ce conţine un înscris exclusiv în limba maghiară, transmite corespondentul AMOS News (Informaţia.ro).

Dan Tănasă a sesizat miercuri MIRA şi CNCD că pe Casa cu Arcade din municipiul Sfântu Gheorghe se află amplasată o plăcuţă comemorativă ce încalcă articolul 13 al Constituţiei României, articol ce atară că limba oficială a Statului roman este limba română.

Dan Tănasă arată în sesizările sale transmise către cele două instituţii mai sus menţionate că plăcuţa comemorativă a fost amplasată, cu autorizaţie din partea Primăriei Sfântu Gheorghe, pe o clădire aparţinând domeniului public al municipiului.

Potrivit lui Tănasă, faptul că plăcuţa este inscripţionată numai în limba maghiară “discriminează cetăţenii de orice etnie necunoscători ai limbii maghiare”. Astfel, cetăţeanul solicită luarea măsurilor legale ce se impun în acest caz şi sancţionarea administraţiei locale din Sfântu Gheorghe, care se face vinovată de situaţia creată.

Construită în secolul XVIII, pe vremea Reginei Maria Tereza, Casa cu Arcade a găzduit iniţial Comandamentul regimentului de grăniceri secui, fiind apoi transformată în închisoare, aici funcţionând în anii recenţi Arhivele Naţionale ale Statului.

Monumentul istoric a intrat în reparaţii capitale în urmă cu patru ani, din cauza unei avansate stări de degradare; pentru reabilitarea sa, au fost folosite fonduri de la Guvern şi de la Ministerul Culturii, reparaţiile fiind finalizate în primăvara anului 2008. În prezent, Casa cu Arcade găzduieşte mai multe ONG- uri.

Cine sunt cei care hotărăsc în primăria Sfântul Gheorghe...
Antal Árpád-András - primar
Sztakics Éva-Judit - viceprimar
Bálint József - viceprimar
Kulcsár Tünde-Ildikó - secretar

Niciun comentariu: