luni, decembrie 29, 2008

Ştiinţa mereu surprinzătoare


Ştiţi desigur toate acele ştiri care încep cu "un grup de cercetători britanici..." (sau, de la caz la caz, finlandezi, suedezi, cubanezi, francezi, germani, americani şi alte etnii sau naţionalităţi). După formula standard, apare o poznă de toate frumuseţea de stai să te întrebi ce om normal cheltuieşte bani pentru a afla asemenea lucruri. Iată însă ceva care merită toţi banii...

Raport: Cannabisul mai putin daunator decat bautura, fumatul
Stiinta.info - Duminica, 28 Decembrie 2008

Conform unui studiu englez, cannabisul este mai putin daunator decat alcoolul sau tutunul.

Categorie: Medicina
Autor: Daniela Botosineanu

Fundatia Beckley, o institutie filantropica care are ca membri academicieni si seniori britanici, sustine ca interzicerea cannabisului nu are impact asupra ofertei si transforma utilizatorii acestuia in criminali.

http://www.g-sal.co.za/slideshow/p007_1_1.jpg

"Desi cannabisul poate avea un impact negativ asupra sanatatii, incluzand sanatatea mintala, el poate fi mai putin daunator decat alcoolul sau tutunul," informeaza raportul Global Cannabis Commission al Fundatiei Beckley.

Guvernul Britanic face presinui pentru reclasificarea in lege a Cannabisului ca drog de Clasa B, in comparatie cu actuala clasificare in Clasa C, care contine droguri mai putin daunatoare. Autoritatile sunt ingrijorate in special de cultivarea drogului "skunk"( o tulpina a cannabisului, mai puternica-conform www.wikipedia.org) care a devenit o practica din ce in ce mai intalnita.

Aproape 80% din crizele aparute in urma utilizarii cannabisului sunt din cauza acestei tulpini. Mai mult, cifrele oficiale arata ca aceasta tulpina este legata de probleme de sanatate mintala.

http://www.telegraph.co.uk/portal/graphics/2007/02/06/ftlesley06.jpg

Fundatia Beckley, un trust filantropic, sustine ca au fost inregistrate doar doua morti in intreaga lume survenite in urma utilizarii cannabisului, comparativ cu cele 150,000 de persoane care au murit doar in Anglia din cauza tutunului si alcoolului.

"Multe dintre consecintele negative asociate utilizarii cannabisului rezulta din interzicerea acestuia, in special consecintele sociale ce survin in urma arestului si inchisorii," sustine Fundatia. "Doar printr-o piata reglementata tinerii pot fi protejati de alte tulpini mai puternice ce apartin cannabisului," a adaugat Fundatia Beckley.

http://i.dailymail.co.uk/i/pix/2008/05/12/article-1019208-00245139000004B0-568_468x286.jpg

Decizia de a reclasifica acest drog cu o clasa mai sus, pentru a ajunge intr-o categorie ce presupune pedepse mai mari( clasa B include si amfetaminele), e o intoarcere de genul U pentru Partidul Laburist din Marea Britanie.

Cannabisul a fost declasat de la categoria B la C atunci cand Tony Blair era Prim Ministru, dar Gordon Brown a anuntat o reviziune a statusului acestui drog imediat ce a preluat conducerea in Iunie 2007.

[www.stiinta.info] Sursa originala: http://www.physorg.com,

sursa mea: http://www.infoportal.ro

Niciun comentariu: