joi, decembrie 11, 2008

Ţinte sau raţiuni?


Care sunt provocarile pentru noul Guvern

Claudia Medrega, 11.12.2008

Amenintarea unei incetiniri bruste a economiei si a unui deficit bugetar de peste 3% din PIB, nivelul ridicat al datoriei externe si deficitul de cont curent mare sunt cateva dintre provocarile carora trebuie sa le faca fata noul Guvern.
Nivelul ridicat al datoriei externe, mai ales al celei pe termen scurt, este considerat de analistii externi unul dintre factorii de risc ai economiei romanesti, alaturi de deficitul de cont curent, care nu mai este acoperit decat partial de investitiile straine directe.

Deficitul de cont curent a trecut in septembrie de
12,7 miliarde de euro, datoria externa este cat jumatate din PIB, deficitul bugetar s-a apropiat in noiembrie de 3% din PIB, inflatia anuala a urcat la 7,4% in octombrie, fata de un nivel tintit de 3,8% pentru sfarsitul anului, iar cursul este depreciat cu circa 11%.
In conditiile in care asistam la turbulente fara precedent pe pietele internationale, cu criza de lichiditati si finantari mai scumpe, analistii considera ca nivelul de circa 14% din PIB, la care se afla deficitul de cont curent, este tot mai greu de sustinut.
Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului BNR, considera ca este necesara o ajustare ordonata si puternica a contului curent de 4% din PIB pentru a "indulci" modul in care investitorii straini vor decide sa reduca finantarile externe din Romania. Asta ar echivala cu reducerea consumului cu 5-6 mld. euro.
Investitiile straine, considerate pana acum o sursa de finantare sanatoasa, ar putea ajunge sa puna presiune pe adancirea dezechilibrului extern, in conditiile in care multinationalele incep sa repatrieze profiturile obtinute pe plan local.
Amenintarea incetinirii bruste a economiei a inceput sa prinda contur odata cu publicarea statisticilor privind evolutia economiei in lunile de toamna, date care arata efectul in lant al declinului cererii la intern si la extern cu efecte negative pe toata piata. Primele date statistice pe octombrie arata scaderea brusca a productiei industriale si injumatatirea cresterii consumului.
Veniturile la buget sunt deja in scadere, iar perspectivele nu sunt foarte favorabile, in conditiile in care companiile nu mai pot sa-si plateasca impozitele din cauza dificultatilor pe care le au in a obtine finantari de la banci.
Deprecierea cursului, desi a avut o influenta nefavorabila asupra inflatiei, a avut un rol important la stabilizarea deficitului de cont curent, favorizand o evolutie buna pe balanta comerciala, principala componenta a deficitului.
In viitor, Romania poate inregistra insa o usoara deteriorare a balantei comerciale si o incetinire a exporturilor in conditiile intrarii in recesiune a zonei euro, principalul partener comercial.
(sursa: http://www.infoportal.ro)

Niciun comentariu: