Reactiile analistilor economici si a oamenilor de afaceri
Ziarul Financiar, 11.12.2008
Kenneth Orchard, analist Moody's
"Nu voi comenta decizia politica, dar marea provocare pentru nou guvern este stabilizarea situatiei bugetului de stat. In conditiile unei incetiniri abrupte a economiei si a unor cheltuieli publice ridicate, deficitul bugetar se va adanci semnificativ. Problema este ca guvernul va gasi tot mai greu surse pentru a finanta acest deficit. Pietele internationale sunt practic inchise pentru emitenti ca Romania, iar pe plan local lichiditatea este foarte scazuta. Noul guvern va trebui sa se uite cu mare atentie la consolidarea bugetara si sa caute surse alternative de finantare."
Andrew Colquhoun, director in cadrul Fitch Ratings
"Prioritatea noului guvern va fi limitarea impactului crizei financiare si economice globale. Cred ca formarea rapida a unui guvern cu o majoritate solida in Parlament va asigura un oarecare confort investitorilor. Chiar daca PSD nu a fost la guvernare in ultimii patru ani, as spune ca a avut destula putere dupa dezbinarea aliantei PNL/PD in 2007, asa ca s-ar putea sa nu vedem schimbari importante in continuare. Ar fi bine pentru ratingul Romaniei ca autoritatile sa vina cu o evaluare realista a riscurilor cu care se confrunta, de la deficitul de cont curent si euroizarea sistemului financiar la incetinirea severa a economiei, si sa identifice masuri prin care sa trateze aceste probleme."
Lucian Anghel, economistul-sef al BCR
"Nu cred ca se uita vreun investitor la culoarea politica a guvernului, e mai important planul de masuri concrete. Guvernul trebuie sa devina functional cat mai curand, este crucial sa conceapa bugetul multianual. Asta asteapta investitorii - un buget, cu niste cifre. Atunci pot sa ia o decizie, sa faca o estimare de impact, sa vada cum va fi economia sustinuta, pe consum sau pe investitii."
Lucian-Liviu Albu, director al Institutului de Prognoza al Academiei Romane
"Experienta de la Banca Mondiala ar putea fi oportuna in conditiile actuale. Depinde si de guvern. Guvernul celalalt a fost in perioada de boom economic, insa acum criza isi arata coltii. Sa vedem cum va fi solutionata."
Nicolaie Chidesciuc, senior economist al ING
"Investitorii vor dori sa stie ce masuri intentioneaza sa ia noul guvern astfel incat sa limiteze largirea deficitului de cont curent in 2009. Acest aspect este mult mai important decat persoana premierului sau formula de guvernamant. In consecinta, noul guvern s-ar putea afla in situatia de a adopta masuri dure de reducere a cheltuielilor si, eventual, de majorare a anumitor taxe si/sau impozite."
Liviu Voinea, director de cercetare al GEA
"Nu pot sa fac comentarii personale sau politice. Important este programul pe care-l va avea. Dupa parerea mea, ceea ce se vehiculeaza in acest moment nu sunt cele mai bune masuri. Nu trebuie stimulat consumul, ci investitiile, iar in sistemul fiscal ar trebui reforme profunde."
Cristian Parvan, presedinte executiv al AOAR
"Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR) nu se pronunta pe probleme politice, iar numirea in functia de premier a domnului Stolojan este un gest politic. Dar din punctul de vedere al personalitatii domnului Stolojan, in cazul in care este acelasi domn din 1992, din punctul de vedere al fermitatii deciziilor luate, credem ca este o alegere buna intr-o perioada dificila. Si cei din PSD sunt profesionisti, se va discuta profesionist, nu demagogic."
Adrian Porumboiu, administratorul grupului Racova Agro Pan
"Stolojan stie mecanismele economiei de piata, nu este un intrus in domeniul economic, ceea ce inseamna ca din acest punct de vedere intelegere exista. Totul este sa se gandeasca la prioritatile obligatorii ale Romaniei, printre care se afla si agricultura. Daca agricultura va fi tratata in continuare ca un segment electoral si nu ca unul economic, care creeaza crestere economica, rezultatele vor fi dezastroase, mai eles ca in 4-5 ani ne vom confrunta cu criza alimentara."
"Este nevoie de o disciplina fiscala, mai ales in conditiile in care profesorii nu isi mai pot lua salariile din lipsa fondurilor de la buget. De asemenea, el ar trebui sa gaseasca o maniera prin care sa motiveze sistemul economic si prin care statul sa poata garanta finantarea proiectelor realizate cu ajutorul fondurilor europene".
Catalin Baiculescu, co-managing partner al Musat & Asociatii
"Sper ca noul Guvern sa nu cada in plasa de a incerca sa rezolve problemele prin ordonante de urgente, ca toate guvernarile anterioare. Consider ca urmarea procedurii parlamentare, conform procedurilor Constitutionale, este absolut necesara, in conditiile in care incertitudinea legislativa cauzata de poticnirile legate de lipsa sustinerii parlamentare, prezidentiale sau a Curtii constitutionale este mai grava decat nesolutionarea problemelor."
Vasile Leu, directorul general al Argus Constanta
"Ar trebui sa se reduca dobanda de referinta. Suntem singura tara in care aceasta dobanda creste in aceasta perioada in loc sa scada."
(sursa: http://www.infoportal.ro)
(sursa: http://www.infoportal.ro)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu