Cele 11 standuri ale României de la Târgul Internaţional de Carte de la Varşovia (unul fix şi zece mobile) sunt dedicate poeziei. Siluetele în mărime naturală ale câtorva poeţi contemporani – Emil Brumaru, Marius Ianuş, Claudiu Komartin, Angela Marinescu, Ileana Mălăncioiu, Ioana Nicolaie, Ioan Es. Pop, Simona Popescu, Octavian Soviany, Robert Şerban – sunt aşezate astăzi, când are loc deschiderea Târgului, pe esplanada largă din faţa Palatului Culturii şi Ştiinţei, după care vor fi mutate în cele mai vizitate locuri din Târg.
Fiecare siluetă poartă câteva sute de fluturaşi cu versuri ale poetului respectiv, traduse de Joanna Kornas Warwas şi Tomasz Klimkowski, unii dintre cei mai buni traducători de literatură română din Polonia. Standul principal, inscripţionat cu numele poeţilor români, prezintă publicului polonez cărţi apărute în principalele serii de poezie din România, de la Editurile Cartea Românească, Vinea şi Brumar.
Ajuns la ediţia a cincizeci şi treia, al cărei invitat de onoare este Israelul, Târgul Internaţional de Carte de la Varşovia este unul dintre cele mai importante evenimente literare din Polonia. Se desfăşoară între 15 şi 18 mai, în impunătoarele săli ale Palatului Culturii şi Ştiinţei din centrul capitalei poloneze. (Tudor Cristian)
Emil Brumaru (n. 25 decembrie 1939, Bahmutea, Basarabia) este un scriitor şi poet contemporan român.
Fiul lui Grigore Brumaru, funcţionar CFR, şi al Elisabetei, învăţătoare. Urmează Liceul Naţional (absolvit în 1955), Facultatea de Medicină din Iaşi (1963). Devine medic la Dolhasca (1963-1975), din 1975 renunţă la medicină pentru a se dedica exclusiv scrisului
.
Apreciat în egală masură atât de critica literară, cât şi de publicul larg, reuşeşte să impresioneze şi prin personalitatea sa non-conformistă. Are rubrici în România literară, Ziarul de Iaşi şi în Suplimentul de cultură, a scris în revista Plai cu boi, dă interviuri în revistele mondene, participă la discuţii pe Internet. Debut cu poezii în revista Luceafărul, debut editorial cu două volume, ambele publicate în 1970, Versuri şi Detectivul Arthur. Poemele sale au fost incluse în antologii din România, Germania, Franţa, Anglia.Julien Ospitalierul, 1974
Cîntece naive, 1976
Adio, Robinson Crusoe, 1978
Dulapul îndrăgostit, 1980Ruina unui samovoar, 1983
Dintr-o scorbură de morcov, 1998
Poeme alese, 2003
Opera poetică (2 vol., 2003, 3 vol., 2006), antologie de autorFluturii din pandişpan, 2003
Poezii (carte la borcan), 2003
Submarinul erotic, 2005
Infernala comedie, 2005
O brumă de paiete şi confetti, volum de colecţie semnat împreună cu Şerban Foarţă şi îngrijit de Alina Elena-Panaitov, 2007
http://hobbitul.ro/
Marius Ianuş (n. 24 decembrie 1975, Braşov) este un poet român contemporan. Este teoretician al fracturismului, în colaborare cu Dumitru Crudu.
"Cel mai bun poet al tinerei generaţii" - Daniel Cristea Enache
A debutat în volumul colectiv Ferestre '98 (Ed. Aristarc, Oneşti, 1998).
A fondat, în noaptea de 10 spre 11 septembrie 1998, împreună cu Dumitru Crudu, Fracturismul - curent literar specific României.[necesită citare] Acestui curent literar i-a fost dedicat un număr întreg al revistei Caiete Critice şi este predat în mai multe facultăţi de litere din România, inclusiv în cea din cadrul Universităţii Bucureşti.
A participat la volumul experimental 40238 Tescani, Ed. Image, Bucureşti, 2000 (alaturi de Ioana Nicolaie, Mihai Ignat, Doina Ioanid, Ioan Godeanu, Domnica Drumea, Mircea Cărtărescu, Cecilia Ştefănescu şi Florin Iaru.
A debutat în volum individual cu Manifest anarhist şi alte fracturi (Ed. Vinea, 2000). A mai publicat volumele: Hârtie igienică, în regim samizdat, editura etc, 1999, Ursul din containăr - un film cu mine (Ed. Vinea, 2002), Hârtie igienică precedată de Primele Poezii (Ed. Vinea, 2004), Ştrumfii afară din fabrică. http://blogme.reea.net/
Claudiu Komartin -- (n. 7 august 1983, Bucureşti) este un poet român contemporan.
A publicat articolul-manifest "Generaţia 2000 - o introducere" (2005) şi a tradus din limba franceză romanul Suflete cenuşii de Philippe Claudel (Polirom, 2007). Activitate publicistică în "Vatra", "Adevărul literar şi artistic", "Ziarul de duminică", "Luceafărul" etc. Selecţii din poemele sale au fost traduse şi publicate în franceză, germană, cehă, slovenă, sârbă, maghiară, spaniolă şi coreeană. Coautor, împreună cu Mitoş Micleuşanu, Răzvan Ţupa şi Adina Zorzini, al textului ce stă la baza piesei Deformaţii, montată în 2008 la Teatrul Luni de la Green Hours, în regia lui Marcel Ţop. Este membru al redacţiei revistei online EgoPHobia.
- Păpuşarul şi alte insomnii, Editura Vinea, 2003, 2007 (Premiul naţional de poezie "Mihai Eminescu" pentru debut; Premiul "Promethevs" pentru debut al revistei "România literară")
- Circul domestic, Editura Cartea Romanească, 2005 (împreună cu un CD cu 18 poezii în lectura autorului) (Premiul pentru poezie al Academiei Române)
Angela Marinescu (n. 8 iulie 1941, Arad) este o poetă română.
Numele Angela Marinescu este un pseudonim, numele real fiind Basaraba-Angela Marcovici. A folosit şi pseudonimul Basaraba Matei. Este fiica lui Marius Marcovici, funcţionar superior la Prefectura oraşului Arad, şi a Mariei (n. Martiş), profesoară de educaţie fizică şi campioană naţională la schi şi la înot. Este mama poetului şi publicistului Alexandru Matei. Angela Marinescu a făcut gimnastică la sol - era cea mai bună din Arad -, înot şi volei. O tuberculoză gravă i-a marcat tinereţea, mai exact între 15 şi 26 de ani. S-a decis să studieze medicina şi psihologia. A debutat cu poeme în revista „Tribuna” de la Cluj, în 1965, iar editorial, în 1969, cu volumul Sânge albastru.
- A publicat peste 15 volume de versuri. Cele mai recente sunt: Cocoşul s-a ascuns în tăietură (1996), Fugi postmoderne (2000), Îmi mănânc versurile (2003), Limbajul dispariţiei (2006) şi Întâmplări derizorii de sfârşit (2006).
- A publicat un volum de eseuri, Satul în care mă plimbam rasă în cap, 1996, şi un jurnal, Jurnal scris în a treia parte a zilei, 2004.
- În bibliografia sa, pe lângă poezie, mai figurează şi câteva antologii editate în ţară sau în străinătate, în limbile engleză, germană, poloneză.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu