Filmul documentar al lui Dan Alexe, „Cabală la Kabul”, va fi prezentat la Varşovia duminică 18 Mai, cu ocazia „Zilei Porţilor Deschise” a Comunităţii Evreieşti din Varşovia.
Cabala la Kabul (2007, 87 min.) este un film documentar cu o formula originala: regizorul Dan Alexe se implica personal, intervenind intr-un conflict sociocultural si devenind unul dintre personaje. Fiecare dintre cei protagonisti - cei doi evrei ramasi in Afganistanul ravasit de un sfert de secol de razboi – cauta sa si-l castige de partea sa. In loc sa se ajute, cei doi se dusmanesc cu inversunare. Traiesc in sinagoga din Kabul pe care au impartit-o in doua si isi petrec mare parte din timp insultandu-se.
Batranul Isaac le vinde vecinilor sai musulmani amulete magice, pe cand Zabulon le vinde acelorasi vecini alcoolul pe care il fabrica pe ascuns. Regizorul face din aceasta situatie neasteptata o parabola a singuratatii si a cautarii identitatii. Sau, cum rezuma cotidianul francez Liberation: „In sfarsit un film in care afganii ne fac sa radem...!“ Filmul a fost realizat pe parcursul a doi ani, perioada in care Dan Alexe a locuit in Afganistan, alaturi de cele doua personaje.
Nascut in Romania in 1961, Dan Alexe a facut parte din „Grupul de la Iasi“, nucleul de intelectuali si disidenti care, in anii '80, cautau sa creeze o opozitie culturala structurata fata de regimul comunist. Din 1988 locuieste la Bruxelles si este corespondent pentru BBC si Europa Libera. Dan Alexe a realizat filme documentare in regiuni precum Cecenia, Afghanistan, Pakistan, Kosovo si Asia Centrala. Foarte personale, filmele lui constituie o permanenta reflectie asupra imaginii si a intrebuintarii ei cinematografice.
„Iubitii Domnului" a fost prezentat in festivalurile de la Cannes si Hollywood si a primit numeroase premii internationale. „Cabala la Kabul", film care figureaza in programul multor cinematografe din Franta si Belgia, a obtinut, in 2007, Marele Premiu la Festivalul de film documentar Astra, Sibiu. Dan Alexe este lingvist si etnolog (specialist in islamologie, focalizat pe islamul cecen). Atunci cand realizeaza un film documentar, metoda sa etnografica implica invatarea limbii comunitatii in care se situeaza actiunea filmului si integrarea in acea comunitate. Pe langa activitatea sa cinematografica, Dan Alexe a publicat teatru si a realizat diverse traduceri. (http://stiri.acasa.ro/articole/cultura/seara-de-film-la-icr-cabala-la-kabul)
3 comentarii:
Uite vezi, filmele astea nu se pirateaza...asa ca probabil n-am sa-l vad prea curand.Imi pare rau , chiar mi-a trezit curiozitatea.
Maxi!
Sper sa nu aud si legat de acest film pe care nu l-am vazut strigate de antisemitism.
Titlul este foarte interesant, poate mai interesant decât a dorit realizatorul. Probabil că filmul va fi în curând la TV.
Trimiteți un comentariu