luni, decembrie 08, 2008

De la Sibelius la rock-ul contemporan


Ziarul de Mures - Luni, 8 Decembrie 2008
Pentru majoritatea oamenilor, numele Finlandei este imediat asociat cu trei idei: frig, muzica metal si Jean Sibelius. Acest lucru este usor de
inteles, la urma urmei Finlanda
"gazduieste" printre cele mai scazute temperaturi din Uniunea Europeana, cele mai cunoscute formatii de metal sau folk-metal comerciale provin tot de acolo, iar Sibelius este unul din putinii compozitori clasici ce apartin unei latitudini nordice.
The image “http://www.infoportal.ro/files/stiri/758/757072.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.
Din underground
in mainstream
Este si normal sa fie asa, daca ne gandim ca muzica metal cu influente simfonice s-a nascut in Finlanda (si simultan in Olanda). Within Temptation si Nightwish au pus (simultan) bazele unei miscari ce a trecut rapid din underground in mainstream, iar apoi a cucerit intreaga lume. Cel de-al doilea capitol metal al Finlandei isi are originile in Marea Britanie, insa popularitatea sa se datoreaza in special unor muzicieni finlandezi. Este vorba, desigur, despre folk-metal, unde pionieratul a fost dat de britanicii de la Skyclad, insa stindardul a fost preluat si transformat de cvartetul finlandez Ensiferum-Finntroll-Moonsorrow-Korpiklaani. Desigur, nu putem vorbi de rock-metalul finlandez fara a pomeni pe cei de la HIM, fara indoiala cel mai cunoscut produs la muzicii nordice, sau de Lordi, a caror "rugaciune" metal le-a adus un surprinzator premiu Eurovision in 2006, sau chiar de cei de la "The Rasmus", care in 2005 au reusit sa strapunga topurile in 11 tari europene. Daca fata Finlandei contemporane e marcata in special de genurile mentionate mai sus, istoria muzicala e mult mai complexa si nu se invarte doar in jurul celebrului nume Sibelius.
Finlandia - expresie
a dorintei de
independenta
Opera finlandeza se regaseste in secolul al XVIII-lea in orasul Turku, unde finlandezii au cunoscut primele concerte publice. Tot in Turku, compozitorul Erik Tulindberg si-a prezentat cele sase celebre compozitii pentru instrumente cu corzi, puternic influentate de Haydn. Sfarsitul secolului al XVIII-lea a fost marcat insa, fara indoiala, de Johan Julius Christian "Jean" Sibelius a carui simfonie "Kullervo" i-a adus o binemeritata popularitate in timpul ocupatiei ruse. Tot Sibelius este cel care a compus opera "Finlandia", probabil cea mai cunoscuta lucrare a sa. Initial conceputa ca un protest voalat la adresa cenzurii rusesti, opera a castigat avant, inspirandu-le finlandezilor dorinta independentei. Tot "Finlandia" este beneficiara unui record mai putin stralucitor: opera cu cele mai multe denumiri alternative, o necesitate pe timpul ocupatiei cand a fost interzisa, astfel incat promotorii concertelor au fost nevoiti sa gasesca denumiri alternative precum "Fericire la revenirea primaverii finlandeze". Lupta muzicala a finlandezilor a fost apoi continuata de Leevi Madetoja si celebra sa opera alegorica "Pohjalaisia", un atac la adresa ocupatiei ce a contribuit decisiv la renasterea sentimentelor nationaliste ce au precedat declaratia de independenta din 1917. Scena post-independenta a fost marcata de nume cunoscute, dar care au fost (mai mult sau mai putin) in umbra lui Sibelius: Erik Bergman si Magnus Lindberg (in mod sigur cel mai celebru compozitor finlandez in viata).

Mathe Zsuzsanna, studenta anul III, specializarea engleza-finlandeza, Facultatea de Litere din Cluj Napoca

Jean Sibelius
Despre Jean Sibelius, Robert Layton, autorul unui volum despre viata si opera compozitorului finlandez, spunea ca sunt putini artisti ale caror lucrari sa reflecte atat de bine legatura sufleteasca cu natura, si in special cu peisajul nordic, dar si cu spiritul finlandez. Poemul sau simfonic Finlandia sta marturie peste vremi. Desi Sibelius s-a nascut pe vremea cand Finlanda era un ducat al Rusiei tariste, personalitatea sa si compozitiile sale muzicale, care incepusera sa fie cunoscute nu doar in Finlanda si in tarile scandinave, ci si in restul Europei, au devenit un simbol al dorintei de independenta a poporului.
Cel mai mare compozitor finladez s-a nascut in 1865, la Hämeenlinna, a studiat la Institutul de Muzica din Helsinki, iar apoi la Berlin si la Viena. Intre 1892 si 1900 a fost profesor la Institutul de Muzica din capitala Finlandei, dupa care, in 1904 s-a mutat la Ainola, vresedinta pe care si-o construise la Järvenpää, locul unde a si inchis ochii, in 1957, care este astazi muzeu. Epopeea nationala finlandeza, "Kalevala" a constituit si pentru Sibelius sursa de inspiratie artistica, dar treptat muzica sa a capatat valente universale, mai ales dupa scrierea celor sapte simfonii si poeme simfonice, seria Lemminkäinen, Fiica lui Pohjola si Tapiola. Sibelius si-a aratat maiestria si in ceea ce priveste muzica camerala, lucrarea Voces Intimae, pentru cvartet de coarde, devenind cunoscuta in intreaga lume. Sibelius a fost atras si de bine cunoscute piese de teatru, creand muzica pentru Regele Christian al II-lea, Pelleas si Melizanda sau Furtuna, alaturi de numeroase cantece, lucrari corale, lucrari pentru vioara si pian.

HIM

Trupa finlandeza HIM, denumire care reprezinta initialele sintagmei His Infernal Majesty (Majestatea Sa Infernala), reprezinta in istoria muzicii contemporane incercarea de reinventare a rockului gotic. Acesta din urma a aparut ca o varietate a punk-lui, dar s-a dezvoltat in asemenea masura incat a devenit o miscare de sine statatoare, afirmandu-se ca un stil introspectiv, de inspiratie gotica, cu o tematica intunecata, exploatata de curente si miscari intelectuale cum ar fi romantismul, existentialismul, nihilismul. Stilul celor de la HIM a fost influentat inca de la inceput de cel al trupelor Sisters of Mercy si The Mission. Fondatorul trupei este Ville
Hermani Vallo, vocal si compozitor, caruia i s-au alaturat Mige Amour (chiatra bas), Lily Lazer (chitara), Gas Lipstick (baterie) si Zoltan Pluto (sintetizator). La abia un an de la infiintare, in 1996, HIM a inregistrat primul mare succes, mai ales in Scandinavia, cu "666 Ways of Love" , urmat imediat de "Greatest Love Songs, vol. 666". Dupa urmatoarele doua albume, trupa a devenit foarte cunoscuta si iubita in toata Europa si datorita unor efecte pe care membrii trupei le numesc "blues scandinava", o combinatie de tonuri metal, foarte profunde.

Nightwish

Nightwish, una din cele mai celebre trupe pe care le-a dat Finlanda, a parcurs un drum lung de la ideea initiala de a face muzica potrivita pentru a fi cantata in jurul unui foc de tabara, la succesul international concretizat in miile de albume vandute, discuri de aur castigate, concerte in intreaga lume, si sute de mii de fani dornici sa-i vada si mai ales sa asculte acordurile de metal simfonic ale finlandezilor. Denumirea trupei este data de una din melodiile primului lor demo - Nightwish, care are forta muzicii metal, pe masura puternicei voci de opera a solistei Tarja Turunen. La doar un an de la lansarea trupei, acestia reusesc sa ajunga pe primele locuri in topuri finlandeze, dar succesul inter­national vine doar dupa aparitia celui de-al doilea album, "Oceanborn", in 1998, si Wishmaster, in 2000. Un alt mare succes l-a inregistrat albumul "Once", aparut in 2004, extrase de pe acesta fiind folosite drept coloana sonora a doua filme americane. Anul 2005 marcheaza un moment de cotitura in viata formatiei, sfarsitul unei epoci, plecarea solistei. DVD-ul "End of an Era" surprinde finalul unui concert din Helsinki, in care Tarja Turunen este rugata public sa paraseasca trupa. De abia doi ani mai tarziu au reusit s-o inlocuiasca cu suedeza Anette Olzon, iar noul lor album aduce elemente noi in muzica Nightwish. Cu toate acestea, acelasi album contine piesa "Bye bye Beautiful", care face referire la plecarea Tarjei din 2005.

"Este dificil sa stai in preajma artistilor. Daca vrei sa faci conversatie va trebui sa stai de vorba cu un om de afaceri, pentru ca artistii vor vorbi doar de bani".

Jean Sibelius

"Nu tine seama de ce spun criticii. Nici unui critic nu i-a facut nimeni vreo statuie".
Jean Sibelius
(sursa: http://www.infoportal.ro)

Niciun comentariu: