joi, septembrie 20, 2007

cantamen et illusio



(farmec şi iluzie)
Am aşteptat analiza textului moţiunii cu două zile în plus faţă de ceea ce au hotărât cei de la PSD pentru data publicării. Sincer? Mi-a fost frică să nu se răzgândească, să mai adauge o virgulă, să înlocuiască un punct cu puncte de suspensie… câteva lucruri importante. Astăzi nu mai pot amâna. Am 24 de pagini scrise la un rând jumătate. Oricât ai fi de odihnit, este imposibil să nu aţipeşti pe un astfel de text molcom curgător. Iniţial am vrut să public tot textul acestei adevărate doctrine a PSD (în lipsă de una reală). Am să spicuiesc din ea pasajele mai… importante, pentru că este imposibil de pus pe un blog 24 de pagini.

După trei ani de la preluarea puterii de către alianţa portocalie şi la 6 luni de la instalarea guvernului Tăriceanu II, suntem astăzi în faţa unei opţiuni de conştiinţă: Demitem, prin vot, acest guvern incompetent, lipsit de sprijin politic in Parlament, şi deschidem calea spre o nouă formulă de guvernare, cu un nou program care să răspundă nevoilor României, susţinut de o majoritate parlamentară transparentă, SAU încurajăm, iresponsabil şi cu grave consecinţe asupra dezvoltării României, mersul către un model de societate neeuropean, către o societate profund divizată şi polarizată. Dorim să aducem stabilitate în ţară şi să punem capăt celor trei ani de conflicte politice succesive, care au generat ineficientă guvernamentală şi nelinişte socială SAU dorim să păstrăm un Guvern de amatori, incapabil să găsească soluţii pentru principalele probleme ale românilor.

Iată adevărata dilemă a PSD, iată de ce au întârziat atât această Moţiune. Deci este vorba despre “susţinerea unei majorităţi parlamentare transparente”. Mă întreb… cine susţine netransparent la această oră acest guvern dacă nu PSD. Este acesta un umor involuntar, sau o prostie voluntară? Există şi acel SAU care cuprinde o înşiruire de non-valori, gen societate neeuropeană, divizată şi polarizată. Aici PSD are dreptate. Guvernarea PSD a fost profund europeană, societatea era unită în cuget şi simţiri şi polarizată… Cam câţi poli are o societatea polarizată?

…avertismentul nostru dat în Parlament pe data de 3 aprilie: “până la urmă, singura soluţie va fi o maşină nouă" se concretizează prin această moţiune de cenzură.

Poate că lumea a înţeles advertisment, forma românească a englezescului advertise. Cred că toată lumea a înţeles că trebuiesc schimbate maşinile din parcul auto al Parlamentului şi Guvernului României. De ce oare exprimarea “de opoziţie” nu este clasică şi clară, cum ar fi tradiţionalul: HUOOOO!


Avem bani mai mulţi la bugetul de stat, dar nu o avem o politică de redistribuire echitabilă şi coerentă, ceea ce a condus la polarizarea puternică a salariilor.

Iar polarizare? Măi, trebuie să deschid DEX-ul că nu se mai poate. Uite domnule că are dreptate! Polarizare, care dobândeşte proprietatea de polaritate, adicălea de a avea poli opuşi, adicălea, şi intuiesc că aici e vorba de înţelesul filosofic şi nu de cel fizico-chimic, relaţii dintre contrariile care se exclud dar, totodată, se condiţionează. Profund rău. Deci… cum s-au polarizat salariile? Salariul mare de parlamentar este contrar şi condiţionat de salariul mic al celorlalţi bugetari? Dacă nu mi-ar fi lene, m-aş duce pe site-uri să caut cum anume au votat PSD-işti, pentru sau contra măririi salariilor parlamentare. Dar cum lenea învinge raţiunea…

Creşterea economică înregistrată nu este rezultatul unei dezvoltări sănătoase iar bunăstarea rezultată nu este împărţita echitabil. Ea nu se regăseşte în viaţa de zi cu zi a majorităţii cetăţenilor ţării, iar plusul de bogăţie creat se distribuie vădit inegal în societate. […]
In viziunea Partidului Social Democrat, situaţia politică şi socială trebuie schimbată urgent. Miza acestei moţiuni de cenzură nu este doar înlocuirea actualului guvern, ci schimbarea direcţiei de evoluţie a României, de la capitalismul oligarhic şi exclusivist la un model european de organizare a societăţii.

Oare de ce am impresia că PSD duce grija că România nu a ales destul de raţional oligarhia căruia să-i încredinţeze “banii de care nu are nevoie”. Desigur că piramida cu vârful Geoană va gestiona mai raţional banii desprinşi cu sudoare din bugetul de stat în drumul lor firesc spre buzunarele oligarhice.
Urmează o tonă de date statistice care demonstrează, negru pe alb sau gură şi microfon amplificat, cum că acest guvern ticălos nu a urmat calea sfântă a social democraţiilor europene. În masa compactă de admonestări ale miniştrilor în particular şi ale guvernului în general, iată că apare şi numele lui Băsescu, introdus tangenţial ca un apropo fin făcut urechilor de cârpă. Şi numele Băsescu începe să se tot repete…

Guvernul nu a făcut nimic pentru a corecta, în plan extern, iniţiativele personale ale preşedintelui Traian Băsescu, cu grave consecinţe asupra ţării şi imaginii ei. Guvernul nu s-a dovedit în stare să aplice Constituţia şi prevederile ei în ceea ce priveşte politica externă.

Spune Constituţia României despre Atribuţii în domeniul politicii externe exercitate de preşedintele României:
ARTICOLUL 91
(1) Preşedintele încheie tratate internaţionale în numele României, negociate de Guvern, şi le supune spre ratificare Parlamentului, într-un termen rezonabil. Celelalte tratate şi acorduri internaţionale se încheie, se aprobă sau se ratifică potrivit procedurii stabilite prin lege.
(2) Preşedintele, la propunerea Guvernului, acreditează şi recheamă reprezentanţii diplomatici ai României şi aprobă înfiinţarea, desfiinţarea sau schimbarea rangului misiunilor diplomatice.
(3) Reprezentanţii diplomatici ai altor state sunt acreditaţi pe lângă Preşedintele României.
Unde spune aici că onor Guvernul României are atribuţia de a corecta greşelile preşedintelui României? Oare înţelesul juridic al constituţiei este atât de ermetic încât eu nu înţeleg că acolo unde începe rolul preşedintelui, rolul guvernului deja s-a terminat? Cel puţin aici, la politică externă. Ceea ce văd însă este că Parlamentul României ratifică ce semnează preşedintele, înţeleg deci că parlamentul este cel care mai poate îndepărta, fie şi formal, greşelile preşedintelui. Cred că domnii PSD-işti încearcă să spună că Ministrul de Externe ar fi trebuit să se ducă după vizitele preşedintelui României şi să spune neoficial: “Hai, nu te supăra bre… aşa glumeşte Băsescu. Nu o lua în serios şi, mai ales, personal.”. Probabil că domnul Geoană ştie mai bine, dacă repara foarte mult după domnul Iliescu, deşi eu l-am văzut pe domnul Iliescu drept un foarte bun diplomat al României. Aceste “reparaţii” însă nu au nici o legătură cu Constituţia şi prevederile ei.
Nu comentez gafele preşedintelui Băsescu, şi eu am văzut cu ochiul liber câteva gafe, interne sau externe, dar de unde trebuie Guvernul să corecteze acţiunea preşedintelui… asta nu mai înţeleg.

România nu are, la acest moment, o politică externă pe măsura statutului ei de al şaptelea stat ca mărime, membru al Uniunii Europene: O ţară care să propună decizii şi să participe la decizii.

Al şaptelea ca mărime? Bănuiesc că nu vă referiţi la România din punct de vedere economic ci doar la mărimea teritoriului. Domnilor de la PSD, râde Vaticanul şi Luxemburgul de dumneavoastră dacă puteţi gândi atât de “non-european”.


Este nevoie de o schimbare radicală a modului de abordare a politicii externe româneşti, redefinit de profesionalism, ataşament faţă de interesul naţional şi responsabilitate pentru drumul european al ţării.

Aici mi-a plăcut foarte mult acel redefinit. Domnule Geoană, mai ales că acel redefinit sună foarte asemănător cu revenit la un guvern PSD, şi dacă aceasta va fost intenţia, trebuie să vă reamintesc cum că predecesorul guvern PSD era condus de domnul Adrian Năstase, un profesionist, chiar dacă a mai pierdut ceva din produsul găinilor de la Cornu. Domnul Geoană, la o adică, îl lăsaţi pe domnul Năstase iar la guvernare, puteţi să mai staţi un pic pe tuşă?

Există promisiuni ferme că moţiunea va fi depusă luni, se va aştepta 8 zile lecturarea ei, apoi se va supune votului. Mă întreb dacă această moţiune poate fi retrasă înainte de vot, adică dacă se mai poate face un mic şantaj între timp.
Iată două link-uri unde puteţi găsi integrala operei PSD-iste: Moţiunea "1000 de zile de haos. Sfârşitul guvernului de dreapta"
Versiunea Jurnalul Naţional, format DOC
sau
Versiunea HotNews, format PDF

11 comentarii:

Anonim spunea...

Foarte misto comentariile puse pe poze ... tare rau.

Anonim spunea...

Multam de apreciere!

Anonim spunea...

@ biliotecaru,

cand ai sa te documentezi (?) ai sa vezi ca nu este UE cea care cere Romaniei un sistem privat de pensii. E BCE, banca europeana, Banca Mondiala, F.M.I., .. o banda de hoti ... dar sunt politici romani (iubitul tau Nastase o facu) ca hotarasc.

Anonim spunea...

@ viviana
Era o glumă cu UE, sau o satiră, dacă vrei aşa. Politicienii fac multe chestii "pe interes" şi se folosesc de scuza că altcineva ne-a impus să facem aşa. Ei nu au făcut decât să aplice iq-ul comunitar. Din nefericire iq-ul comunitar nu are legăruta cu inteligenţa din IQ. Nu ştiu de unde ai dedus că Năstase e iubitul meu. Acum câteva zile lumea spunea că e Băsescu. Mereu sunt acuzat că ţin cu cineva, mereu sunt acuzat că sunt împotriva cuiva. Sunt tare nestatornic :) Nu ştiu dacă Năstase este de vină, mă îndoiesc că este de vină cineva de la PSD din moment ce e aplicată de la PNL. PSD-ul militeaza pentru controlul statului, ori aici este vorba de ieşirea de sub controlul statului. Dacă totuşi cineva din PSD a gândit asemenea performanţă, să le fi ruşine, alături de oricine s-a gândit la aşa ceva. Dacă erau deştepţi nu făceau nimic obligatoriu, făceau facilităţi fondurilor de pensii private, iar cei din popor care considerau necesar, îşi făceau şi o pensie privată pe lângă cea de stat. Astfel presiunea pe stat nu ar mai fi fost aşa de mare peste câteva zeci de ani, iar acum nu s-ar fi redus fondul de pensii de stat. Părerea mea.
viviana... care este părerea ta, care este problema identificată de tine şi, mai ales, care este soluţia ta la cea problemă?

Anonim spunea...

Bestiale pozele bibliotecarule, prima, cea cu Iliescu si Geoana este geniala, am ras de am facut pe mine. Desi de fapt daca stau bine sa ma gandesc ar cam trebui sa plang...
Tine-o tot asa!

Anonim spunea...

@ bibliotecarure,
daca te duci pe siteul de la Gandul gasesti scris: "... Liderul sindicatului Solidaritatea Metal, ne-a declarat că normele UE interzic distrugerea muniţiei şi a armamentului învechit, obligând producătorii să îl dezmembreze.(..)".. Explozia sărăciei din industria de apărare.. ce crezi tu ca vrea sa se lase sa se inteleaga? Ca-i vina de la UE ca cei 4 muncitori au murit. Dar lucrurile stau asa? NU, evident.. e VINA la cine nu pedispune masurile de siguranta necesare la acest tip de munca (cum se face pentru cluster bombs in Afganistan, Liban, ..) si, sindicatele ar trebui sa supravegheze daca aceste masuri sunt respectate... nu sa declare prostii!
BASTA cu "glumele".. sau pune-le in evidenta cu ghilimele, ce stiu eu

Anonim spunea...

@ viviana
Am să citesc articolul.

Anonim spunea...

Ha,Ha,Ha

Constat ca pe situl tau toti spun ca si mine referitor la pilonul II, dar pe la Nastase blog fac pe ei sau pe ce oare?

Anonim spunea...

Poate pentru că la mine totul este o glumă tristă.

Anonim spunea...

Nu e numai o gluma trista...caci eu nu ma ocup de glume nici triste nici vesele, decat in privat, in patio, adica acasa.

Anonim spunea...

PS Am lipsit cateva zile si acum revenit te vizitez pe tine in premiera acum ma duc si pe la A. N. si te voi regasi dar intr-un mod mai inhibat si mai dornic de epatare care nu ti-e de nici-un folos.
Simt ca incep sa te enervez dar nu trebuie macar ca sunt cu mult mai in varsta ca tine si am vazut mai multe...