vineri, septembrie 07, 2007

sine die et loco



(indefinit în spaţiu şi timp)
Am aflat de la MEDIAFAX:
Dosarul Zambaccian, amânat pentru octombrie.
Instanţa supremă a decis, vineri, amânarea pentru 11 octombrie a judecării dosarului Zambaccian, în care fostul premier şi soţia sa sunt acuzaţi de fapte de corupţie, judecătorii constatând că un alt acuzat din proces a fost citat la o altă adresă.
Instanţa supremă este aşteptată să dea o decizie ca urmare a reprimirii dosarului după ce, la începutul lunii iulie, Curtea Constituţională a admis excepţia de neconstituţionalitate invocată de fostul premier Adrian Năstase privind răspunderea ministerială.
Avocatul lui Adrian Năstase, Gheorghe Diaconescu, explica, după pronunţarea Curţii Constituţionale, că judecătorii instanţei supreme pot hotărî ori încetarea procesului penal, ori trimiterea cauzei la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), pentru îndeplinirea condiţiilor privind sesizarea legală care au determinat invocarea excepţiei de neconstituţionalitate a articolului 23, alineatele 2 şi 3 din legea 115/1999 privind responsabilitatea ministerială.
Alte voci spun însă că decizia Curţii Constituţionale nu ar trebui să aibă efect asupra dosarelor care au fost deja soluţionate şi trimise în judecată, ci să producă efecte numai pentru viitor.
Fostul premier Adrian Năstase a declarat, vineri, că decizia Curţii Constituţionale este o palmă puternică dată Monicăi Macovei, fost ministru al Justiţiei, care la începutul anului 2005 a început o vânătoare de vrăjitoare.


Nu aş vrea să dărâm elanul oratoric al domnului Adrian Năstase, dar ce legătură are dosarul în sine şi, mai ales Monica Macovei, cu decizia Curţii Constituţionale. Curtea Constituţională a decis că nu s-au respectat anumite proceduri şi termeni, atâta tot. Poate că datele din dosar ar trebui să îngrijoreze sau nu. De multe ori am fost întrebat de ce nu mă aprind prea tare relativ la politicienii care bagă mâna în bugetul tării. Nu am decât un singur răspuns: "În România zilei de azi, aşa ceva este inevitabil. Doar cei de mare clasă sunt cinstiţi." Mă deranjează mult mai tare că există oameni geniali care zac în mizerie decât că cineva aflat la putere fură din "avutul obştesc". Eu nu ştiu dacă domnul Adrian Năstase a făcut o mică afacere din faptul că s-a aflat la putere, aştept ca justiţia să se pronunţe. Ştiu însă că aceste metode de evitare a procesului au o cauză. Uneori avocatul face nişte pase magice asupra clienţilor să-i pentru a-i încuraja să creadă că "aşa este mai bine", când de fapt acţiunile colaterale nu reprezintă decât mijloace de creştere a onorariului. Un om nevinovat nu are nevoie de tergiversări, un avocat cinstit nu va cere niciodată o amânare. Şi totuşi se întâmplă; este o bucurie generală când se obţine o amânare, deşi cheltuielile de judecată cresc simţitor. Este aşa de greu să priveşti de pe margine totul şi să vezi şi dincolo de ceaţa justiţiei…

Niciun comentariu: