vineri, octombrie 12, 2007

bellum et curatio



(război şi vindecare)
Astăzi nu prea am chef să fiu haios, simt o uşoară greaţă de la acest spectacol care nu se mai încheie.

Războiul dintre Palatul Cotronceni, Palatul Victoriei şi Palatul Parlamentului nu mai cunoaşte decât regulile devălmăşiei. Cum Constituţia cere separarea puterilor… fiecare vrea să-l anihlieze pe celălalt

Sunt tentat să cred că de la Traian Băsescu a parvenit presei filmuleţul corupţiei lui Decebal Remeş. Dar asta nu are prea mare importanţă pentru mine, ca cetăţean. Are desigur importanţă pentru Remeş care poate avea un proces pornit greşit, “necinstit”, şi asta e de rău pentru el, sau poate avea un proces anulat, ceea ce este de bine pentru el. Băsescu pare să acopere “scăparea” dovezilor spre discuţia publică afirmând aluziv că şi în lipsa acelei filări sunt încă destul documente "mai tentante decât imprimarea video" care să susţină vinovăţia, de acum, ex-ministrului agriculturii.
Jurnalismul este în continuare visător. Iată că există un jurnalist care, după atâta scandal, îl întreabă pe preşedintele Băsescu dacă s-a uitat la dosar. Răspunsul este în categoria cu care domnul preşedinte ne-a obişnuit:
"Doamnă, mă uit în toate dosarele care sunt adresate preşedintelui României. Cum aţi judeca dacă s-ar trimite preşedintelui un dosar în care să nu se uite?".
Băsescu profită însă de faptul că vorbeşte presei şi mai face o aluzie, probabil scopul principal al întâlnirii, cu aceiaşi gentileţe şi subtilitate precum remarcă care îl viza pe armeanul Vozganian. Preşedintele afirmă că a înţeles (de la cine?) că există tentaţia Guvernului de a desfiinţa DNA. Sunt convins că un premier care-şi vede decimat guvernul adunat cu greu, spune în gând câteva cuvinte de dulce la adresa DNA-ului şi a preşedintelui. Nu cred totuşi că este un gând care va fi dus la îndeplinire. Iată totuşi că Preşedintele României ia în serios acest zvon şi atrage public atenţia premierului că o măsură brutală împotriva DNA, sau măcar ameninţarea acestui organism cu desfiinţarea, poate duce la activarea clauzei de salvgardare şi pentru Justiţie. Din două una. Ori există ceva informaţii primite de preşedinte pe căile obscure ale serviciilor secrete, adică poate nu au fost lăsate “toate telefoanele” la intrarea în sala de şedinţe a Guvernului României, ori este o manevră prezidenţială de a asuma guvernului un gând pe care nu-l are în vederea influenţării opiniei publice. Greu de ştiut. Argumentul adus de preşedinte pentru a fixa acel "cred că" este "siguranţa" că premierul îşi protejează miniştrii suspicionaţi. Păi asta puteam să afirm şi eu, tot cu siguranţă.
Răspunsul preşedintelui cred că a fost o replică la faptul că nu a fost consultat când Guvernul a emis ordonanţa de modificare a Legii răspunderii ministeriale prin care s-a decis ca membrii comisiei speciale de la Cotroceni să fie propuşi de CSM. În această zonă discursul preşedintelui a fost cel mai răspicat: "Îi cer primului-ministru să nu continue pe calea blocării actului de justiţie. Este esenţial ca primul-ministru să nu fie identificat nici de români, nici de cei care analizează evoluţiile justiţiei româneşti - mă refer la cei de la Bruxelles - cu personaj politic care blochează funcţionarea justiţiei", în timp ce declaraţia relativă la desfiinţare este uşor “emotivă: "Am informaţii că se pregăteşte o ordonanţă de desfiinţare a DNA, motiv pentru care fac public apelul la primul-ministru să nu emită o astfel de ordonanţă. Dacă informaţiile mele nu sunt corecte, regret declaraţia pe care am făcut-o, dacă sunt corecte, îl rog să se oprească".
“Îl rog să se oprească!”. Preşedintele Băsescu adresează o rugăminte premierului Tăriceanu. Este ceva de postat pe Youtube.
Dintr-o altă sursă, putem să bănuim cam ce informaţii circulă pe la urechea domnului preşedinte Băsescu. Cozmin Guşă a declarat ca ştire că Executivul pregăteşte o Hotărâre de Guvern care va stipula comasarea DNA, DIICOT şi DGA într-o singură direcţie. Aceasta ar urma să fie condusă de un apropiat al Guvernului liberal, actual consilier al ministrului de Interne Cristian David.



La numai câteva ore de la intervenţia prezidenţială, Camelia Spătaru, purtătorul de cuvânt al Guvernului, a precizat că premierul Călin Popescu Tăriceanu acceptă scuzele (!) şefului statului pentru lansarea de informaţii false. "Guvernul nu intenţionează să desfiinţeze Departamentul Naţional Anticorupţie, aşa cum a susţinut în declaraţia sa din această seară preşedintele Traian Băsescu. De altfel, cu câteva ore înainte ca preşedintele să facă această declaraţie, Guvernul a dezminţit oficial zvonurile lansate astăzi în presă despre o aşa-zisă ordonanţă de urgenţă care ar avea drept urmare desfiinţarea DNA. În acest sens, primul-ministru acceptă scuzele oferite de preşedintele Traian Băsescu, pentru lansarea unor informaţii neadevărate".
Pe de altă parte intervine în luptă şi planul parlamentar. PD şi PLD calculează şansele unei moţiuni de cenzură care vizează corupţia la nivelul guvernamental prin miniştrii Călin Popescu Tăriceanu, Tudor Chiuariu, Paul Păcuraru, precum şi Decebal Traian Remeş. Ceea ce nu pot şti sigur cei de la PD şi PLD este cum vor semna cei de la PSD-ul. Cei de la PSD îşi exprimă disponibilitatea votului. Până atunci, legea împiedică senatorii şi deputaţii PSD să mai semneze încă o moţiune de cenzură în decursul acestei sesiuni parlamentare, iar cei ai PD şi PLD singuri nu dispun de semnăturile necesare iniţierii unei moţiuni de cenzură.
De altfel PNL deja contracarează acţiunea printr-o remaniere guvernamentală care lasă moţiunea fără obiect. Remeş a demisionat, mai sunt 3.

4 comentarii:

Anonim spunea...

Lucru tare greu si rasboiul asta...Mutari de sacrificiu in care ca sa blochezi un anume lucru ce se pregateste ai oferi deliberat adversarului posibilitatea de a face misto de tine acceptandu-ti scuzele . Oricum nu e ce se vede la o prima privire si nici macar dupa ce ceasta se reflecta, abia dupa ce se refracta daca e vre-o sansa se te apropii de adevar. greu lucru si razbelul acesta...

Anonim spunea...

Eu sunt optimist, de aia adaug si vindecare. :)

Anonim spunea...

Dragul meu, eu am vrut sa explic mai delicat ca zvonurile alea poate ca nu erau chiar neintemeiate si B. ca sa anuleze din fasa asa ceva, si-a riscat o bucata poate mai mica poate mai mare din panas(trimit la Cyrano)dand ocazia replicii la misto a lui T.,gustata de presa..
Deci nu e vorba nici de optimism si nici de pesimism. Oare acum am fost mai clar?

Anonim spunea...

Sunt absolut convins, de aceea l-am si introdus în ecuaţie pe Guşe care dă o explicaţie plauzibilă.