luni, octombrie 29, 2007

responsum



(răspuns)
Jocul de-a referendumul a ajuns azi în faza în care Guvernul îţi asumă răspunderea pentru votul uninominal.
După ce atâta timp nimănui nu i-a “părut“ importantă adoptarea unei legi a votului uninominal, asistăm la o cursă contra cronometru a trei variante de vot uninominal. Incredibil dar adevărat! Prima variantă este cea a votului uninominal majoritar, în două tururi de scrutin, pentru care preşedintele Băsescu a convocat referendumul, cea de a doua formă este în dezbaterea Senatului şi este concepută de Comisia de cod electoral. Aceasta este în faza de dezbatere a Senatului.
În ceea ce priveşte varianta guvernamentală, Camera Deputaţilor s-a grăbit să depună 113 amendamente după cum urmează: 74 de la PSD, 26 de la PC, 7 de la UDMR, 6 de la grupul minorităţilor. Eu să fi fost în postura de a impune un amendament, aş fi pus un articol din care să reiasă că EU sunt din oficiu ales. Cred că aş fi votat legea în forma propusă de mine. Proiectul guvernamental este “semi-uninominal”, în sensul că jumătate din mandatele de parlamentari vor fi obţinute de primii clasaţi în colegii, restul vor fi redistribuite proporţional cu numărul de voturi obţinut la nivel naţional.
Proiectul Guvernului spune că deputaţii şi senatorii se aleg în colegii uninominale prin scrutin uninominal, potrivit principiului reprezentativităţii proporţionale, norma de reprezentare fiind un deputat la 79.000 de locuitori şi un senator la 170.000 de locuitori.
Potrivit proiectului Guvernului, se constituie circumscripţii în cele 41 de judeţe, o circumscripţie în Bucureşti şi o circumscripţie separată pentru românii cu domiciliul în afara României, în total 43 de circumscripţii, în care se constituie colegii uninominale pe baza dublului normei de reprezentare. Astfel, va exista un colegiu la 158.000 de locuitori pentru Cameră şi un colegiu la 340.000 de cetăţeni pentru Senat. Se calculează câte colegii, se înmulţeşte cu doi şi numărul total de mandate este cel puţin dublu. Etapele de repartizare şi atribuire a mandatelor sunt la nivelul fiecărui colegiu uninominal, la nivelul fiecărei circumscripţii electorale judeţene şi, la nivel naţional. Jumătate din mandatele de parlamentari vor fi obţinute de primii clasaţi în colegii, cea de a doua jumătate vor fi redistribuite următorilor clasaţi, dacă formaţiunea din care aceştia fac parte au trecut pragul electoral la nivel naţional. Redistribuirea acestor mandate se face proporţional cu numărul de voturi obţinut la nivel naţional de partidul din care face parte candidatul. În cazul candidatului independent, acesta va câştiga mandatul de parlamentar prin obţinerea majorităţii voturilor valabil exprimate în colegiul în care a candidat. În cazul în care candidatul este reprezentant al unui partid, şi el trebuie să ia majoritatea voturilor valabil exprimate dat este condiţionat şi de partid, în sensul că acesta trebuie să depăşească pragul electoral.
Conform calendarului procedurii parlamentare în cazul asumării răspunderii Guvernului pe votul uninominal, termenul de depunere a unei eventuale moţiuni de cenzură este joi, 1 noiembrie, aceasta urmând să fie prezentată luni, 5 noiembrie şi dezbătută joi, 8 noiembrie.
Până în prezent, nici un partid nu şi-a anunţat intenţia de a depune moţiune de cenzură la asumarea răspunderii Guvernului. PRM ameninţase iniţial cu o astfel de moţiune, dar a renunţat, spunând că nu va iniţia un asemenea demers, ci doar îl va susţine.

Eu personal găsesc inacceptabilă această variantă de vot uninominal pentru că nu văd mari diferenţe de fond între varianta veche şi cea nouă. Oricum candidatul este "dependent de partid şi stat".
Eu merg pe varianta referendumului. “Domn preşedinte”, daţi înainte cu referendumul.

20 de comentarii:

Ioan Usca spunea...

Şi din explicaţiile cuprinse în materialul, şi din ce-am priceput de la TV, socotesc mai fericită propunerea Guvernului.
Tot la fel de adevărat este şi aceea că, orice ar propune domnul Băsescu, îmi doresc contrariul. Dacă m-ar întreba: "Vrei căldură la iarnă?", i-aş răspunde: "Nu, mulţumesc, prefer să mor de frig!"... Recunosc, însă, că aceasta e o optică personală, pe care nu caut s-o impun nimănui.

Ioan Usca spunea...

Erată: mai sus, lipseşte vorba "postat", după "materialul". Era trecută, dar mai fac şi blogurile fiţe...

Anonim spunea...

Desigur, opinia ne este suverană. :) Este singura bucurie a statului "democrat" român.

Anonim spunea...

Nu stiu de ce ne facem probleme. Din cate am inteles eu legea referendumului, pt ca ideea presedintelui sa treca trebuie vre-o 9 milioane de voturi pentru. Daca e asa referendumul e doar o manevra electorala si nimic mai mult.

Mi-a placut la nebunie chestia cu "Vrei caldura la iarna?" a domnului Usca.

Anonim spunea...

Nici eu nu ştiu sigur. Cred că sunt totuşi puţin sub 8 mil. de voturi. Depinde de cât este electoratul de mult. Electoratul se situa undeva pe la 16 mil. acum câteva alegeri, probabil că a mai scăzut. Sunt absolut convins că lumea va ieşi la un referendum mai repede decât la un vot de parlamentari. Eu unul o să merg la vot.

Anonim spunea...

Chiar nu vezi?
Este vre-o lista care se voteaza in bloc?
Cei alesi direct nu sunt cei care au obtinut in sistem uninominal cele mai multe voturi in colegiul lor?
Cei alesi in faza de distribuire a locurilor vacante(cca 1/2) nu sunt cumva cei clasati imediat dupa primii la sistemul uninominal deci niste reusiti fara loc si deci in acestia se regasesc si partide dar si un electorat care i-a ales pe acestia cat se poate de uninomimnal?
E bine ca in Romania sa existe doar doua partide, caci asta este rezultatul sistemului propus de Basescu, cu riscul perfect consistent si-n fata careia o natiune de mamaligi nu va putea reactiona, deci cu riscul ca cele doua partide sa-si imparta totul pe spinarea natiei si sa avem monopolul politic de tip PCR 1 si PCR 2?
Care sunt maretele avantaje din sistemul pe care-l preferi si pe care sa nu le aibe si sistemul mixt?

Anonim spunea...

PS Eu am fost in toate cele alaturi de Basescu,si probabil ca voi mai fi deci nu gandesc ca Ioan Usca dar aici cand greseste si chiar grav nu-l pot sprijini...

Anonim spunea...

Sistemul lui Băsescu nu prevede nici un fel de distribuţie şi nici locuri vacante.
Sistemul Băsescu presupune nu numai o deschidere maximă spre toate partidele, dar chiar şi uşurarea accederii la funcţia parlamentară pentru independenţi.
Sistemul lui Băsescu spune că se înscrie absolut oricine (desigur trebuie să strângă semnături) şi în fiecare circumscripţie se alege dintre mai mulţi candidaţi un singur ales, exact ca la primari, în două tunuri de scrutin. În primul tur se face un clasament, în alt doilea tur participa primii doi clasaţi în primul tur.
Marele avantaj al versiunii Băsescu este că nu mai permite pătrunderea pe liste a clientelei politice. Fiecare dintre cei intraţi în parlament trebuie să aibă peste 50% dintre alegătorii din circumscripţie. Acesta înseamnă că mai mult de 50% de alegători vor fi mulţumiţi de rezultatul votului.

Anonim spunea...

Fraze gata facute.
Care este clientela politica care patrunde in sistemul mixt?
Raspunde, daca poti, dar fara lozinci si propozitii furate din eter...

Anonim spunea...

Nu iau copy/paste, citesc ce propune fiecare, sunt cât de cât informat. Măcar că pun informaţia pe site. Când copiez, specific, ori spun direct, ori scriu diferenţiat. Nu înţeleg de ce acuzaţia asta?

Politica de umplutura este formată ori din clienţi care au plătit locul în campania electorală, ori clienţi care au făcut servicii, în interes politic sau personal, partidului sau liderilor de partid. Uneori intră la umplutură şi oameni care nu au altă "avere" decât faptul că sunt populari. Mă refer aici la oameni care nu au nici un fel de gândire politică (mă refer la filozofie şi nu la spiritul de grup), nu au nici un fel de pregătire...
Să luăm de exemplu PRM-ul. Ce fel de politicieni de umplutură are PRM? Aproape toţi. Nu este nimeni de formare intelectuală politică. Cel mult PCR-istă la Ştefan Gheorghiu. E mai bine decât deloc dar cam demodat pentru această perioadă a anului. Putem vorbi de pregătire politică minimală în cazul lui Ion Dolănesc, Mitzura Arghezi, Irina Loghin, Ilaşcu, Leonida Lari?... sunt prea mulţi ca să-i pot aminti.
Vă recomand să mergeţi la adresa:
ADRESA şi
ADRESA
şi să observaţi feţele acelor parlamentari pe care nu-i vedeţi la TV, să număraţi numărul mecanicilor auto şi a altor meserii stimabile dar fără legătură cu politica.
La noi nu se vede decât politica primilor 20 din fiecare partid, apoi extindem această politică asupra întregului partid. Dar ei, ceilalţi, nu votează decât cu liderul, şi nu cum gândesc ei. Sunt locuri parlamentare irosite. Orice om care votează după bunul său simţ este mai bun decât un om care votează pentru că-i spune cineva să voteze aşa. Nu mai vorbesc de cei care nu dau pe la "serviciu" cu lunile, nu iau niciodată cuvântul, nu fac nimic.
În cel mai rău caz, prefer unui candidat care habar nu are de politică şi vine pe nişte liste de partid (cum este în Scrisoarea pierdută), prefer deci un om onest care nu are politică în spatele său.

Nu ţin să am dreptate, până la urmă de aia e referendum, să spună fiecare ceea crede. Mi-am expus şi eu părerea, după o matură chibzuinţă, ca orice cetăţean.

Anonim spunea...

PS. Furate din eter trebuie citit ca: auzite prin mass media.
Si-n sistemul mixt in parlament ajung numai cei votati prin scrutin uninominal adica mai ales locurile 1 si 2 de la uninominalul din colegii.

Anonim spunea...

Nu obişnuiesc să iau comentarii din media, mai ales că nu sunt mai niciodată de acord cu ele. Din media iau ştirea şi nu mesajul. Doar nu o să stau zilnic să accesez 500 de site-uri să iau informaţia de acolo. Cred pe cuvânt pe domnul Băsescu când spune ceva într-o declaraţie la TV, nu o să verific dacă ce a citit la TV este exact ce a şi scris în decret. Presupun că dacă a citit după hârtia pe care a semnat-o, este acelaşi lucru. Eram familiarizat şi cu votul de acum, şi cu votul mixt şi cu cel pur uninominal şi cu alte versiuni.
Trebuie să spun că nu prea înţeleg ce spuneţi domnia voastră prin: "Si-n sistemul mixt in parlament ajung numai cei votati prin scrutin uninominal adica mai ales locurile 1 si 2 de la uninominalul din colegii."
Sistemul mixt are două varinate. Varianta jumătate uninominal, jumătate pe listă, ceea ce permite existenţa partidelor mai ales în jumătatea pe listă. Şi mai există o variantă, care nu apare pe nicăieri deocamdată, şi anume partidele votează o listă şi alegătorul pune stampila pe partid şi, totodată pe cine anume vrea în acea listă, adică electoratul stabileşte şi ordinea listei care este stabilită acum de partide.
Prima variantă (varianta guvernamentală) este clar de ce are hibe, prezenţa listei va face "Cel puţin jumătate" din Parlamentul României să fie tot pe listă. Nu se schimbă mare lucru.
Cea de a doua variantă nu schimbă chiar nimic, pentru că vor fi votaţi puternic primi 5 sau 10 de pe listă, conducătorii partidului, ceilalţi de 100 sau 150 de parlamentari bătându-se pe 5% din 100% votanţi pentru partid. Ceea ce îi departajează nu este ceva semnificativ, cel mult 100 de voturi, adică familia.
Ceea este şi mai important, lista nu obligă cu nimic responsabilitatea faţă de circumscripţia electorală, faţă de un grup restrâns de oameni, în faţa cărora să răspunzi la o adică.
Am să pun punct acestor explicaţii. Eu nu vreau să fac propagandă pentru nimic. Nu are sens să insist atât. Fiecare să stabilească modelul pe care îl doreşte şi să meargă la vot să voteze la referendum DA sau NU.

Anonim spunea...

Imi pare rau, nu este cum crezi si daca citesti fie proiectul prodemocratia pe situl acesteia ,fie pe cel al guvernului(eu l-am luat de la BBC)vei vedea ce spun . Eu unul am obosit si in cele din urma eu personal adica Moi, je m`en fiche...

Anonim spunea...

@ ion adrina
Dragă domnule, păi de aia nu ne înţelegem! :) Eu nu vorbesc de acele proiecte ci de modelul ce va fi propus la referendum, modelul prezidenţial. Modelul prezidenţial propune alegerea parlamentarilor după modelul alegerii primarilor. Adică, în fiecare circumscripţie electorală se înscriu candidaţii (ca la primărie, susţinuţi de partide sau independenţi) şi din acei candidaţi este ales unul singur care va fi parlamentar ales al circumscripţiei respective. Parlamentul va fi totalitatea candidaţilor desemnaţi în fiecare dintre circumscriptii. Nici unul dintre parlamentari nu va fi impus de partide la "grămadă". Acel parlamentar nu va mai avea legătură, după alegere, cu nici un fel de partid, nu mai este subordonat nici unui partid. Rolul partidului este strict la susţinerea candidatului, dacă este cazul.
Întrebarea spune clar asta:
"Sunteti de acord ca, incepand cu primele alegeri care vor fi organizate pentru Parlamentul Romaniei, toti deputatii si senatorii sa fie alesi in circumscriptii uninominale, pe baza unui scrutin majoritar in doua tururi?"
Preşedintele a şi specificat, pentru a se înţelege că este vorba de metoda de alegere folosită astăzi pentru primari. Primul tur delimitează doi candidaţi aflaţi în vârf, cel de al doilea delimitează pe "cel mai iubit dintre cei doi". Sau ca la preşedinte, numai că aici vorbim de un candidat în fiecare circumscriptie electorală.
Proiectul propus prin referendum este mult mai radical decât proiectul prodemocratia şi cel al guvernului, de aceea sunt partidele disperate.

Anonim spunea...

@ ion adrian
AICI puteţi găsi transcrierea mesajului preşedintelui. Obesrvaţi că domnia sa spune clar:
"Traducerea întrebării este dacă românii sunt de acord cu alegerea parlamentarilor după aceeaşi procedură după care sunt aleşi primarii, în circumscripţii uninominale."

Anonim spunea...

Îmi cer scuze pentru repetatele greşeli de dactilografie, sunt cam pe fugă...

Anonim spunea...

Da? Si ce-i cu asta? vezi ce am scris pe blogul lui Nastase despre cele 4 situatii posibile la referendum care pune o intrebare post pusa adica bine pusa numai daca raspunsul este DA, cu NU acoperind parlamentul sa faca ce vrea dar noroc ca atunci cred ca Basescu va promulga legea sistemului mixt.
PS. Trebuie vorbit despre toate proiectele, ca despre cel cerut de Basescu nu avem prea multe de vorbit decat ca ne trimite sigur spre bipartidism si nu stiu deloc daca sigur si la eradicarea coruptiei, cat despre senzatia ta naiva dar teoretic posibila ca vom avea n parlamentari fiecare independnt ca un partid, hai s-o lasam pe seama martienilor, si aduti aminte ce s-a intamplat in 1990 cu candidatii independenti personalitati proeminente in fata unor liste de partid penibile in general.Au castigat listele cu macaronarii lor cu tot...
Mi-am calcat pe inima si sunt trist, caci daca asa stau lucrurile ma intreb ce-or intelege studentii mei din ce ma mai xchinui sa explic...

Anonim spunea...

PPS.
Sa-ti mai spun un secret . cred ca si B. gandeste ca mine si abia asteapta sa promulge legea mixtului dupa ce a folosit chestia cu uninominalul in doua tururi ca sa aduca cati mai mult la vot ptr PSD si sa scada sansele PNL, lucru pe care-l aprob desi este o porcarie cinica...

Anonim spunea...

Desigur, fiecare ar dreptul de exprimare a unui opţiuni. A mea este, justificat sau nu, varianta propusă în referendum. Ce planuri au politicienii din aceste variante mă interesează mai puţin după ce am luat această decizie. Deocamdată eu o să votez la referendum cu DA. Pe urmă, voi mai vedea.

Anonim spunea...

ppps Erata:sa aduca cat mai multi la vot ptr PD.