sâmbătă, octombrie 06, 2007

nervus cum Geoană



(muşchi cu Geoană)
Astăzi aştept cu răsuflarea întretăiată reunirea Comitetului Executiv al PSD. Ei bine, nerăbdarea mea în lupta ei cu timpul nu are nici o legătură cu interesul pe care îl acord Partidului Social Democrat. Am văzut ieri reacţia de picătură de apă pe plita încinsă a Partidului Democrat. După un pic de sfârâit cele două “elemente reacţionare” au fost pedepsite în oprobiul public al celor “curaţi” din partidul democrat. Partidul Social Democrat nu are însă statul atât de liniar relativ la cei “neaveniţi” în partid. Nu vorbim aici de nişte mărunţi parlamentari români, vorbim de oamenii care până mai ieri au condus partidul, oameni care sunt susţinuţi de foarte mulţi membrii PSD. Rămâne de văzut dacă social-democraţii vor găsi în acest moment al reunirii Comitetului Executiv un prilej de a da o lovitură de palat, o capcană pe care Mircea Geoană şi-a întins-o singur, său autoritatea de fier a preşedintelui, frica, va conlucra spre eliminarea unor membri marcanţi ai partidului, membri care, nu-i aşa, înseamnă exact partidul. Eliminarea lor ar transforma PSD într-un alt partid care poartă acelaşi nume. Mă întreb atunci de ce nu este lăsat PSD-ul, aşa “pătat” de trecut cum este el, şi ceilalţi, cei ce vor alt partid să-şi mute speranţa în altă parte. Este ca şi cum un partid socialist s-ar reînnoi în structurile sale şi ar deveni creştin-democrat. Astfel de lucruri se întâmplă mai ales când mişcarea politică se face în jurul oamenilor şi nu în jurul ideilor. Eu sper ca Mircea Geoană să piardă în această confruntare. De ce? Nu sunt un om care doreşte eşecul cuiva. A existat un moment în care vocea mea, destul de tăcută pentru urechea lui Geoană, pentru că “cine sunt eu în definitiv”, un banal alegător, i-a spus preşedintelui PSD că se îndreaptă spre dezastru. În acea vreme aveam încă speranţa că PSD va putea fi un partid de opoziţie adevărat.

[14:10] /Bibliotecaru/ MIRCEA_GEOANA, Romania avea nevoie in acest moment de un produs de lux cum este referendumul?
[14:10] /Bibliotecaru/ Oare nu era mai intelept, si ma bine pentru tara in momentul in care se afla ea acum, sa-l sustineti pe Basescu in vederea "eliminarii" lui Tariceanu?
[14:10] /~MIRCEA_GEOANA/ bibliotecaru;referendumul nu-i un produs de lux. Nici pt demitere, nici pt votul uninominal. Nici pt schimabrea Constitutiei
[14:10] /Bibliotecaru/ :)) la cat costa aceasta tara un vot care nu aduce nimic nou, imi pare un produs de lux, dl. MIRCEA_GEOANA
[14:10] /Bibliotecaru/ preferam alegeri
[14:11] /Bibliotecaru/ MIRCEA_GEOANA, eu intreb daca era justificata cheltuiala cu un referendum care nu spune nimic
[14:13] /Bibliotecaru/ dl. MIRCEA_GEOANA, Aproximati va rog, in procente, ce fractiune din interesul politic se refera la binele tarii, al liber, si cat al interesului gregar de partid si, de ce nu, al interesului personal.
[14:13] /Bibliotecaru/ Ma refer aici la intreaga clasa politica� in aprecierea dumneavoastra estimativa.
[14:16] /Bibliotecaru/ MIRCEA_GEOANA, Partidul este definit ca o organizatie care se lupta pentru interesele unui grup de oameni sau a unei clase sociale, pentru cine lupta PSD, domnule Geoana?
[14:16] /Bibliotecaru/ Oare peroratia relativa la binele tarii pusa pe tapet de absolut toti oamenii politici, din toate partidele politice cum ca lupta pentru toti romanii, nu distrug conceptele filosofice de partid politic, de structura parlamentara?
[14:17] /~MIRCEA_GEOANA/ bibliotecaru; PSD se lupta pentru toti cei care cred in justitie sociala si-n sanse egale.
[14:23] /Bibliotecaru/ MIRCEA_GEOANA, Mie mi s-a creat impresia unei Romanii a momentului, a jocului politic imediat. Va implor sa-mi dati o veste buna si sa-mi spuneti ca PSD are o viziune politica de devenire,
[14:23] /Bibliotecaru/ un stadiu urmator al civilizatiei umane si nu numai o miza de moment legata de cine este prim-ministru ori prim secretar al partidului.
[14:25] /~MIRCEA_GEOANA/ bibliotecaru: primenirea clasei politice si o noua Copnstitutie, descentralizare, depolitizarea adminsitratiei locale. Asta daca vrem sa reusim in EUropa.
[14:27] /Bibliotecaru/ dl. MIRCEA_GEOANA, O intrebare mai delicata. Daca dumneavoastra ati parasi in acest moment scaunul de presedinte al PSD, cine anume este pregatit sa va ia locul.
[14:28] /~MIRCEA_GEOANA/ bibliotecaru; tot timpul e unul care sa-ti ia locul.
[14:42] /Bibliotecaru/ dl. MIRCEA_GEOANA, care este doctrina PDS?
[14:42] /~MIRCEA_GEOANA/ bibliotecaru; iti recomand ultima carte a lui Giddens despre trecerea de la Tony Blair la Gordon Brown.
Extras din Interviul ziarului Atac pe canalul ChatRo, Interviuri Atac Mircea Geoană
Comentariile postate de mine pe blogul domnului Mircea Geoană s-au "pierdut" cumva, aşa că nu le mai pot cita. Puteţi citi ce a mai rămas accesând Comentarii la Blogul lui Mircea Geoană Observ şi eu că la data de 15 august încă mai speram în revenire PSD pe făgaşul normal al partidului de opoziţie.
Aşa se simte Mircea Geoană acum


Iată însă că domnul Geoană a uitat că lucrul la care domnul Ion Iliescu se pricepe cel mai bine, spre deosebire de domnia sa care a început să uite bunul simţ învăţat în diplomaţie, este chiar politică. Declaraţiile domnului Ion Iliescu dovedesc maturitate în reacţie, lipsa de surescitare şi, de ce nu, cap limpede. Conform mediafax, spusele lui Ion Iliescu de ieri au atins câteva probleme importante:

Preşedintele de onoare al PSD Ion Iliescu a declarat, vineri, la Constanţa, că mentalitatea de la vârful social-democraţilor este una “primitivă” şi aparţine unor persoane care nu ştiu ce este politica deoarece nu au fost prezente în bătăliile pentru democraţia post-revoluţionară.
Referindu-se la măsurile luate de conducerea PSD împotriva unor membri ai partidului, în urma eşecului moţiunii de cenzură, Iliescu a spus că partidul nu este o cazarmă în care treburile se rezolvă prin ordine.
“Oamenii se adună, se unesc într-un partid în jurul unor valori, asta îi uneşte, nu teama de biciul şefului. Asta e o mentalitate primitivă a unora care nu prea ştiu ce este aia politică şi care nu au fost prezenţi în marile bătălii care au construit democraţia post-revoluţionară în România, au venit la plăcinte. Mă refer şi la Geoană şi la cei din jurul lui, oameni care nu au fost în politică, au venit după anul 2000 când se rezolvaseră problemele şi acum ei vin să facă ordine într-un partid care s-a clădit cu atâta trudă şi cu contribuţia unor oameni solizi, serioşi, şi ei vin şi impun nişte reguli pentru jocuri de copii sau pentru nişte oameni primitivi, care nu ştiu ce este acela partid, care cred că în partid se înregimentează ca la cazarmă, e un comandant şef care dă dispoziţie şi toţi se înclină, nu?”, a declarat Ion Iliescu la Constanţa, în deschiderea Forumului pentru Dezvoltare Durabilă şi Protecţia Mediului.
El nu crede că va fi exclus din partid pentru că a votat împotriva moţiunii de cenzură. Iliescu a spus că dacă acest lucru se va întâmpla, “ar fi expresia unei alunecări semnificative a partidului”.
Potrivit unor surse apropiate fostului preşedinte, Iliescu nu va fi prezent, sâmbătă, la întrunirea Comitetului Executiv Naţional al partidului, de la Braşov.
Potrivit aceloraşi surse, Ion Iliescu va aduce, sâmbătă, un omagiu senatorului PSD Antonie Iorgovan, depunând o coroană de flori.

Iată un gest elegant în două valori de sustentaţie la vârful masei politice a PSD, implicit a României. Pe de o parte arată că nu vrea să influenţeze cu prezenţa sa jocurile de culise şi votul pe care îl va da Comitetul Executiv al PSD, pe de altă parte omagiază pe “creierul” social-democrat pierdut de partid cu numai câteva zile în urmă, senatorul Antonie Iorgovan.
Ion Iliescu nu este singura miză a acestei zi. Conducerea PSD a decis, joi, retragerea sprijinului politic şi declanşarea procedurii de excludere din partid a parlamentarilor PSD Ion Solcanu, Răzvan Theodorescu, Dan Mihalache şi Alin Teodorescu. Dan Mihalache este un nume puţin vehiculat. El vine din zona reprezentării europene şi nu prea a fost (încă) vehiculat de mass-media. Ion Solcanu este o prezenţă constată a ştirilor dar nu are nici domnia sa un impact media. Celelalte două nume însă sunt bine cunoscute, ele vin chiar din esenţa mass-mediei. Profesorul Răzvan Teodorescu nu pare să aibă vocaţia răzbunării, Alin Teodorescu însă, din postura sa de “analist”, ar putea întoarce pe viitor bunătatea pe care i-o arată acum PSD.

Liderul deputaţilor PSD din Camera Deputatilor, Viorel Hrebenciuc, şi preşedintele PSD Bucureşti, Marian Vanghelie, sunt împotriva excluderii din PSD a preşedintelui de onoare al partidului, Ion Iliescu.
Cei doi au participat, vineri noapte, la o şedinţă a conducerii PSD cu liderii de organizaţii, care a avut loc cu uşile închise la un complex turistic din Poiana Braşov.
Viorel Hrebenciuc consideră că nici deputaţii Dan Mihalache şi Alin Teodorescu nu ar trebui sancţionaţi, "până la excluderea din PSD, pentru că nu este momentul pentru astfel de revanşe". În opinia sa, PSD trebuie să se concentreze asupra alegerilor europarlamentare, care vor avea loc peste două luni. "După aceea, va fi Consiliul Naţional şi vom vedea", a spus Hrebenciuc. Întrebat de ziarişti dacă va fi congres în PSD, el s-a limitat să spună "va fi Consiliu Naţional".
La rândul său, Marian Vanghelie le-a spus ziariştilor că atât el, cât şi cei şase preşedinţi ai filialelor sectoarelor Capitalei nu vor vota pentru sancţionarea parlamentarilor care s-au exprimat împotriva moţiunii de cenzură.
Mircea Geoană cu volumul muscular uşor scăzut


El a susţinut că preşedintele PSD Sector 1, Dan Tudorache, care a anunţat că va solicita Comitetului Executiv Naţional excluderea parlamentarilor PSD care au votat împotriva moţiunii, "va spune ceea ce spune şi el". "Domnul Tudorache nu o să spună niciodată altceva decât ceea ce spun eu, sunt foarte sigur. Domnul Tudorache o sa va spuna exact ce va spun eu", a afirmat Vanghelie.ROMPRES

Iată deci că lupta se adânceşte. Se prea poate ca roata să se întoarcă şi să avem altfel de excluderi şi apropierea unui Congres Extraordinar al PSD.

P.S. Pentru că am văzut că nu toată lumea sesizează imediat că există o intervenţie asupra pozelor, specific aici că cele două poze sunt trucate.

Niciun comentariu: