vineri, octombrie 05, 2007

bellum frigidum aut pax



(război rece sau pace)
De ce nord şi de sud? Când eram mic, puneam asemenea întrebări tuturor. De ce se împarte un popor în două, de ce relaţiile inter-umane se bazează pe logici contrare. Pe de o parte faptul că suntem parte a aceluiaşi neam ne apropie… dar ne şi dezbină, pe altă parte. Se vorbeşte de unificarea celor două state Coreene de foarte mult timp, probabil că încă nu s-a stabilit dacă vor fi sub influenţă Americană sau Chineză, dacă vor fi capitaliste sau comuniste.
În cazul Taiwanului aparent s-a produs o acumulare pentru statul comunist. Taiwanul este însă în continuare sub control străin iar, după cum se vede, China încep treptat să treacă la proprietatea privată fără însă a desface etatizarea mijloacelor de producţie, aşa cum a fost la noi. Este drept că au apărut multe dezechilibre economice, starea statului Chinez este însă în evidentă îmbunătăţire de la an la an. Unificarea celor două.
Germanii a tras mult în jos economia vestică pe seama bunăstării artificiale ale germanilor estici. Aici nu putem însă vorbi despre rămăşiţe ale comunismului, toţi estici vroiau aderarea la vest, nu au fost forţe conservatoare reale în favoarea socialismului.
Corea de Nord şi Corea de Sud au început primii paşi spre înţelegere. Este un punct de interes mondial relativ la ce se va întâmpla.

Preşedintele sud-coreean Roh Moo-Hyun şi omologul său nord-coreean Kim Jong-Il au semnat, joi, o declaraţie de pace la finalul summit-ului de la Phenian, potrivit unor surse citate de AFP.
Cei doi preşedinţi au semnat la ora locală 13.00 (07.00 ora României) un document ce cuprinde opt puncte, prin care cele două ţări şi-au luat angajamentul de a promova pacea şi prosperitatea în peninsulă, divizată de peste cinci decenii.
"Sudul şi Nordul împărtăşesc opinia potrivit căreia trebuie să pună capăt situaţiei actuale de armistiţiu şi să instaureze un sistem de pace permanent", potrivit surselor citate.
În declaraţia finală, cele două Corei fac apel la organizarea unui summit "la trei sau patru ani", pentru a semna oficial un tratat de pace, care necesită semnătura Statelor Unite şi a Chinei, părţi implicate în conflictul coreean.




Corea de Nord
Nume oficial: Republica Popular Democratică Coreea
Suprafaţa teritorială : 120.540 km2 (apă 130 km2, pământ 120.410 km2)
Perimetru de coastă: 2.495 km
Clima: Temperată
Populaţia: aproximativ 23 mil.
Forma de guvernare: Stat Comunist
Capitala: P'yongyan
Limba oficială: Coreeană
Grupuri etnice conlocuitoare: în număr mic, chinezi şi japonezi
Moneda: Won nord-corean (KPW - North Korean Won)
Structurare economică: agricultura 30%; industria 42%; servicii 28%
Sărbătoarea naţională: 9 septembrie, Declararea Republicii Populare Democrate Coreene

Corea de Sud
Nume oficial: Republica Corea
Teritoriu: 98.480 km2 (pământ 98.190 km2; aapă 290 km2 )
Perimetru de coastă: 2.413 km
Clima: temeperată
Populaţia: aproximativ 49 milioane
Formăa de guvernare: Republică
Capitala: Seúl
Limba oficială: Coreeană
Grupuri etnice conlocuitoare: în număr mic, chinezi
Moneda: Won (KPW)
Structurare economică: agricultura 5%, industria 44%, servicii 51%
Sărbătoarea naţională: 15 august, Ziua Eliberării (1945)

Niciun comentariu: