marți, octombrie 30, 2007

carmen et theatrum



(cântec şi teatru)
Mă simt prea obosit să scriu despre războiul de preşcolari. Am să enumăr pe scurt câteva titluri (oricum ştirea nu spune nimic mai mult) şi am să trec la a dezvolta un act cultural:

Corlăţean face o afirmaţie evidentă de ani de zile: Băsescu rămâne inamicul politic numărul unu al PSD

  • Cea mai avizată voce din PLD, Teodor Stolajan, reafirmă faptul că dizolvarea PLD într-un alt partid nu intră în discuţie.

  • Emil Boc expune punctul de vedere al PD: Moţiunea PLD îşi are timpul după alegeri.

  • Partidele “prezidenţiale” PD şi PLD nu trebuie să fie acuzate că nu au folosit prilejul asumării răspunderi pentru a demite guvernul, deci nu vor participa.

  • Ministrul Chiuariu este indezirabil PD

  • Iliescu nu va vota de referendum şi îndeamnă şi populaţia să boicoteze prin neprezentare la vot. Iată de ce probabil nu se vrea votarea în acelaşi loc şi în acelaşi timp şi pentru alegeri şi pentru referendum, pentru ca cetăţeanul să poate vota la alegeri dar să nu se prezinte la referendum. Disperare?

  • Gheorghe Funar (voce PRM) vrea interzicerea prin lege a UDMR ca partid politic. A mai cerut de câteva ori acest lucru. Îi va reuşi acum?
    Diaconescu: PSD va sesiza Avocatul Poporului asupra modificării articolul 195 din Codul Penal. (“Art. 195. - Violarea secretului corespondentei. Deschiderea unei corespondente adresate altuia ori interceptarea unei convorbiri sau comunicari efectuate prin telefon, telegraf sau prin alte mijloace de transmitere la distanta, fara drept, se pedepseste cu închisoare de la 6 luni la 3 ani. Cu aceeasi pedeapsa se sanctioneaza sustragerea, distrugerea sau retinerea unei corespondente, precum si divulgarea continutului unei corespondente, chiar atunci când a fost trimisa deschisa sau a fost deschisa din greseala, ori divulgarea continutului unei convorbiri sau comunicari interceptate, chiar în cazul în care faptuitorul a luat cunostinta de acesta din greseala sau din întâmplare. Actiunea penala se pune în miscare la plângerea prealabila a persoanei vatamate. Împacarea partilor înlatura raspunderea penala.”) Cine ştie ce legătură există între violarea corespondenţei şi libertatea de acces la informaţii publice. Probabil că este una. Ori poate că între timp Codul Penal nu mai este în versiunea pe care o ştiu eu.

  • Guvernul şi-a asumat răspunderea şi pe alegerea uninominală a preşedinţilor consiliilor judeţene alături de a parlamentarilor.
    Mircea Geoană: Susţinem uninominalul PSD supus referendumului de Băsescu. Un lucru ciudat dat fiind că mulţi dintre liderii PSD nu par a accepta acest lucru.

  • Băsescu nu îl revocă pe Ţuluş dar, dacă ar putea, ar revoca ministrul justiţiei.

  • Chiuariu, răspunzând lui Băsescu: În loc să răspundă argumentat, Băsescu a ales un atac politic. Aş adăuga, în loc să ceară argumentat Chiuariu a cerut politc revocarea lui Ţuluş.

  • Băsescu, spre ştiinţa guvernului României: Legea votului uninominal nu va fi promulgată până la referendum; Euroalegerile şi referendumul să aibă loc în aceleaşi spaţii.

  • O lovitură de europenism, UDMR cere partidelor din Ungaria să nu mai intervină în politica internă a maghiarilor din România.
    Geoană ne mai oferă o “bombă” cu fâsssss: Băsescu şi Tăriceanu să informeze opinia publică despre scutul antirachetă…
  • atât despre politică.

    Stagiunea Teatrul Naţional de Operetă este deschisă de spectacolele "Contesa Maritza" şi "Bal" în prim planul evenimentelor culturale.
    "Contesa Maritza", de Emmerich Kalman, este una dintre cele mai îndrăgite opere. Spectacolul deschide duminică, stagiunea din această toamnă la Teatrul Naţional de Operetă "Ion Dacian" (TNO).
    Creată în 1924, subiectul fiind bazat pe "Romanul unui tânăr sarac", de Octave Feuillet. Vorbim de colaborarea dintre Emmerich Kalman şi libretiştii Julius Brammer şi Arthur Grunwald.
    Regia semnată de Răzvan Dincă este ajutată de bagheta dirijorilor George Balint şi Emil Maxim, şi de participarea artiştilor Silvia Sohterus, Ligia Dună şi Doina Scripcaru - în rolul Maritzei -, Alfredo Pascu şi Florin Budnaru îl vor interpreta pe Tassilo, Gabriela Daha sau Mediana Vlad, în rolul Lizei. Vor mai interpreta Bogdan Caragea, Cătălin Petrescu, Anton Zidaru, Valentino Tiron, Daniel Eufrosin, Paul Lăzărescu, Adriana Mirea.
    Teatrul Naţional de Operetă speră să apropie astfel spectatorul modern de frumuseţile operetei clasice, a cărei valoare rezistă în ciuda trecerii timpului.
    Spectacolul “Bal” este un prilej de dans şi muzică. Pretextul unei petreceri dansate dezvăluie destinul personajelor şi relaţiile interumane. Se împletesc astfel armonios grotescul, umorul, tragismul, într-un cuvânt viaţa de zi cu zi. Recunoaştem valsul şi tangoul care vorbesc şi ele despre dorinţă, despre visul zadarnic, despre căutarea pe care o onorăm fiecare dintre noi în lupta cu alienarea, iubirea, singurătatea… Acesta este desigur şi sensul celor două părţi aproape antagonice, prima parte a “distracţiei” dintr-o sală de local, cea de a doua în mijlocul naturii (dar şi în mijlocul naturii umane).

    Regia si coregrafia este semnată de Yvette Boszik, scenografia este legată de binecunoscuta Doina Levintza. Ideea originală aparţine lui Petö Jószef. În distribuţie: Beatrice Rancea, Monica Strat, Sorina Tiron, Gabriela Calin, Diana Petrache, Madalina Mechenici, Cristina Osiceanu, Oana Botez, Tünde Baczó, Pastorel Ionescu, Andrei Ciobanu, Marian Horhota, Cristian Osolos, Ionut Kivu, Daniel Dragomir, István Téglás, Marius Grosu şi Cristi Hogas
    Stagiunea mai cuprinde:
    Auditia de Alexandr Galin
    Broadway. Bucuresti
    Ce inseamna sa fii... Bunbury de Gerd Natschinski
    Romania povestilor albastre
    Rosu si negru de Livia Teodorescu-Ciocanea
    Silvia de Emmerich Kalman
    Tara surasului de Franz Lehar
    Victoria si-al ei husar de Paul Abraham
    Voievodul tiganilor de Johann Strauss
    Amănunte despre programarea spectacolelor puteţi găsi pe site-ul oficial al Teatrului, la adresa http://www.opereta.ro. Chiar vă recomand să vizitaţi această pagină pentru că veţi găsi foarte multe imagini şi mai ales fragmente audio excepţionale care vă vor ajuta să alegeţi spectacolul care vi se potriveşte.

    Niciun comentariu: