marți, noiembrie 13, 2007

dolus



(capcană)
Vehemenţa explozivă te poate face să aluneci mai departe decât intenţionezi şi să ajungi din cel care loveşte în cel care eşti lovit.
PSD-ul, dornic să arate cât de mult doreşte înlăturarea lui Cioroianu de la cârma externelor, aduce la cunoştinţa publică, prin Purtătorul de cuvânt al PSD, Cristian Diaconescu, că preşedintele Comisiei Europene, secretarul general al Consiliului Europei şi directorul Oficiului pentru Instituţii Democratice şi Drepturile Omului solicită demisia ministrului român de Externe.
Când am auzit acest lucru, m-am mirat. Ştiam că lumea civilizată a occidentului nu este atât de directă în amestecul în politica internă a statului. Atunci când cineva este indezirabil, îndepărtarea lui se face pe cale ascunsă şi nu cu declaraţii publice.
De data aceasta Cristian Diaconescu declara, destul de convins de ceea ce spune, că preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso, secretarul general al Consiliului Europei, Terry Davis, şi directorul Oficiului pentru Instituţii Democratice şi Drepturile Omului (ODIHR), Christian Strohal, solicitând premierului Călin Popescu Tăriceanu atât demiterea ministrului de Externe, Adrian Cioroianu, cât şi disocierea de declaraţiile acestuia cu referire la deportarea unor reprezentanţi ai romilor în deşertul egiptean, se alăturau astfel demersului Centrului Wiesenthal.
"Principalii actori politici ai Uniunii Europene şi ai instituţiilor europene îi solicită nu doar demisia ministrului Adrian Cioroianu, dar cer şi premierului Călin Popescu Tăriceanu să se delimiteze faţă de atitudinea şi retorica ministrului de Externe şi să îşi ceară public scuze în faţa comunităţii europene, pentru conţinutul acelor declaraţii, transmis de un ministru al Guvernului pe care îl conduce". (…) "Nici la venirea la guvernare, în Austria, a lui Jorg Haider, nu s-a pus problema unui demers conjugat al Centrului Wiesenthal şi al principalilor actori ai Uniunii Europene faţă de încălcarea drepturilor fundamentale ale omului. Afirmaţiile lui Cioroianu au provocat o situaţie fără precedent la nivel european".
Demisia ministrului de externe este cerută sau dorită de Centrul Simon Wiesenthal, preşedintele României, PSD, nouă ONG-uri (între care regăsim Agenţia de Monitorizare a Presei, fundaţia ACCEPT şi organizaţia Romani CRISS) şi de foarte mulţi alţii mai ascunşi sau mai la vedere. Nu doreşte demisia ministrului de externe domnul Tăricenu al II-lea şi PNL-ul pe care îl are în subordine.
Dat fiind că nu mi-am amintit numele psihologului, m-am asigurat că domnul Cioroianu este cu adevărat considerat de alţii metrosexual (Banateanul, Olimpiu Bulzan si Elena Stoichita, 22 sep 2005; Politicieni cocheti Intre politicienii locali care se evidentiaza prin grija pe care o poarta felului in care arata se numara Alin Popoviciu (consilier judetean PD), Adrian Cioroianu (senator PNL), Ovidiu Draganescu, prefect de Timis (PNL), Constantin Ostaficiuc (presedintele PD al Consiliului Judetean) si viceprimarul popular Adrian Romita Orza.)
Iată însă că domnul Cristian Diaconescu, în zelul de a prezenta faptul că ministrul Cioroianu este mazilit şi de pe meleaguri occidentale, a intrat în vizorul PNL. Naţional liberalii notează intervenţia purtătorului de cuvânt al PSD drept o "o încercare electorală de dezinformare a opiniei publice, care poate aduce grave prejudicii raporturilor dintre instituţiile româneşti şi cele europene ". Repararea “onoarei de familie politică a guvernului” nu se poate face decât prin revenirea de urgenţă asupra afirmaţiilor nefondate. Nu-i aşa, un politician care se respecta are datoria implicită "să respecte realitatea şi să nu dezinformeze mass-media şi opinia publică în scopuri electorale". Mi-l imaginez pe domnul Tăriceanu strigând pe culoarele Guvernului: “Ilie! Ilie!... Eu arz în foc şi toţi trag la aghioase! Eu arz de onoarea mea de familist şi lor de somn le arde... Ilie!”. Apoi, la strigătul cumplit, Ilie Gavril Bolojan, secretarul general al guvernului, îi răspunde calm, “Ce-i jupâne Tăricene? Ce s-a aprins? Arde? Unde arde?”
Tăriceanu al II-lea
(luându-l de mână şi aducându-l în faţa scenii)
Ilie! (scurt.) M-am nenorocit!

S.G.G. Ilie
Pentru ce?

Tăriceanu al II-lea
S-a dus ambiţul!

S.G.G. Ilie
Cum?

Tăriceanu al II-lea
Tocmai la ce am ţinut...

S.G.G. Ilie
Ce?

Tăriceanu al II-lea
Mi s-a necinstit onoarea de familist!

S.G.G. Ilie
Aş! nu se poate; ţi s-a părut!

Tăriceanu al II-lea
Am văzut cu ochii.

S.G.G. Ilie
Aş! Aşa m-ai speriat şi alaltăieri seara; aşa ţi se năzare dumitale.

Tăriceanu al II-lea
Chiriac, întreabă şi pe nenea Orban!

Ludovic Orban
(grav)
Aprob pozitiv.

S.G.G. Ilie
(dezmeticit)
Cum? Când? Unde? Cine?

Tăriceanu al II-lea
Bagabontul!

S.G.G. Ilie
Ei?

Tăriceanu al II-lea
Maţe-fripte, Chiriac puiule, l-am văzut din bulevard pe fereastră aici în media... cu Montblank-ul de 500 de euro în buzunar, cu Cartier-ul de 25.000 euro la mână.

Ludovic Orban
Idem.

Şi discuţia a continuat până la ce cunoaştem astăzi.

Se pare că “europenii” ţin însă cu PNL-ul. Mark Gray, purtător de cuvânt al Comisiei Europene a declarat ieri, pentru MEDIAFAX, că afirmaţiile lui Cristian Diaconescu potrivit cărora preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, ar fi solicitat demisia ministrului de Externe, Adrian Cioroianu, sunt complet false.
Cine să mai înţeleagă această politică a trasului cu urechea? Doamnelor şi domnilor din politică românească, politica nu înseamnă să vă bateţi, până la epuizare pe această polemică a arătării cu degetul. Încercaţi să construiţi, nu să dărâmaţi ce au făcut alţii. Dacă se poate. Dacă nu puteţi, puteţi să ne părăsiţi, nu vă ţine nimeni cu forţa.

11 comentarii:

Anonim spunea...

@Bibliotecaru
Cred ca nu ati uitat cand mi-ati marturisit ca intentionati sa luptati cu politicienii pina-n pinzele albe pentru triumful democratiei in Romania, iar eu v-am raspuns ca nu merita efortul..
Si de data aceasta vi s-au oferit, inca niste mostre de politicieni cu care ar trebui sa luptati.din greu, iar eu va intreb daca veti continua ? Nu dezarmati?
Din 1989 au trecut ani, luni zile si mereu gogoasele astea politicianiste s-au dezumflat aproape toate aratindu-ne cit sunt de ieftine .Nu domnule, eu nu pot sa lupt cu astia pentru ca nu am cu cine.Desi sunt inca tineri sunt ireversibili, pe astia nu-I mai schimba nimeni chiar daca i-ar trimite in…batalioanele din desert.Asa raman garantat suta la suta.
Pai Diaconescu face parte din conducerea PSD si uzeaza de o minciuna atit de verificabila incat nu stii ce sa crezi.Nu are nici o scuza,chiar de-ar spune ca a fost dezinformat de altii , nu avea voie s-o exprime pina nu verifica.Cred totusi ca nu l-a dezinformat nimeni.Asa sunt ei lupii tineri care conduc acum PSD. De partea cealalta,eu nu l-as vedea niciodata pe Ion Iliescu folosindu-se vreodata de o asa dezinformare.( a nu se crede ca Ion Iliescu nu are si el greselile sale, dar in nici un caz de aceasta factura ieftina)

Argus

Anonim spunea...

Sunt absolut convins că sus numiţi domni ai europoliticii au cerut, pe uşa din spate, o "benefică" demisie a lui Cioroianu. Diaconescu este perfect informat, nu am nici o urmă de îndoială. Decât că a pierdut din vedere că oficial nimeni nu a mâncat usturoi, chiar dacă le miroase gura. Pe de altă parte, domnul Diaconescu are o inabilitate politică majoră, nu cunoaşte mecanismele înţelegerilor, şuşanelelor, aranjamentelor. La acest capitol trebuie să-l aplaud iar pe domnul Vanghelie :) maestrul comunicării politice. Atunci când vrei să faci o politică a jocului cu garda deschisă, aşa cum a dorit să o facă domnul Cristian Diaconescu cu acest anunţ, nu poţi să o faci diplomatic pentru că este un joc de gaşcă, violent, la risc. Domnul Cristian Diaconescu probabil că simte că se află pe gheaţă subţire de când au existat ceva voci care l-au propus pe postul de lider al PSD. Consecinţă directă, suflă şi în iaurt dar, pe de altă parte, încearcă din răsputeri să fie "util" politicii de suprafaţă a PSD, jucând instinctiv la două capete. La un capăt susţine preşedintele Mirecea Geoană, la un capăt arată electoratului şi membrilor PSD cât de bătăios este. Decât că treaba cu bătăiosul nu prea îi iese unui Crisitian Diaconescu, un politician mai mult timid decât virulent.

Lupta mea este aparent împotriva rănilor politicii româneşti, împotriva partidelor politice. Eu mă lupt de fapt cu mentalitatea, cu politica de tip interior... şi asta pentru că îmi doresc politica motrice şi nu în agitaţie excitată.

Anonim spunea...

Mi-ati dezvaluit aceasta noua lumina in care-l vad acum pe Diaconescu si cred ca aveti dreptate fiindca lucrurile par sa se potriveasca foarte bine, dar nici asa nu sunt in avantajul sau, data fiind functia pe care o ocupa.Un politician bun nu are voie sa fie rigid, teapan nici in vorbe si nici in fapte.De fapt oricum am da-o la ora asta PSD nu are conducearea care-i trebuie pentru a merge inainte.
Argus

Anonim spunea...

Iată un motiv pentru care vă puteţi înscrie în PSD, să luaţi scaunul de preşedinte al partidului. Şi eu, în momentul când un partid politic mă va convinge prin doctrina sa şi prin faptul că în acel partid se doreşte binele României şi nu creşterea arivistă a membrilor săi clientelari, mă voi înscrie în acel partid, indiferent dacă e de stânga sau de dreapta... În ziua de azi ambele direcţii sunt valabile pentru România. Şi dacă nu o fi un loc mai la vărf, mă voi duce unde a înţărcat Mutu iapa ca să fac organizaţia de partid de la Cuca Măcăii sau o să fiu cel care dă cu mătura în sala de şedinţe. Deocamdată aştept să văd care este acel partid care să merite investiţia mea sentimentală şi, de ce nu, pasională.

Tudorina spunea...

Europenii nu ţin neapărat cu liberalii.
Se pare că la noi nu s-a înţeles încă faptul că în UE diferenţele ideologice sunt sfinte. N-o să auziţi niciodată un socialist lăudând un liberal sau un popular sprijind un "verde" .
E literă de lege.
Eu m-am şocat văzândul pe Anthony Giddens în mijlocul pesedeilor acum câteva zile, dar asta e. Omul e de stânga şi se vede cu cripto-comuniştii noştri care pozează şi ei în stângişti (când de fapt sunt nişte stângaci!).
Deseori aud în presa noastră infantilă formularea "Germania critică nu ştiu ce" sau "Franţa nu e de acord cu..bla bla", când de fapt e vorba de un anume grup politic sau o anume persoană care nu reprezintă nicidecum o ţară întreagă.

Anonim spunea...

@Tudorina
Imipermit a va spune despre europeni nu ca "nu tin cu liberalii" ci ca europenii in genere nu prea tin deloc cu tarile estice care au intrat in UE mai de curand.Ai nostri (nu stiu cum sa le spun ca sa nu-i jugnesc) cetateni visatori vor dragoste cu sila cu occidentalii, care ne-au cam dispretuit intotdeauna (tot atat am fi cantarit in ochii lor chiar daca nu am fi fost in tabara comunista vreo 50 ani).Noi esticii am fost valabili pentru vestici in posturi de slugi sau daca aveau ceva de jumulit de pe aceste meleaguri.In rest nu dau doi bani pe noi.Aspectele sunt valabile in toate domeniile, inclusiv la ..fotbal.Numai noi avem sperante desarte ca, vezi doamne impreuna cu ei, o sa colaboram, or sa neajute, etc.
S-a vazut foarte clar chiar la intrarea noastra in UE ( nu indeplineam multe din baremuri) ca ne-au acceptat conditionat 0vezi privatizare Sidex(cine a intervenit), vezi privatizare Petrom (ne-au luat si subsolul) etc.
Asa ca eu zic sa fim cu picioarele pe pamant si sa ne ajutam singuri.Era un cantec popular care zicea printre altele: "ca strainu-i ca si spinu.."
Argus

Anonim spunea...

@Bibliotecaru
Buna ideea dar nu pentru mine.Din 1989 eu am terminat-o cu partidele.Le urmaresc din exterior, le analizez activitatea, le critic pe unde pot ca tot omul,ma intrig, ma entuziasmez, protestez in fata ecranuului tv, ma duc cu sperante la vot si cam atit.Pur si simplu ma imbolnaveste numai idea intrarii in asa ceva,la ora asta fiind suprasaturat de curente police.Sa ma explic: am fost membru PCR inainte de 89 , fara functii, fara nomenclatura, fara nimic;.daca as fi avut alte variante atunci poate intram la liber-schimbisti., dar n-a fost sa fie.Am devenit membru PCR in studentie in anul 3, cind unul dintre profesori m-a chemat-fiindca aveam note bune- si mi-a spus ca trebuie.Sa-l vad si eu pe acel student care-si refuza profesorul.Vremea a trecut si a venit anul 1989, dupa care peceristii au fost unsi cu rahat la gramada., ajungand dusmanii tarii, iar cei mai buni de pe pamant deveneau tocmai ceilalti care intradevar “nu facusera nimic”
Mai aveam in minte si ce li s-a intamplat membrilor partidelor istorice dupa 1945.

Deci, astea fiind zise am hotarat ca nu-mi mai trebuie partid politic in viata mea chiar daca m-ar inalta la rangul de prsedinte de tara.
Si ca sa fac o analogie cu fotbalul, tusa este mult mai curate decit terenul de joc si mult mai verde, nefiind calcata in picioare de atitia neispraviti.
Argus

Anonim spunea...

"în momentul când un partid politic mă va convinge prin doctrina sa şi prin faptul că în acel partid se doreşte binele României"

Keep on dreaming, bibliotecarule sau schimba planeta.

Anonim spunea...

@Anonimul,
Si eu am fost PCR-ist si am intrat in PCR fiind solicitat tot in anul III, dar intr-un moment de entuziasm patriotic unde PCR nu era vazut cu ochii de mai tarziu(ma refer la ochii mei, ca ai parintilor erau deschisi de mult, dar ca sa ne protejeze nu ne spuneau mai nimic si doar dupa facultate de la Europa libera am inteles mai bine, si evident si mai bine din ce a urmat .
Oricum eram sef de promotie pe facultate, institut si se pare ca si pe centru universitar(asa mi-a spus rectorul de atunci cand am comis o golanie)si cand un an am facut fite in sensul ca nu ma inghesuiam sa accept mi s-a pus problema verde in fata: vrei domnule sau nu vrei? nu am fost amenintat, dar o frica difuza era in aer si copilarisem cu ea asa ca am acceptat mintindu-ma si cu propozitia ca poate din interior voi face ceva mai mult...
Am incercat, dar rezultatul a fost ca nu mai eram "de incredere" caci din Institutul unde am lucrat au plecat destui in strainatate, PCR isti dar si de aia care ca sa ramana turnatori si diversionisti mai eficienti trebuiau sa ramana fara partid(desigur nu toti cei fara de partid erau astfel ci doar o minoritate din anumite zone...).
Inainte de 89 mi-am pus problema sa-mi dau pierdut carnetul dar probabil ca mi s-ar fi dat altul pe care sigur ca puteam sa-l refuz, dar mi-a lipsit aceasta indrazneala care era si cam gratuita fara europa libera in spate.
Dupa 89 nu am simtit niciodata ca aceasta apartenenta simpla si cu elemente de incercari de opozitie contra celor mai odioase situatii create in Romania(injuram pe fata daramarea bisericilor etc) mi ar fi atarnat o tinichea de coada.

Toti s-au referit doar la nomenclatura, la rezerva de cadre si la omologii lor din Secu.
Ce spui tu a fost una din divesiunile lor reusite, ca sa faca din tara asta o apa si-un pamant, ca nu poti condamna un popor intreg si de aceea va ramane Basescu in istorie, ca a separat apele odata ptr totdeauna...
Realitatea este ca a condus si conduc tot cei din rangul 2 si 3 , din rezerva de cadre, din neamurile lor, infractorii economici si oportunistii care li s-au alaturat.
In rest desigur ca statul pe tuse are avantajele lui si le-am spus si eu pe undeva care sunt ptr mine.

Anonim spunea...

@argus ,
aici nu mai ai opinie?

Anonim spunea...

Bineinteles