marți, noiembrie 27, 2007

secretum externus



(secret extern)
Se tot auzea de la o vreme, pe “surse” prezidenţiale cum că Mihai Răzvan Ungureanu este propus de Băsescu la şefia SIE. Ştirea părea destul de veridică. M-am mirat atunci când domnul Ungureanu a fost demis din funcţia de Ministru de Externe. Mi-am imaginat atunci că singurul motiv plauzibil al demiterii este faptul că premierul Tăriceanu a observat o colaborare prea “strânsă” între ministrul de externe al României şi preşedintele României, mai strânsă decât permitea pe atunci lupta între palate. Trebuia numit deci în funcţie cineva care nu-l suportă pe Traian Băsescu, adică actual ministru Cioroianu. Pe de altă parte, numirea la şefia SIE ar putea fi văzută ca o răsplată pentru fostul ministru pentru loialitatea lui.
Dincolo de supoziţii, revin cu fapte. Preşedintele Traian Băsescu a trimis, ieri dimineaţă, preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului propunerea de numire a lui Mihai Răzvan Ungureanu în funcţia de director al SIE.
Un comunicat al Administraţie Prezidenţiale remis către MEDIAFAX spunea aşa:
"Preşedintele României, Traian Băsescu a trimis astăzi, 26 noiembrie a.c., preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului, în temeiul art.65 lit. h din Constituţia României propunerea de numire în funcţia de director al Serviciului de Informaţii Externe a domnului Mihai Răzvan Ungureanu".
Legea spune, în acest caz, conform art. 65 alin. 2 lit. h din Constituţie, Camerele Parlamentului îşi desfăşoară lucrările şi în şedinţe comune pentru numirea, la propunerea preşedintelui României, a directorilor serviciilor de informaţii şi exercitarea controlului asupra activităţii acestor servicii. “Mingia” este acum în curtea Parlamentului României.
Câteva date suplimentare, Mihai Răzvan Ungureanu ocupă în prezent postul de reprezentant al României la SECI (Iniţiativa de Cooperare în Sud-Estul Europei). Anterior, în perioada decembrie 2004 - februarie 2007, Ungureanu a deţinut funcţia de ministru de Externe, pe care a părăsit-o prin demisie. Pe de altă parte, funcţia de director al Serviciului de Informaţii Externe (SIE) a rămas vacantă în urma demisiei lui Claudiu Săftoiu, în martie 2007. Săftoiu a demisionat de la şefia SIE după ce, potrivit Comisiei parlamentare privind suspendarea din funcţie a şefului statului, ar fi afirmat că Serviciul pe care îl conducea ar fi interceptat convorbiri telefonice cu mandat de la procurorul general. Conducerea SIE este asigurată, în interimat, de adjunctul Silviu Predoiu.
Preşedintele Senatului, domnul Nicolae Văcăroiu s-a declarat surprins de nominalizarea lui Mihai Răzvan Ungureanu pentru postul de director SIE, apreciind că ar fi fost mai utilă desemnarea pentru acest post a unuia dintre adjuncţii de la SIE. Faptul că Mihai Răzvan Ungureanu provine din cadrul PNL, nu are desigur nici o importanţă.
Domnul Nicolae Văcăroiu a declarat:
„Am primit scrisoarea preşedintelui Traian Băsescu cu privire la desemnarea candidatului pentru postul de director SIE. Mâine sau poimâine vom face o şedinţă comună a celor două Birouri Permanente şi vom intra pe procedură”. „Există un singur handicap şi anume acela că nu are o pregătire în domeniu. Ar fi fost mai utilă probabil desemnarea unuia din adjuncţii de la SIE, pentru că este un serviciu cu un specific aparte şi presupune o cunoaştere exactă a atribuţiilor”.
Cine anume îl va susţine în parlament pe domnul Ungureanu la şefia SIE? Până acum s-a arătat interesaţi anumite persoane de la PNL, PD, UDMR şi PLD. Nominalizarea fostului ministru de externe, Mihai Răzvan Ungureanu, pentru funcţia de director al Serviciului de Informaţii Externe a fost apreciată de foştii colegi din partid şi din Guvern. Vicepreşedintele PNL Norica Nicolai a declarat, pentru MEDIAFAX, că Mihai Răzvan Ungureanu este "o opţiune bună" pentru şefia SIE, menţionând că parlamentarii PNL îl vor susţine pe fostul lor coleg. "Cred că Mihai Răzvan Ungureanu este o opţiune bună pentru şefia SIE. Am convingerea că preşedintele a avut această opţiune în vedere cu mult timp în urmă şi singurul lucru pe care i-l reproşez este că a lăsat foarte multă vreme instituţia fără a fi condusă", a declarat senatorul liberal. În acelaşi timp, Norica Nicolai a susţinut că Ungureanu ar putea avea o problemă în ceea ce priveşte validarea sa de către Parlament, din cauză că este perceput ca un promotor al legii privind Fundaţia Gojdu.
Vicepreşedintele democrat Cezar Preda a declarat, pentru MEDIAFAX, că PD îl va susţine pe Mihai Răzvan Ungureanu pentru postul de director al SIE.
Liderul democrat, Emil Boc, a declarat, la finalul şedinţei Biroului Permanent Naţional al partidului, că Mihai Răzvan Ungureanu are susţinerea democraţilor pentru funcţia de director al SIE.
Preşedintele UDMR, senatorul Marko Bela, a declarat că îl cunoaşte bine pe Mihai Răzvan Ungureanu şi că Uniunea l-ar putea susţine pe acesta pentru a deveni director al SIE. "Îl cunosc bine pe Mihai Răzvan Ungureanu şi îl consider o persoană bine pregătită şi capabilă. În legătură cu SIE, eu n-am cunoştinţe detaliate ce trebuie să facă un şef al SIE, dar în general Mihai Răzvan Ungureanu e un tânăr politician bine pregătit. Vom discuta cu colegii din UDMR, dar cred că l-am putea susţine pe Mihai Răzvan Ungureanu în grupurile parlamentare ale UDMR".
Preşedintele executiv al PLD, senatorul Gheorghe Flutur, a declarat, pentru MEDIAFAX, că Mihai Răzvan Ungureanu, propunerea şefului statului pentru conducerea SIE, este "un om pregătit", capabil să facă faţă aşteptărilor acestei instituţii. "Mihai Răzvan Ungureanu este un om bine pregătit şi, din punctul meu de vedere, trebuie susţinut, pentru că a făcut treabă şi în calitatea sa de ministru de Externe, dar pentru că acesta ar fi capabil să facă faţă aşteptărilor la SIE".
Oarecum avizată, părerea domnului Săftoiu, fostul şef SIE, îndeamnă pe Ungureanu la sprint. Aflând numele celui nominalizat ca succesor al său, Săftoiu i-a recomandat să fugă "ca de dracu" de poziţia de "director la lesă", preferată uneori de preşedinte în relaţia cu serviciile de informaţii. „Important e ca, atunci când ajungi acolo, să fugi ca de dracu de poziţia de director la lesă, pe care-l preferă uneori preşedintele în ceea ce priveşte relaţia cu serviciile de informaţii”. (Antena 3)
Comisia de control a Serviciului de Informaţii Externe (SIE) îl va audia, pe Mihai Răzvan Ungureanu pe data de 4 decembrie.

11 comentarii:

Anonim spunea...

Bun gasit ! :)

Destul de surprinzatoare si neasteptata pentru multi propunerea de numire a lui Mihai Razvan Ungureanu in functia de sef al SIE de catre seful statului, iata ca inscaunarea fostului Ministru de Externe a intrat in linie dreapta, mai este necesara doar aprobarea Camerelor reunite ale Parlamentului.
Personal l-am apreciat mult pe cel mai tanar ministru de externe al Romaniei pe vremea cand conducea cu seriozitate, profesionalism si implicare acest minister si din acest motiv il vedeam mult mai eficient si slujind mai benefic interesele Romaniei dintr-o functie de ambasador emblematic, de pilda cel al Romaniei in Statele Unite ale Americii.
In felul acesta continuarea plasarii lui pe orbita diplomatiei externe ar fi venit ca o incununare a eforturilor si calitatilor sale indiscutabile de abil mediator intr-o zona delicata a colaborarii romano-americane...
Nu stiu de ce, aceasta numire-reabilitare ca director al SIE seamana cu o retrogradare dupa o perioada de 9 luni de interimat pe traiectoria ascendenta a carierei sale, invitatie-obligatie care venind din partea protectorului Basescu va fi nevoit sa o accepte supus, mai ales ca in prezent se bucura de sustinerea multor parteneri politici pentru aceasta functie.
Sprintul recomandat cu hotarare de predecesorul demis Claudiu Saftoiu chiar daca i-ar surade imbietor, l-ar putea executa doar ideatic, practic vom vedea in perioada urmatoare daca i se va potrivi "manusa" aceasta numire. Va fi omul potrivit la locul potrivit ?

Anonim spunea...

Bine ai revenit!
Sau locul potrivit pentru omul potrivit... dacă îţi mai aminteşti ce spuneam la început. Să nu uităm că Traian Băsescu a numit la SRI un om de la PSD şi asta când atunci PSD era primul inamic. Acum inamicul este PNL... Să nu uităm că SIE operează în zona de acţiune a ambasadorilor...

Anonim spunea...

Ai dreptate in ceea ce afirmi :)
Stim foarte bine ca presedintele Basescu are destui inamici, mai vechi si mai noi, declarati sau nedeclarati... In afara de acest aspect, ne-am obisnuit in aproape 3 ani de cand este seful statului, cu multe decizii controversate, asa ca aceasta alegere a lui Ungureanu pentru conducerea SIE ar fi inca o margica pe sirag...
Chiar daca SIE opereaza inclusiv in arena ambasadorilor, acest nou rol al fostului ministru de externe este mai greu digerabil si mai nepopular datorita caracterului conspirativ specific activitatii "din umbra" a acestei institutii, in parte compromisa din epoca ceausista...
Vreau sa sper ca Mihai Ungureanu este acel tanar manager talentat cu destinele informatiilor externe si ca va reprezenta una din solutiile corecte la ecuatia nerezolvata a sefiei SIE.

Argusdre spunea...

Dupa parerea mea M.R.Ungureanu nu are calitatile care se cer in aceasta meserie si de aceea nu-l cred nimerit acolo.Nu-l vad nimerit din punctul de vedere al serviciului respectiv.Poate din punctul lui Basescu de vedere este ceea ce vroia el.

Anonim spunea...

Saftoiu nu este un domn, a mai spus prostii si in Ziua... .M-a dezamagit. Nu a pricepu nimic din ce a patit...Sper ca Adriana sa ramana o doamna...

Anonim spunea...

Săftoiu şi-a spus şi el părerea, poate pentru a justifica de ce a plecat. Evident că are resentimente la adresa lui Traian Băsescu. Ungureanu probabil că mai are un an jumătate de funcţie. Poate că nu este potrivit, poate că presiunea pe care o exercită un serviciu de informaţii este foarte mare, dar el este încă tânăr şi poate să înveţe. Dacă nu, oricum vin alegerile.

Anonim spunea...

Stimate domnule "Argusdre" v-am vizitat blogul si v-am citit unele articole postate acolo. Am vazut mai clar in expozeul din 14 Nov. 2007 parerea dvs. despre fostul Ministru de Externe al Romaniei, Mihai Razvan Ungureanu si nu inteleg de ce ati ales termeni atat de duri si de critici pentru un tanar politician roman in fond, ce dispune de potential si cu o baza de cunostinte extrem de solida si de vasta, care prin activitatea sa profesionala din domeniul istoric sau diplomatic a fost si este un exemplu de verticalitate si de consecventa pentru mai tanara generatie "Pro" de astazi, atat de lipsita de modele de urmat.
Nu va face cinste sa loviti prin tonul vehement si muscator intr-unul din fiii Iasului, orasul unde inteleg ca v-ati finalizat si dvs. studiile universitare.
Il numiti "un tip care se ascunde mereu dupa cuvinte gen Patapievici" sau "un gafeur de marca" si il asezati in rand cu Cioroianu... Total neinspirate comparatii, singurele asemanari dintre cei doi ar consta eventual in apartenenta politica PNL-ista comuna si in profesia comuna: cea de istorici...
Rezumand, am simtit nevoia sa va adresez aceasta intrebare: de ce va place sa improscati cu noroi un tanar care a probat din plin validitatea calitatilor sale si care mai ales a demonstrat ca-si poate asuma importante si dificile raspunderi ?
Va ghicesc blazarea ascunsa dupa exprimari pretioase, ar trebui sa priviti cu mai multa obiectivitate traseul profesional al mai tinerilor semeni ai nostri deveniti figuri publice, sa-i investiti cu mai multa incredere si cu mai multa buna credinta.

Anonim spunea...

Saftoiu nu a inteles ca dupa gafa facuta atunci cand cu comisia aia neconstitutionala a lui Voiculescu, trebuia sa plateasca si sa nu scoata cat traieste o vorba, dar ce sa-i cer ca doar nu era educat de MI5 sau MI6.

Argusdre spunea...

@Cocor
Stimate d-le “Cocor”doresc sa va precizez de la inceput ca tot ceea ce scriu, departe de mine pretentia de a detine adevarul absolut, sigur are si mare doza de subiectivism.De fapt de cele mai multe ori am precizat “parerea mea este ca”.Fiind iesean ca si M.R.U. am simpatie pentru concitadinii mei, dar asta nu vreau sa-mi umbreasca intentia de obiectivitate.La varsta pensiei nu-mi ia nimeni scaunul si nici eu nu tintesc vreun fotoliu,nu sant incadrat politic, dar simpatizez cu PSD.si deci nu exista motive care sa duca la concluzia ca am ceva personal cu fostul ministru de externe.
Dar, in orasul meu natal am auzit mai multe lucruri despre M.R.Ungureanu,( mama - secretara de facultate.), aspecte pe care cei din restul tarii nu au de unde le cunoaste, dar care au contribuit la pozitia pe care m-am situat.Sa dea Dumnezeu sa ma insel.insa va spun ca de cele mai multe ori aparentele inseala (si mai ales la politicienii nostrii de azi).
Ce am scris despre M.R.Ungureanu este strict ceea ce cred eu , sunt concluziile trase din analizarea datelor pe care le-am avut in decursul timpului.Cat despre “improscarea cu noroi” cred ca va inselati.E mult prea mult spus.
Va mai supun atentiei cateva aspecte aspecte :
-Il asez in rand cu Cioroianu pentru cateva gafe politice pe care le-a facut in declaratii (cit despre faptul ca este liberal, vom vedea sa nu cunva sa fie PD);
-Spuneti ca este un exemplu de verticalitate, dar cred ca mai trebuie sa analizam verticalitatea sa fata de presedinte ( nu cumva verticaliatatea sa fata de Tariceanu a insemnat executarea unui ordin al sefului statului ? Asta ca sa nu mai vorbesc despre omiterea informarii lui Tariceanu despre moartea a doi cetateni romani in exterior, stiind ca asta il avantaja pe d-l Basescu);
-Si ultimul aspect: cum ati caracteriza dvs. pe cineva din generatia “Pro”, care inainte de parasirea postului de la Externe si-a marit substantial si cu buna stiinta viitorul salariu pe care urma sa-l primesca in noul post ?
In popor se mai spune ;”rasa buna se vede imediat”
Docamdata atat si vom vedea daca viitorul ma va confirma ori ba.

Anonim spunea...

@ Argusdre
Va multumesc pentru precizari.
Simpatia pe care o nutresc fata de Mihai Razvan Ungureanu vine mai ales din faptul ca suntem colegi de generatie si ca am absolvit facultatile (desi total diferite ca domenii si in orase diferite) aproximativ in aceeasi perioada postdecembrista, fara a rata nici experienta anterioara din anii comunismului sub toate aspectele vietii ermetizate si restrictionate de atunci.
Tocmai de aceea nu consider ca generatia mea si d-nului Ungureanu nu se identifica cu adolescentii generatiei "Pro" (a celor nascuti dupa anii '90), ci mai degraba a generatiei progresiste si romantice a anilor '70, care a fost prinsa de revolutie in pragul studentiei, la inceputul devenirii profesionale.
Evident ca oricare dintre noi este supus greselii si ca nimeni nu este absolvit de implinirea acestei probabilitati.
Cu atat mai mult cu cat unii au ales la un moment dat sa activeze si in politica, un domeniu extrem de framantat si controversat, care presupune apartenente, aliante, strategii si compromisuri ca moduri practice de supravietuire.
Totul este sa incercam sa privim partea plina a paharului, este mult mai benefic si mai stimulativ pentru realizarile si proiectele noastre, fara a uita sa pastram un echilibru intre realism si optimism.
Timpul este singurul nostru aliat si justitiar fata de cei alesi, caci el va decide in final care din previziunile noastre au avut suport.

Argusdre spunea...

@Cocor,
D-le imi permit sa mai fac o adaugire cu referire la o problema pe care o consider extrem de importanta, dar care in viziunea politicienilor nostri de doi bani, face exact atat: doi bani.
In oricare tara exista posturi cu care nu poti sa te joci de-a politica si daca nu ai experienta, rutina in domeniul respectiv, nu ai ce cauta pe acel post.Daca in politica interna se mai pot inchide ochii la diverse gafe, unele se mai repara, se mai drege busuiocul cum se spune, in politica externa asemenea erori sunt interzise pentru ca angajeaza deja statul .Ca ministru de externe nu poate ajunge o persoana direct din invatamant sau din orice alt domeniu.Aici viitorul ministru trebuie sa fie mai intai ucenic, calfa, sa aibe vechime , sa adune experienta pe langa un alt ministru mai rutinat
si abia dupa aceea sa fie uns.Nu este permis sa dai tara pe mana unui novice oricat ar fi de talentat si oricate bune intentii ar avea.Ori, atat M.R.Ungureanu cat si Cioroianu au fost pusi direct.Spunti-mi va rog ce sanse aveau acestia in fata unor vulpoi , din est sau din vest , la diverse tratative ? Cred ca niciuna.De asta nici nu-i de mirare ca nu se mai discuta la modul apreciativ despre politica externa romaneasca (gafele pe care le cunoastem au aparut in presa ; de multe ori ma intreb cate or fi fost in absenta presei ?) Oricat de “doxat “ ai fi , politica externa nu se poate face numai cu avant, energie , dorinta de mai bine si amatorism.
Pe undeva in mod similar se petrec lucrurile si in sectorul informatiilor externe, de asemenea de o importanta covarsitoare pentru un stat.Nici nu vreau sa ma gandesc ce consecinte deosebite s-ar crea daca in functia de sef al acestui serviciu ajunge cine nu trebuie.Acolo sunt secrete de care depinde viata multor oameni din strainatate care slujesc Romania sub diferite acoperiri, care-si risca viata zilnic si care poate ca si-au sacrificat intreaga viata pentru acest scop nobil.(nu ma refer la personalul de la ambasade care are imunitate diplomatica).Ori cu asemenea politicieni de la noi….
Si o ultima problema : din moment ce presedintele a demonstrat ca nu iubeste deloc PNL, ce credeti ca l-ar face sa numeasca in functia de sef SIE (sector deosebit de important si pt. domnia sa) tocmai un real ,consecvent si devotat membru al PNL ?