sâmbătă, septembrie 06, 2008

Telegraf Online: „Zilele Culturii Armâne“ - o festivitate maraton


Mediatizaţi, mediatizaţi, mediatizaţi. Mă întreb de ce instituţiile culturale din România nu au învăţat încă lecţia simplă a promovării actelor de cultură. S-au dus timpurile în care cozile nu erau numai la lapte, pâine şi carne, ci şi la câte o carte spectaculoasă, sau la un film ori o piesă de teatru. Astăzi cultura trebuie să îmbie, să invite. Internetul este un instrument simplu şi ieftin, folosiţi-vă deci de el, stimaţi oameni de cultură.
Am fost trimis direct la ţintă şi tot nu am obţinut mare lucru. Am găsit totuşi ceva în http://www.telegrafonline.ro, anume un articol scris de Mirela STÎNGĂ scris cu câteva zile în urmă (mirela.stinga@telegrafonline.ro)


„Zilele Culturii Armâne“ -  o festivitate maraton
Comunitatea Armână din România sărbătoreşte în aceste zile, 29-31 august, cea de a V-a ediţie a „ Zilelor Culturii Armâne”. La deschiderea oficială a manifestărilor, care a avut loc, vineri după-amiază, în foaierul Bibliotecii Judeţene „Iona N. Roman“, au participat, în număr mare, reprezentanţi ai comunităţii armâneşti. Au luat cuvîntul preşedintele Comunităţii Aromâne din România, filiala Constanţa, Gheorghe Şuţu, precum şi prof. univ. Mariana Bara. „Zilele Culturii Armâne este o festivitate maraton din punctul nostru de vedere, moment în care se scot în evidenţă lucrările oamenilor de carte care au apărut în acest an. Ne-am propus să îi scoatem în faţă pe cei care promovează cultura armână. Vrem ca tinerii să nu uite cine au fost înaintaşii lor“, a spus preşedintele Comunităţii Aromâne din România, filiala Constanţa, Gheorghe Şuţu. Manifestările care au ca scop promovarea culturii, limbii şi tradiţiilor armâne, în contextul aniversării Anului European al Dialogului Intercultural şi al Anului Internaţional al Limbilor, au continuat, vineri seară, la Muzeul de Artă, cu lansarea unui volum semnat de Nicolae Cuşa şi cu o expoziţie de artă plastică, intitulată „Conexiuni“. Coordonată de Mihai Tugearu, expoziţia, care reuneşte 40 de artişti plastici aromâni şi români, şi-a propus promovarea conexiunii între culturi, arta fiind liantul care coagulează idei şi modalităţi de expresie diferite într-un creuzet al alchimiei artei contemporane. Expoziţia a fost urmată de două piese de teatru, în regia lui Toma Enache: „Tenda“ şi „Conul Leonida faţă cu reacţiunea“ de Ion Luca Caragiale.

Sîmbătă, de la ora 10.30, la Biblioteca Judeţeană “Ioan N. Roman“ este programată dubla lansare de carte a autorilor Stere Constantin şi Mihai Sima, care se va continua cu un seminar susţinut de Tiberiu Cunia. Ediţia aniversară din acest an va fi marcată sîmbătă seară, de la ora 20.00, cu un spectacol de gală, găzduit de Teatrul Fantasio, în cadrul căruia cei prezenţi vor avea ocazia să asculte muzică polifonică fîrshirutească, interpretată de armânii din Cogealac. În ultima seară a manifestării, duminică, de la ora 20.00, pe scena Teatrului Oleg Danovski va putea fi urmărită piesa de teatru „Mincinosul“, de Carlo Goldoni, în regia lui Toma Enache. La cea de-a cincea ediţie a „Zilelor Culturii Armâne“ participă invitaţi din România, Macedonia, Grecia, Serbia, Bulgaria, Albania, precum şi din diasporă - SUA, Franţa şi Germania.

Eu tot nu înţeleg de ce cultura românească nu se promovează pe internet, un mijloc simplu, interactiv şi gratuit.


Stelu Enache & Ovidiu Lipan Tandarica- Natalis
Bachita...

Iea bachita noastra
Armaneasca boari
Cindu va ti videmu
S-noi nice ni oara.

Natalis
Imseata mea
Cit te-am tu vreari
Cu ochi-i a tai
Ca duaui steali

Refren:
Natalis, natalis
Natalis ti imseati hii ma di vrearea ta lea feata
Io-ni mii tuchii.

Hii nica lea
Io ti voi multu
Voi s-i a mea
Ti plicirsescu.

Natalis, natalis
Natalis ti imseati hii
Ma di vrearea ta lea feata
Io-ni mii tuchii.

2 comentarii:

Anonim spunea...

mai bine de atat nici nu se putea !
inca o data MULTUMESC!
de ani de zile ne chinuim (si e putin spus)sa aducem in fata ,sau macar la egalitate cu alte culturi ,ceea ce a mai ramas din folclorul si istoria aromanilor!
inainte de "89 ,mergeam la cenaclul "george murnu",tinut in limba romana ,condus de un roman(!),dar noi vorbeam si traiam armaneste!
si nu ne era frica de nimic!
acum suntem" amenintati "(se subantelege ca nu direct!)sa nu incercam sa cerem sa impartim cu "ceilalti "(n-am sa scriu cu cine ,pt ca nu e locul sa isc vrajba!)ceva ce ,se pare ca se da de la uniunea europeana!
iar UE!motiv de galceava!
din pacate totul s-a redus la interese materiale !
si au trecut pe la carma diferitelor asociatii,fundatii...personalitati aromane cunoscute in viata publica romaneasca ,dar au uitat repede scopul asocierii , nerezistand tentatiilor ,functiilor,avantajelor materiale servite de catre ...unii,altii direct interesati sa ramanem anonimi,sau ai nimanui!

Bibliotecaru spunea...

Este adevărat că banii primează în gândirea managerială şi cultura s-a transformat, vai, în cultura oamenilor cu bani. Eu am avut multe intervenţii pe lângă diferiţi oameni politici aflaţi la putere sau în opoziţie, adică cele trei mari partide parlamentare, şi chiar şi pe lângă liderul UDMR, să realizeze un complex etnologic strâns în jurul unui post e-radio de folclor autentic, asemănător cu:
Folkradio, respectiv
http://www.folkradio.hu/modem16.m3u
Dacă intraţi acolo, veţi vedea că postul, deşi unguresc, transmite muzică autentică din Carpaţi, adică şi sârbească şi românească, uneori, mai rar, şi bulgărească. Eu cerusem acel post ca metodă de exprimare a confluenţei româneşti, adică să fie muzica autentică, aşa cum este ea, amestecată, de toate felurile, de la toate minorităţile naţionale, din toate tradiţiile. Din păcate nu am primit decât un răspuns de "interesant".
Vorbim aici de condiţii accesibile oricui, cu condiţia să aibă materialul etnografic, Nu este necesar decât un PC dedicat şi o legătură de internet, şi ea dedicată şi unul sau doi oameni dedicaţi. Un astfel post de e-radio se poate face astăzi gratuit şi foarte uşor, emiterea se face printr-un mic progrămel specializat al winamp, exact ca şi cum ai asculta muzică. Şi eu am emis câteva zile, evident nu mi-am putut permite un PC dedicat unui post de radio. Şi totuşi... nu se găseşte nimeni care să strângă şi să difuzeze muzică autentică şi nu ceea ce se tot aude pe la TV la Marioara Morărescu.

Aromânii au o mică şansă de cam un an încoace, o şansă de care nu profită nimeni, care nu este deloc exploatată. Şansa se numeşte Ovidiu Lipan Ţăndărică, care promovează muzica aromânilor prin colaborarea Stelu Enache. Am pus pe post o melodie a domniilor lor.