Stelian Tănase: Bun găsit. Mircea Dinescu, în primul rând Adomniţei a fost demis marţi. În sfârşit!
Mircea Dinescu: Noi l-am tocat... noi l-am omorât vinerea şi el a fost trimis pe năsălie marţi. Tot e bine.
Stelian Tănase: De ce atât de târziu? Băiatul acesta era absolut incompetent.
Mircea Dinescu: Mă, se ştie că la liberali există mai multe şcoli de gândire.
Stelian Tănase: A fost o propunere a grupului de la Iaşi.
Mircea Dinescu: Exact. Eu am spus încă de la început că la Ministerul Învăţământului ar fi fost nevoie de un domn. Al cărui cuvânt să te umple şi de farmec... adică... şi eu cred că ţara asta nu duce lipsă de domni. Prin tradiţie dacă poţi să pui un ciumete la nu ştiu ce alt minister, dar la învăţământ... Pe Adomniţei parcă îl vedeai cu scobitoarea între dinţi şi clămpănind... era clar că e în afara... şi eu aici m-am mirat de liberali că era vorba şi de imaginea partidului lor.
Stelian Tănase: Iar aici cu salariile profesorilor cu 50% a gafat monumental.
Mircea Dinescu: Eu care mai conversez ca şi tine cu premierul i-am spus, domne...
Stelian Tănase: Păi scrie presa că tu l-ai dat afară pe Adomniţei.
Mircea Dinescu: Eu n-am citit. Eu recunosc că i-am recomandat... în primul rând că mai e şi o vorbă, capul lui Moţoc.
Stelian Tănase: Chiar era vinovat, chiar era responsabil de ce s-a întâmplat.
Mircea Dinescu: De data asta Moţoc era chiar vinovat. Şi eu ştiu că Călin Popescu Tăriceanu este un om... câteodată prea bine educat, nu e dispus să scoată sabia, dar de data asta e bine că a făcut. Sigur că mai sunt două luni, îl ştiu şi pe actualul ministru... Anton Anton e un om mai înţelept...
Stelian Tănase: Dar ce să mai poată face până la 30 noiembrie? Nimic. Greşeala a fost că l-a numit pe Adomniţei.
Mircea Dinescu: După ce îl vezi spunând povestiri de 3 lulele unor copilaşi şi acolo împiedicându-se, gândeşte-te că el trebuia să spună o poveste frumoasă tuturor profesorilor din România. Dar s-a dovedit până la urmă că povestea era de adormit copiii şi de adormire a lefurilor. E bine că a fost trimis acasă... poate era mai bine mai devreme.
Stelian Tănase: Să vedem pe ce fond s-a produs povestea asta. De fapt e vorba de ... această isterie, care s-a declanşat în diferite zone...
Mircea Dinescu: Uite, să spun ceva, pe valul acesta de populism, deşi unii îl critică pe Călin Popescu Tăriceanu, trebuie să recunoaştem că a avut curajul să spună nu. Câţi profesori sunt în România? 500 de mii. Hai să le dăm...
Stelian Tănase: Sau să îi minţim.
Mircea Dinescu: Pe de altă parte, gândeşte-te ce dă Mircea Geoană, cu 25 de mii de euro... la oricine?
Stelian Tănase: Bani care nu sunt, să spunem clar. Cine se joacă aşa cu bugetul, e iresponsabil.
Mircea Dinescu: A fost cam penibilă chestia că după ce s-a votat...
Stelian Tănase: Unanimitate...
Mircea Dinescu: Şi te trezeşti a doua zi şi spune premierul că nu. A fost o chestie sănătoasă şi jos pălăria. Mie îmi era frică că Traian Băsescu o să fie destul de hoţ şi o să zică profesori, domne... iacă-tă că nu. Traian Băsescu a reacţionat bine.
Stelian Tănase: Trebuie să spunem că Traian Băsescu a avut astăzi un discurs care îndeamnă la calm, ceea ce nu e rău deloc.
Mircea Dinescu: Când te uiţi în jur ce se întâmplă, ce cutremur este, noi totuşi stăm bine. Mă, eu tot bântui... am umblat ieri pe la Brădişor, am văzut o păstrăvărie...
Stelian Tănase: Aud că tu ţi-ai făcut o păstrăvărie.
Mircea Dinescu: Da. Dar mă, ţara asta nu miroase a mort. E o ţară care are în ea un potenţial absolut demenţial.
Stelian Tănase: Dacă ne vedem de treabă şi nu intrăm în panică ca proştii.
Mircea Dinescu: Da, până la urmă te saturi şi cu o roşie, şi cu o brânză... la noi încă există, avem de unde creşte. Şi faptul că sunt încă oameni săraci... vreau să spun că e loc de mai bine. Şi aici există pericolul acum în toată lumea să cadă dreapta şi să vină o stângă populistă. Ar fi o mare prostie. Eu care sunt de stânga... şi pe mine nu mă deranjează dacă liberalii vor fi mai atenţi cu ce se întâmplă în jurul lor.
Stelian Tănase: Trebuie să spunem că dacă un guvern de dreapta pune economia pe şină şi produce resurse, de acolo poţi să dai nişte salarii.
Mircea Dinescu: După părerea mea acum un populism ar fi sinucigaş.
Stelian Tănase: Problema e că facem o inflaţie de te doare capul, am văzut sindicatele...
Mircea Dinescu: Sindicatele trăncănesc, am văzut câţiva. Unii sunt nişte demagogi ordinari, asta e realitatea. Mie mi-ar fi plăcut să existe în România o forţă a sindicatelor reală. Din păcate, sindicalismul românesc a pornit din mijloc, şi pe urmă s-au împotmolit, toţi liderii au devenit fie membrii unui partid de la guvernământ, fie s-au lipit undeva şi afaceri barosane... adică nu mai văd sindicalistul ăla mânat de resorturi curăţele.
Stelian Tănase: Într-un moment delicat, când faci asemenea presiune, este cum ţi-ai căuta răul singur. Cade moneda, face inflaţie, economia abia se ridică... şi atunci faci presiunea asta să măreşti salariile cu o cifră care nu se poate...
Mircea Dinescu: Am fost în Ungaria acum 2-3 săptămâni... mă, la noi e o ţară vie.
Stelian Tănase: Ungaria are mari probleme economice pentru că guvernul a dat nişte pomeni electorale la un moment dat. A fost un guvern de stânga şi le-a dat pomeni.
Mircea Dinescu: Orice ungur care munceşte în străinătate îşi depune banii acolo. Românii trimit banii acasă. Or, faptul că aici... căpşunari... am înţeles că nu mai e voie să le spui căpşunari că îi jigneşti. Faptul că, câteva miliarde de euro...
Stelian Tănase: Cei mai mari susţinători ai bugetului.
Mircea Dinescu: Pe de altă parte, muncitorii cu cârca de acolo, şi meşterii... e un exerciţiu care va conta foarte tare pentru România. Şi când se vor întoarce. Eu nu sunt pentru ideea domne, veniţi acasă, disperat.
Stelian Tănase: Asta e o prostie şi o demagogie.
Mircea Dinescu: E un populism ieftin...
Stelian Tănase: Ştii la ce mă gândesc? Aceşti oameni... Ştii că a fost o şedinţă comună Guvernul italian - Guvernul României... banii vin de acolo, biserica sau primăria ar trebui să aibă grijă de familiile astea, familiile care trimit bani. Pentru că au fost cazuri dramatice cu copii care nu fac şcoală, se sinucid...
Mircea Dinescu: Acum profesorii, cei universitari mai ales, au salarii destul de mari. E mai nasol tânărul care vrea să înceapă şi are salariu chiar mic.
Stelian Tănase: Cei care intră în învăţământ având salarii foarte mici, nu se mai apucă de învăţământ, se apucă de altă meserie. Şi se duce într-o bancă sau altundeva. Şi atunci cine intră totuşi în facultăţi? Oamenii mai slabi pregătiţi. Traian Băsescu a susţinut astăzi un discurs bun, acest îndemn la calm şi prudenţă...
Mircea Dinescu: Şi Isărescu. Mă, Isărescu e grozav. Gândeşte-te că acesta a stat la umbra leului... şi faptul că a avut curajul să bage pe piaţă... a anulat panica. Cât e Isărescu acolo, eu am încredere.
Stelian Tănase: Dar tu unde ai banii?
Mircea Dinescu: Eu nu-i ţin, cum am bani cum îi împart în stânga-dreapta... anul acesta pentru că e via tânără am cumpărat şi nişte struguri... în fine. N-am umblat niciodată să fac speculaţii din astea de bancă...
Stelian Tănase: Astăzi, Traian Băsescu a spus un lucru inexact, a acuzat marile salarii ale şefilor agenţiilor guvernamentale. Şi aici e un lucru foarte simplu. Dacă se dau salarii mici la nivelul Guvernului, nu va mai veni nimeni la stat, toată lumea va fugi la privat. Şi vom avea situaţia ca la Guvern, în agenţii să lucreze tâmpiţi plătiţi prost, sau corupţi.
Mircea Dinescu: Ştii care e pericolul? Că pare o demagogie. Asta chiar la Realitatea... arăţi un om sărman şi pe urmă ăia cu salarii mari. Pe de altă parte, ceva e în neregulă că un ministru care are 1000 de euro, are de 3 ori mai puţin decât un subordonat de-al lui.
Stelian Tănase: Da, dar aici sunt sporuri, sunt tot felul de diurne, îşi dau prime singuri...
Mircea Dinescu: Măi, întotdeauna mai ales în capitalism sunt oameni care ar trebui să câştige de 100 de ori mai mult decât alţii, dar cărora le merge mintea cu adevărat şi au performanţă. Dar nu ştiu în ce măsură cei de la noi sunt capabili.
Stelian Tănase: Problema e că dacă dăm salarii proaste în administraţia publică vor veni toţi tâmpiţii. Şi asta nu e în regulă.
Mircea Dinescu: Administraţia publică are o bubă pentru că cel mai adesea acolo au fost angajaţi oameni pe pile, nu pe competenţe. Aici e ceva... funcţionarul public ar trebui să stea la dispoziţia cetăţeanului, să te duci liniştit acolo... şi la poliţie, şi oriunde, în orice instituţie a statului. Or, de multe ori oamenii refuză să se ducă de sila de a nu îmbătrâni pe la cozi.
Stelian Tănase: Funcţionarii publici cer şi ei o mărire cu 50%.
Mircea Dinescu: Da, am văzut un sindicalist destul de antipatic şi greţos. Pe de altă parte, funcţionarul public trebuie să îşi asume şi o anumită demnitate, că nu e terchea-berchea, este funcţionar public al statului român. În clipa în care face grevă trebuie să facă chiar pentru ceva dramatic şi serios, nu că vrea să mai ciugulească ceva. După părerea mea, deocamdată funcţionarii publici consumă imens.
Stelian Tănase: Ai urmărit astăzi discuţiile dintre sindicate şi Guvern?
Mircea Dinescu: N-am urmărit.
Stelian Tănase: A reieşit că n-avem bani.
Mircea Dinescu: Încă o dată, foarte bine. Gândeşte-te, mai sunt două luni până la alegeri, putea să le dea. Nu le-au dat, jos pălăria. Au reacţionat bine în situaţia asta, în care o putea lua razna totul.
Stelian Tănase: România poate să evite acest tsunami financiar?
Mircea Dinescu: Da.
Stelian Tănase: A fost o săptămână neagră a burselor.
Mircea Dinescu: Eu cred că era până la urmă nevoie şi de o criză a capitalismului. Societatea trebuie să mai facă câte o boală ca să se vindece de ea.
Stelian Tănase: Publicitate. Am revenit.
Mircea Dinescu: Ideea ar fi următoarea. Noi am trăit cu mirajul acestei lumi a capitalismului, a Occidentului. Dar iată... în 17 ani de zile... bine, sigur că la noi a fost capitalism numai în anumite cartiere...
Stelian Tănase: Şi mai de cumetrie aşa.
Mircea Dinescu: Pe de altă parte, n-am fost deloc pregătiţi pentru această lume. Capitaliştii au fost o categorie restrânsă. Bişniţarul din colţ, securistul care mai călătorise prin lume, vaporistul... Pe de altă parte, capitalismul românesc a fost pe şmecherie. Nu vezi şi astea cu casele? Mulţi şmecheri au cumpărat de la bătrânei... şi acum vin şi iau cartiere întregi, parcuri... acesta e capitalismul. Nu ne-am aşteptat, credeam că e mai frumos. Pe de altă parte, nu trebuie să avem nostalgii. Am intrat într-o lume care e aşezată. Pe de altă parte, sigur, că la meseria noastră... noi nu ne putem plânge, de ce? Meseria noastră care era chiar libertatea, ne-o putem acum exercita fără nici o problemă. Deşi n-a fost uşor. În 1990 când am început să mişcăm la politicieni au fost mari cutremure atunci.
Stelian Tănase: În primul rând că oamenii erau fricoşi, nu aveau curaj... iar ei se simţeau ofuscaţi...
Mircea Dinescu: Şi acum în provincie, sunt orăşele în care au pus băieţii mâna pe ziarele locale, nu mişcă nimeni în front.
Stelian Tănase: Sorin Oprescu are 100 de zile de când e primar. Cu vezi tu?
Mircea Dinescu: Eu cred că a început bine. Are o şansă...
Stelian Tănase: Păi n-are consiliul cu el.
Mircea Dinescu: Nu. Dacă se ţine tare, va izbândi.
Stelian Tănase: A dat afară câţiva bandiţi de acolo, a adus alţi oameni, trebuie văzut ce fac...
Mircea Dinescu: E bine să îşi facă echipă. Că un primar nu trebuie să cânte şi la pian, să mânuiască şi mitraliera. Trebuie să aibă specialişti.
Stelian Tănase: Eu nu cred că în mandatul lui o să rezolve problema traficului în Bucureşti. Că maşinile se înmulţesc.
Mircea Dinescu: Nimeni n-a avut o viziune asupra României. Când te uiţi la filmele ălea de pe vremea lui Ceauşescu vezi că trecea o maşină pe oră.
Stelian Tănase: Luni seara a trebuit să plec de acasă...
Mircea Dinescu: Mă, s-au făcut nişte prostii fără de margini. Faptul că a fost barat centrul Bucureştiului şi multe bulevarde cu liniile de tramvai care vin din an în paşte... acolo ar fi trebuit făcute încă două benzi liniştit. Deci acest respect pentru linia de tramvai pe mine mă scoate din sărite. Încă o dată, te sufoci şi îţi mai pune o chestie. Îţi mai face un nod acolo. Pe de altă parte, ar fi trebuit gândit, miniştrii transporturilor, primarii...
Stelian Tănase: Cum crezi că se va descurca Sorin Oprescu? Pentru că are multe dosare nerezolvate de la trecutele primării...?
Mircea Dinescu: Nu ştiu. Eu îi urez succes. Mă, suntem o ţară îngăduitoare. E o ţară vie... România.
Stelian Tănase: Ţi-am adus o carte, Mâncăruri şi dulciuri de post.
Mircea Dinescu: De-ai ştii ce bine se poate găti de post acum! Mulţumesc!
Stelian Tănase: Dar tu găteşti din ele, sau doar le pui în raft aşa şi le ţii ca şi colecţie?
Mircea Dinescu: Mă, Paul Valerie avea o expresie... leul nu e decât o concentraţie de berbeci bine asimilaţi. Citeşti aici, asimilezi şi devii un leu al gătitului. Şi mai ales mâncărurile boiereşti.
Stelian Tănase: Case naţionalizate, cumpărate cu bună-credinţă, nu mai pot fi revendicate în natură. A decis miercuri Camera Deputaţilor.
Mircea Dinescu: Bine, aici suspectă e povestea pentru că vine exact de la barosanul barosanilor, Dan Voiculescu, care nu ştiu ce interese a avut aici cu aceste case. Sigur iar vorbim de statul care e porc şi a făcut marea eroare de a vinde nişte case care nu erau ale lui, şi mulţi oameni de bună-credinţă care erau chiriaşi acolo de ani de zile au cumpărat, şi s-au trezit într-o zi că altcineva i-a dat afară. Aici e o mică bubă, nu te duci la alimentară, cumperi salam şi vine unul pe stradă, domne, dă-mi salamul că e al meu. Deci aici statul a greşit. Pe de altă parte, aceşti proprietari au fost isterizaţi... pe urmă, amărâţii au fost daţi afară din case. Numai baştanii de prin Primăverii au mai rămas.
Stelian Tănase: Asta încalcă principiul proprietăţii, în primul rând.
Mircea Dinescu: Da, nu ştiu cum se va descurca justiţia.
Stelian Tănase: Cred că e un haos, cred că justiţia nu ştie pe baza căror legi sau reglementări să judece. Mircea, când va ieşi lumea din această criză financiar-bancară?
Mircea Dinescu: Nu sunt Mafalda să spun.
Stelian Tănase: Dar crezi că se agravează?
Mircea Dinescu: Eu cred că... capitalismul poate că avea nevoie de o criză, vorbesc de sistemul financiar, care nu prea mai avea legătură cu realitatea.
Stelian Tănase: Se calmează lucrurile?
Mircea Dinescu: Mă, după orice boală... societatea va merge înainte. Ce e interesant e că n-au apărut fenomene de stângism barbar, de revolte publice...
Stelian Tănase: Unii s-au repezit să critice capitalismul, mai ales intelectualii...
Mircea Dinescu: Mă, şi capitalismul trebuie criticat. În ultimă instanţă, simţul critic ţine de sănătatea omului. N-are rost să îi cântăm în strună.
Stelian Tănase: Putin zice: „Nu mai e vorba despre iresponsabilitatea unor persoane, ci despre iresponsabilitatea unui sistem". Medvedev: „Era dominaţiei unei economii şi a unei devize a devenit de domeniul trecutului odată pentru totdeauna".
Mircea Dinescu: Nici ruşii nu sunt nişte sărăcuţi, dimpotrivă. Că lor le place la ora asta că Americii îi e rău... pe de altă parte, nu se simte bine nici rusul că a băgat mulţi bani în băncile americane.
Stelian Tănase: Crezi că momentul de maxim a trecut şi că România e OK?
Mircea Dinescu: România n-a fost bolnavă. Chiar era într-o bâjbâire de asta luminoasă spre capitalismul european.
Stelian Tănase: Se pare că băncile se ţin bine.
Mircea Dinescu: Lucrez cu două bănci... n-am simţit o nelinişte în personalul... mi s-a părut că băncile sunt aşezate.
Stelian Tănase: Ţii banii în lei sau euro?
Mircea Dinescu: În lei. Pentru că poţi să cumperi cu ei. Leul e de-adevăratelea.
Stelian Tănase: Mulţumesc pentru participare. Noapte bună.
(Prin Monitoring Media, Realitatea TV -Tănase şi Dinescu, ora 22.00)
Transcript preluat de pe www.monitoring.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu