miercuri, octombrie 17, 2007

ambages brevis



(circuit scurt)
Deşi modalitatea în care au votat remanierea în PNL a fost ţinută secretă, s-a aflat indirect, pe “surse”. Că Antonescu şi Nicolai au votat pentru remaniere, nu a fost o surpriză. Faptul că Ludovic Orban s-a abţinut, a fost însă o surpriză de proporţii. Încep să cred că l-am judecat greşit. Se pare că s-au mai abţinut Adrian Emanuil Semcu şi Vlad Octavian Mosescu, două nume mai puţin cunoscute ale Biroului Politic Central al PNL. Componenţa BPC o puteţi afla pe site-ul PNL
Faptul că ministrul Transporturilor Ludovic Orban s-a abţinut se leagă acum şi cu afirmaţia domniei sale conform căreia există necesitatea de fi stabilite criteriile pentru evaluarea miniştrilor.

Cea mai importantă zonă a guvernării (dacă delimităm guvernul de fiinţa partidelor, deci şi a alegerilor) este zona agriculturii. Cred că preşedintele a avut iar o “premoniţie” atunci când a spus că Agricultura trebuie să fie o prioritate în România. Şi tot de acolo începe şi ministeriatul lui Cioloş, adică cu: "Eu sper ca din punct de vedere tehnic să ne putem face treaba şi să nu ajungem la necesitatea sprijinului politic". Apoi a adăugat puţintel peiorativ: "O să-l informez pe preşedinte, şi nu doar pe preşedinte, ci şi Parlamentul, este cred în sarcina Guvernului de a informa Parlamentul vis-a-vis de ce se face" (…) "Sunt independent în măsura în care îmi asum programul Guvernului şi de aceea am acceptat această poziţie". Dacă ministrul este delicat şi decent, şeful său cel premier contrează firea intempestivă a preşedintelui: "Ieri (adică ziua depunerii jurământului, nota mea), domnul preşedinte, care ne-a obişnuit cu o serie de amabilităţi, i-a spus domnului ministru ştiu că n-o să puteţi să vă faceţi treaba până la data limită, să puneţi în funcţiune şi să operaţionalizaţi APIA, dar eu am să vorbesc la Bruxelles ca să nu se aplice clauza de salvgardare României, pentru că va suferi o ruşine. Vreau să spun un lucru, clauza de salvgardare pe agricultură nu se aplică pornind de la considerente politice şi nu se ridică urmare a unor negocieri în vechiul model balcanic. Măsura se aplică deoarece se constată că APIA nu este operaţională, nu poate derula subvenţiile acordate din bugetul UE şi, prin urmare, se reduce acea sumă pentru că nu există siguranţa că va fi corect utilizată". (…) "Nu va fi nevoie de nici un fel de intervenţie politică a nimănui, cu toate că nu-i refuz ajutorul preşedintelui şi deşi în trecut n-am observat să beneficiem de el, dar sigur că orice român care poate să ajute România, începând cu preşedintele, este bine-venit. Dar nu va fi nevoie, pentru că Guvernul, ministerul, Agenţia sunt capabile să-şi rezolve problemele". Iacătă că Preşedintele României a ajuns un simplu român care poate să ajute la împingerea României cu frâna de mână trasă.
Din câte am înţeles eu, se urmăreşte cumpărarea unor GPS-uri… adică nu s-au luat până acum? Păi cu ce vroiau ei să facă identificarea terenurilor? Aş râde dacă nu ar fi trist.

Traian Băsescu nu stă însă pe loc, nu se concentrează doar pe Agricultură, el are un calendar de susţinut. A trecut cu naturaleţe la problema referendumului. Se apropie data limită şi se pare că legea referendumului nu prea este gata. Stă omul cu capacul la stilou scos şi se usucă cerneala. Nu se poate aşa ceva. "În situaţia în care nu voi primi la promulgare legea până la data de 22 octombrie, va trebui să îmi respect angajamentele publice şi să emit decretul de organizare a unui referendum naţional pe tema votului uninominal, în baza articolului 90 din Constituţie". Cineva a sărit repede că s-ar putea da o ordonanţă de urgenţă. Neah! Se pare că este vorba de un document electoral, adică "prea important pentru a fi reglementat prin ordonanţe ale Guvernului, iar o asemenea ordonanţă ar fi vulnerabilă prin posibilitatea respingerii ei de către Parlament".
Tăriceanu nu suportă însă un referendum. De aceea a prins o idee venită de prin coana Europa… să separăm politicile în teme interne şi teme europene. Dacă se amestecă merele viermănoase de cele modificate genetic! Cine i-a dat acest concept de neamestec? Preşedintele PE, Hans-Gert Poettering. Desigur preşedintele PE se referea la un concept mai larg, şi anume că nu e bine ca în viitoarea campanie electorală să se facă propagandă problemelor specifice alegerilor generale. Sunt probleme legate de Europa, şi acum este timpul lor, şi probleme legate de România, care trebuie să mai aştepte. Desigur, nu orice partid bun pe plan intern este bun şi pe plan european şi nici viceversa. Iată, de exemplu PIN se vede un bun european, pune pe lista de candidaţi ce e mai bun, dar discursul politic al acestei perioade este exclusiv legat probleme interne. Ultima găselniţă a somnului Guşe este războiul cu Adrian Năstase. Este un exemplu, dar astfel de evenimente sunt peste tot.
Rolul lui Hans-Gert Poettering este destul de încurcat. Îmi pare că el a venit aici de fapt la PNL, tot ca un element de sprijin electoral. "Susţin şi eu ce-a zis premierul, temele europene trebuie să fie prioritare în campania electorală pentru Parlamentul European. Nu se poate împiedica să le îmbinăm şi cu teme naţionale, dar e vorba de alegeri europene şi acestea trebuie să se concentreze pe teme europene. Lansez un apel către toate partidele în România ca să plaseze teme europene în centrul campaniei", este concluzia lui Poettering, după discuţia amănunţită cu premierul Tăriceanu. În ceea ce priveşte agricultura, Poetteing a declarat: "Am ascultat cu interes ce mi-a povestit primul-ministru în ceea ce priveşte situaţia din agricultură, provocările din acest domeniu, despre faptul că se încearcă rezolvarea problemei în următoarele săptămâni pentru ca această clauză de salvgardare să nu fie activată. Sperăm şi noi ca ea să nu fie activată, dar lucrurile vor depinde de felul în care vor evalua proiectele. Mai există probleme în România, cum am auzit şi în domeniul corupţiei, dar dacă reuşim să le combatem, vom găsi cu siguranţă o soluţie". Reacţia statelor membre ale UE nu este specifică noilor intrate, ea se aplică tuturor. "De exemplu, şi Germania dacă nu îndeplineşte criteriile de stabilitate pentru uniunea economică şi monetară, pentru euro, atunci ministrul Finanţelor din Germania va fi admonestat imediat". Să tragi de urechi un ministru este însă una, să tai de la “caşcaval” o ţară parcă este un pic mai mult. Nu ştiu cum au aranjat lucrurile cei de la uniune pentru că văd că mai mult pleacă din România decât se întoarce. După discuţie, premierul a punctat şi el acolo unde-l durea mai tare : "Să nu creadă cineva că se poate interveni politic la Bruxelles. Ori ne facem treaba, ori Comisia Europeană poate lua măsuri de penalizare". Deja sunt convins că “amenda” de 25% din fonduri este ca şi completată cu numele României.
Spuneam eu că domnul Nicolae Văcăroiu, onor şef la senat o duce foarte bine în relaţia sa cu Traian Băsescu. Nea Văcăroiu, dacă îmi permite să-l numesc astfel, este o voce puţin mai retrasă a PSD, şi are un statut mai raţional, mai “sfătos”. Este practic membrul PSD pe care îl ascult cu atenţie atunci când declară ceva pentru că şi spune ceva cu acea declaraţie. Cea mai nouă afirmaţie a preşedintelui Senatului României este o speranţă. Ce anume speră domnul Văcăroiu? Speră că legea votului uninominal să fie aprobată până la sfârşitul lui noiembrie. Ca un bun politician, împacă şi pe Traian Băsescu şi pe preşedintele PSD. Da, legea nu este o urgenţă, dar are o importanţă deosebită. Eu tot îl văd premier.

Mircea Geoană mai dă un fâs de presă: Băsescu, agent electoral PD. Asta e o noutate? Păi toată lumea ştia asta de la alegeri încoace. După cum se ştia că şi Ion Iliescu este agent electoral PSD la vremea când Nea Nelu era preşedinte. Oare Constantinescu nu a fost agent electoral al PNŢ-CD? Mircea Geoană tot află lucruri pe care le ştie deja toată lumea. Dar de ce face acest lucru? Pentru că PSD a mărit pensiile, PSD a făcut tot ceea ce este bine şi plăcut electoratului, PSD a strâns, încă de prin 2005, peste un milion de semnături pentru introducerea votului uninominal. Preşedintele Geoană spune deci răspicat că parlamentarii PSD au un mandat clar privind adoptarea votului uninominal, mai spune şi că celelalte partide politice au declarat că susţin votul uninominal. Oare de ce nu se adoptă odată şi să se termine balamucul? "Parlamentarii PSD vor vota săptămâna viitoare, în Senat, proiectul de lege privind votul uninominal şi, dacă restul partidelor favorabile votului uninominal îşi ţin cuvântul, avem o majoritate suficientă pentru a evita un referendum care deturnează sensul alegerilor europene". Iată ce simplu este totul. Iată că Mircea Geoană citeşte şi subtitrarea declaraţiilor PNL. "Vă amintesc mesajul domnului Hans Gert Poettering, preşedintele Parlamentului European, care a declarat la Bucureşti că, în practica europeană, se recomandă ca dezbaterile ce preced alegerile europene să fie concentrate asupra temelor de interes european, iar nu a celor interne". (…) "Nu pot să nu mă întreb, domnule preşedinte, dacă nu cumva graba pe care o manifestaţi în privinţa organizării unui referendum privind introducerea votului uninominal nu urmăreşte fabricarea unei arme electorale, în perspectiva alegerilor pentru Parlamentul European. Ar fi o manieră explicită şi stridentă de a vă transforma în agentul electoral al Partidului Democrat. Sper, domnule preşedinte, că veţi ţine seama de spiritul Constituţiei şi veţi proteja neutralitatea funcţiei prezidenţiale". Declaraţia celui de al doilea cap al partidului, în persoana lui Ion Iliescu, este mai echilibrată: "Această forţare este total inutilă din partea preşedintelui pentru că nu cu formule demagogice se rezolvă o asemenea problemă. Ea trebuie, într-adevăr, gândită cu chibzuinţă şi există o deschidere din partea tuturor forţelor politice pentru a găsi un numitor comun. Sigur că există deosebiri de abordare şi asta e de înţeles, dar forţând nota nu rezolvi problemele mai bine". (…) "Este stridentă o asemenea chestiune, ca şi cum el a descoperit această chestiune. Vă amintiţi că în urmă cu un an de zile era adversarul votului uninominal şi vorbea despre virtuţile votului pe listă şi pericolul pe care l-ar prezenta votul uninominal. A descoperit deodată, pentru că a văzut că-i populară ideea votului uninominal, ca să devinã promotorul acestei idei. Nu-i nevoie de asemenea forţare a notei, pentru că există o abordare responsabilă din partea tuturor şi s-au elaborat câteva proiecte din acest punct de vedere, s-au şi făcut eforturi pentru a găsi numitorul comun între toate aceste abordări şi până la urmă se va adopta o soluţie". (…) "Nu există nimic perfect şi, inclusiv, sistemul de vot uninominal prezintă multe probleme care trebuie gândite bine, pentru că poţi să obţii rezultate exact contrare celor pe care le doreşti. Votul uninominal poate să aibă şi efecte adverse şi perverse, nu are numai virtuţi. Votul uninominal poate să ducă la nişte lucruri exact contrare, nu să vină oameni de mai bună calitate, ci oameni cu bani şi cel care are bani nu are şi calitate De ce în toată Europa nu se practică votul uninominal, ci combinaţii de elemente de vot uninominal cu votul pe listă? Spre exemplu, în Parlamentul European nici nu se concepe ideea votului uninominal, ci voturi pe listă, pentru că din asta rezultă şi grupurile politice", a pus punct domnul Ion Iliescu.
Iată că se pare că există soluţii definitive în cazul Mureşan-Remeş în cadrul partidelor lor.
Marian Miluţ, preşedintele PNŢCD, transmite mesajul: Ioan Avream Mureşan, nu ne mai suna, te sunăm noi. "I-am acordat credit atât timp cât legea din România i-a respect drepturile ca orice alt cetăţean. Prin poziţia pe care am avut-o ca preşedinte, de a protesta pentru cum a fost ridicat de acasă şi faptul că nu i s-au spus motivele pentru care a fost ridicat şi două instanţe ne-au dat dreptate eliberându-l, înţeleg că misiunea noastră s-a terminat. Mai departe va trebui să ne delimităm, iar sâmbătă la Bucureşti, la Comitetul Naţional, se va ridica problema suspendării lui din partid", a declarat domnul Marian Miluţ. Acum, trebuie să spun… domnul Mureşan era cunoscut drept agricultorul cu tranzistoare, cine este însă Miluţ. Politic nu a auzit nimeni de el. De unde atâta încredere şi răutate. "Nu putem să-l excludem, că am face noi o greşeală, că nu-i acordăm prezumţia de nevinovăţie, deşi imaginile TVR sunt suficient de clare pentru ce s-a întâmplat, dar nu sunt judecător". Cum mai lucrează prezumţia de nevinovăţie. Este vinovat, în mod evident, dar mă fac că nu-mi dau seama. Păi ori o acordaţi pe Tanti Prezumţia, ori nu?
De cealaltă parte, şi Remeş va fi suspendat. Ludovic Orban este cel care a dat ştirea. A precizat şi că regretă mult situaţia, plus că Decebal Traian Remeş are şi multe merite. Un gest elegant… la care sincer nu mă aşteptam din partea ministrului trubadur. "Îmi pare foarte rău că a ajuns în această situaţie târât de o iudă. Decebal Traian Remeş, aşa mucalit cum e el, fără să ştie să gestioneze prea bine relaţia cu presa, a avut un rol important pentru România în 1999. Atunci, el a salvat ţara noastră de la incapacitate de plată. Trebuie să i se recunoască acest lucru. Dacă atunci ţara noastră intra în incapacitate de plată, probabil că acum nu am mai fi fost în Uniunea Europeană".
Cum se mai scurtcircuitează puterea cu opoziţia şi rotaţia cadrelor pe la putere. Şi cât de mult fum iese din carnea arsă… sau o fi un grătar cu olteneşti şi mici?

2 comentarii:

Anonim spunea...

Nu trebuie sa te miri, Orban de multe ori are o pozitie diferita de a celorlalti. Doar el a propus retragerea de la guvernare si daca ar fi fost atunci ascultat PNL nu cadea asa de tare. Nenorocirea lui este ca-l uraste irational pe B. Ori este o chestie de gagici(vezi si misoginismul lui de mascul respins) ori din cauza postului de primar general pe care-l astepta.
Din acest motiv PNL l-a utilizat bagandu-l in fata si el desi a fost avertizat a continuat sa scoata el castanele fierbinti din foc, daca era mai abil calm cum este avea sanse la conducerea PNL caci pe Crin nu-l vad in stare de mai mult decat de vocalize indemanatice ce-i drept.
Norica este o mare cutra...

Anonim spunea...

Mă miram pentru că Orban se înscria foarte bine în linia lui Tăriceanu. Până acum îmi părea un căţeluş ce latră la comandă, ceva s-a întâmplat, după câte văd. Poate s-a stricat telecomanda.