joi, octombrie 18, 2007
bilinguis
(bilingv)
S-a stabilit ordinea în care partidele vor fi pe buletinul de vot la alegerile pentru Parlamentul European din 25 noiembrie. Preşedintele Biroului Electoral Central a extras următoarea ordine: PD, PRM, PNL, PSD, UDMR şi PC. La partidele neparlamentare ordinea este PNŢCD, Partida Romilor "Pro Europa", Partidul Verde, PIN, PNG-CD, PLD şi Partidul Alianţa Socialistă. Ultimul pe lista, candidatul independent Ladislau Tokes.
Ambasadorul italian la Bucureşti, Daniele Mancini, vede comunitatea românească din Italia cu o viaţă roză. "În contextul ultimelor articole, apărute în presa italiană, referitoare la acte de încălcare a legilor de către unii cetăţeni români, rezidenţi în această ţară, ambasadorul Italiei, vorbind despre comunitatea românească, a ţinut să evidenţieze că aceasta este bine integrată şi respectată în Italia". (…) "De asemenea, a fost evidenţiat interesul celor două state de a consolida cooperarea bilaterală în domeniul gestionării problematicii prezenţei numeroasei comunităţi româneşti în Italia. În acest scop, în perioada imediat următoare, vor avea loc contacte la nivel guvernamental, menite să identifice noi modalităţi de cooperare bilaterală, legate de problemele sociale ale comunităţii româneşti din Italia". Subiectul principal al discuţiei Cioroianu şi Mancini a fost vizita lui Massimo D`Alema, vice-premier şi ministru al Afacerilor Externe al Italiei.
Dar ochii românilor nu sunt aţintiţi asupra externelor ci asupra bugetului. Iată că PSD nu mai vede bugetul atât de nerealist ca la început. "Primul ministru şi-a ţinut partea leului din fondul de rezervă al Guvernului. Un buget echivalent cu cel al Apărării naţionale este ţinut de Tăriceanu la discreţia sa pentru scopuri politice. De acolo sunt bani suficienţi pentru a putea să rambursăm pensionarilor bonuri valorice în schimbul tichetelor de călătorie nefolosite. Nu este o sumă mare, de ordinul zecilor de milioane de euro. Nu este un efort deosebit".
Pe de altă parte PRM a descoperit că poate depune moţiune de cenzură. Fiecare vrea, se pare, să o depună pe a sa. Probabil că şi în acest caz este vorba de un mic şantaj. „În condiţiile în care sunt demarate dezbaterile parlamentare, asumarea răspunderii Guvernului apare, din punct de vedere constituţional, ca impunere a unei dictaturi a Guvernului la şantajul prezidenţial. PRM va folosi toate armele luptei parlamentare, democratice, pentru a împiedica acest derapaj constituţional, ajungând până la posibilitatea de a discuta şi cu alte partide să declanşăm o moţiune de cenzură”.
Mircea Geoană, după revelaţia deja trecută în care îl vedea pe Traian Băsescu că pactizează cu PD, are o nouă revelaţie pe aceiaşi temă. "Este un fel de tricou portocaliu de natură olandeză, vorbind ca la fotbal, în care preşedintele României încearcă, de fapt, să devină capul de listă la alegerile europarlamentare în Partidul Democrat. Asta pentru că PD-ul nu are suficient de mulţi oameni competenţi şi apelează în mod repetat la preşedintele Băsescu pentru a le face campanie. Dacă se va ajunge la referendum pentru votul uninominal, este până la urmă libertatea preşedintelui să o facă, este clar că este un joc de imagine şi un interes politic îngust din parte domniei sale". (…) "Între momentul adoptării legii şi cel în care sistemul electoral va fi pregătit să aplice această lege e nevoie de câteva luni de zile pentru decupajul în fiecare judeţ a circumscripţiilor de vot uninominal. De aceea, din punctul meu de vedere, cele două date posibile pentru alegeri parlamentare iunie 2008 sau la final de 2008 ar permite o adoptare a legii în actuala sesiune parlamentară".
Fostul ministru al mediului din partea PD, Sulfina Barbu, îl atacă pe actualul ministru al mediului din partea UDMR, Attila Korodi. Fostul ministru al Mediului Sulfina Barbu (PD) l-a criticat pe titularul portofoliului, Attila Korodi (UDMR), nemulţumită de prestaţia instituţiei în problema hotărârii de Guvern care instituie zone de protecţie pentru păsările migratoare, document pentru care România ar putea fi sancţionată. Miza este proiectul de Hotărâre de Guvern care instituie Siturile de Protecţie Avifaunistică (SPA), cerut de Comisia Europeană şi asumat de România prin Tratatul de aderare a fost elaborată încă de la sfârşitul lunii martie a acestui an. Sulfina Barbu spune "Termenul limită pentru apariţia acestor SPA-uri era, conform înţelegerii cu oficialii Comisiei Europene, 30 iunie 2007. La momentul plecării mele din Minister, în data de 4 aprilie, vă spun că actul normativ respectiv era în acelaşi stadiu în care a fost până acum câteva zile, adică avea nevoie de avizele Ministerului Agriculturii şi Ministerului Justiţiei".
Funar continuă în acţiunea CIA pentru alegerile europene. El cere preşedintelui Curţii de Conturi să verifice cum anume a achiziţionat Institutul Naţional de Statistică (INS) softul care permite centralizarea voturilor la euroalegeri. Ceea ce nu înţeleg eu este de ce anume este nevoie de fiecare dată de un alt soft, cel folosit până acum ce avea, s-a defectat? „Aşa-zisul program de calculator” a fost achiziţionat de la S.C. Net Consulting SRL Bucureşti, pentru suma de 230.000 euro, fără TVA. O sumă importantă aş spune, probabil că l-aş fi făcut pentru 1.000 de euro şi aş fi fost mulţumit. “Am aflat că până în ziua de 16 octombrie nu a fost semnat acest contract, iar în mod legal nu poate fi încheiat”. O sumă cam mare pentru a nu exista un contract între o instituţie a statului, adică INS, şi o firmă particulară, adică Net Consulting. “Se ştie că, la alegerile prezidenţiale şi parlamentare de la sfârşitul anului 2004, actualul Preşedinte al României, domnul Traian Băsescu a acuzat Institutul Naţional de Statistică şi S.C. Net Consulting SRL pentru fraudarea rezultatelor alegerilor, solicitând chiar arestarea făptaşilor şi a calculatoarelor”. Foarte interesant ce susţine domnul Gheorghe Funar. Eu sunt curios dacă este vorba de un alt program. Nu-mi dau seama ce este aşa de complicat într-un astfel de software. Ar trebui să fie un progrămel pe care îl poate face un programatori priceput într-o singură zi, 8 ore de muncă.
Dar să revenim la buget. Tăriceanu ar vrea să demareze discuţiile privitoare la buget. Se pare totuşi că lumea a început să se sature de astfel de eforturi. “Premierul Călin Popescu Tăriceanu le-a cerut liderilor partidelor parlamentare amânarea consultărilor de joi pentru săptămâna viitoare, solicitarea având în vedere completarea agendei discuţiilor cu tema legii privind votul uninominal”, a declarat, pentru MEDIAFAX, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Camelia Spătaru. Au confirmat participarea PRM, PC şi UDMR. PD şi PSD au anunţat că nu participă.
PRM acceptă o discuţie cu primul-ministru şi pe tema votului uninominal, deşi ei nu doresc introducerea acestui tip de vot. "Acceptăm o discuţie pentru a aduce argumentele noastre, care să sperăm că vor fi convingătoare".
Preşedintele executiv al UDMR, Kelemen Hunor, declară punctul de vedere al Uniunii şi anume că Uniunea este de acord cu asumarea răspunderii Guvernului pentru un vot uninominal mixt, prin care jumătate din mandatele de parlamentari să fie obţinute prin vot uninominal şi jumătate prin vot pe listă. Partidul Conservator a anunţat că rămâne deschis consultărilor cu premierul Călin Popescu Tăriceanu prin vocea autorizată a purtătorului de cuvânt al formaţiunii, Bogdan Ciucă. Senatorul PD Radu Berceanu este de părere că există posibilitatea ca Guvernul să îşi asume răspunderea pe legea votului uninominal, fiind totuşi declanşat şi referendumul, şi a anunţat că PD nu se va prezenta la consultările cu primul-ministru, privind bugetul şi votul uninominal.
Postul de ambasador la Washington se pare că o să fie ocupat de Adrian Vieriţa. Acesta a declarat că “Vreau să asigur comisiile de specialitate că voi face tot ce îmi stă în putinţă, la Washington, pentru a pune în aplicare recomandările pe care le-aţi făcut şi pentru punerea acestora în aplicare în viitor”. Prioritatea ambasadorului în SUA, oricare ar fi el, este eliminarea vizelor. “Acest lucru face parte dintre obiectivele oricărui ambasador. Eforturile nu s-au diminuat, ci alături de Comisia Europeană încercăm să determinăm o decizie favorabilă astfel încât cetăţenii români să se poată deplasa fără vize în SUA”, a recunoscut şi Vieriţa. Mircea Geoană a găsit de cuviinţă să adauge un sfat important pentru viitorul ambasador în umbra faptului că şi el a fost ambasador la Washington şi ministru de externe. Preţiosul sfat a sunat cam aşa: “Când plecaţi la Washington, reluaţi energic toate contactele cu autorităţile de acolo”. Noroc cu Mircea Geoană pentru că Vieriţa nu i-ar fi dat prin cap un lucru atât de banal.
Adrian Cosmin VIERIŢA pleacă din poziţia de secretar de stat la Ministerul Afacerilor Externe. Iată un CV succint:
Data şi locul naşterii: 4 iulie 1962, Bucureşti
Studii:
Universitatea "Politehnica" Bucureşti, Facultatea Tehnologia construcţiilor de maşini
Academia Diplomatică din Viena: studii postuniversitare în domeniul relaţiilor internaţionale şi integrare europeană – obţine Diploma de merit
Institutul Român de Studii Internaţionale Bucureşti: studii postuniversitare în domeniul relaţiilor internaţionale şi economie mondială - obţine Diploma de merit
În prezent, doctorand în domeniul ştiinţelor economice (ASE-Bucureşti)
Activitate profesională:
Sept. 1987 - feb. 1991 inginer, Intreprinderea de echipamente periferice "Feper", Bucureşti
1 martie 1991 intră prin concurs în Ministerul Afacerilor Externe, obţine gradul de ataşat
Apr. 1991 - sep. 1992 şef de cabinet al secretarului de stat coordonator al relaţiilor bilaterale cu statele Asiei, Africii, Orientului Mijlociu şi Americii Latine (din august 1992 - secretar III)
- Centrala Ministerului Afacerilor Externe
Oct.1992 - iul. 1994 studii în domeniul relaţiilor internaţionale
Aug.1994 - oct. 1995 referent în cadrul Direcţiei ONU (din august 1995 - secretar II)
- Centrala Ministerului Afacerilor Externe
Nov. 1995 - iul. 2000 membru al delegaţiei României la Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE); adjunct al şefului delegaţiei României la negocierile Tratatului asupra Forţelor Convenţionale în Europa; şeful delegaţiei României la negocierile privind măsurile de creştere a încrederii şi securităţii în domeniul naval la Marea Neagră;
adjunct al reprezentantului permanent al României pe lângă Agenţia Internaţională pentru Energia Atomică (AIEA), Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare Industrială (ONUDI), Biroul Naţiunilor Unite de la Viena; responsabilităţi pe linia Convenţiei ONU împotriva crimei organizate transnaţionale şi a Protocoalelor privind combaterea traficului de persoane şi de migranţi (din august 1998 - secretar I)
- Misiunea Permanentă a României pe lângă organizaţiile internaţionale cu sediul la Viena
Aug. - dec. 2000 director adjunct, Direcţia ONU (din august 2000 - consilier)
- Centrala Ministerului Afacerilor Externe
Ian. - iun. 2001 Director, Direcţia Europa Centrală şi de Sud-Est
- Centrala Ministerului Afacerilor Externe
Iul. - dec. 2001 Director general, Direcţia Generală Relaţii Europene şi Euroatlantice
- Centrala Ministerului Afacerilor Externe
Ian. 2002 - mar. 2006 Ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al României în Republica Federală Germania (din august 2003 - ministru consilier; din august 2005- ministru plenipotenţiar)
Din iulie 2006 Secretar de stat pentru afaceri europene (din noiembrie 2006 - Secretar de stat pentru afaceri europene şi euro-atlantice)
În anul 2002, decorat cu ordinal Serviciul Credincios in Grad de Ofiţer.
În anul 2003, desemnat ambasador al anului.
În anul 2005, declarat diplomat al anului de către cotidianul bucureştean Nine o’clock.
În anul 2006, decorat cu Marea Cruce de Merit a Republicii Federale Germania
Visiting lecturer la European College for Liberal Arts in Berlin.
Coautor al volumului "România la Organizaţia Naţiunilor Unite", Editura Enciclopedică, Bucureşti, 1995.
Participant la numeroase manifestări si reuniuni ştiinţifice cu tematica politica si economica in domeniul relaţiilor internaţionale.
Limbi străine: engleza, germana (cursiv), italiana, franceza (cunoştinţe de bază)
Căsătorit, doi copii.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu