marți, octombrie 23, 2007

mekhel nasul



(a ierta răul )
Cum să nu aplauzi spectacolul şi să nu râzi cu lacrimi. Dacă ar fi şi pâine, românul şi-ar duce viaţa liniştit până la adânci bătrâneţe. Am trăit îndeajuns încât să o văd şi pe asta. L-am urmărit pe preşedintele ţării înnodând limba oficială şi prezidenţială într-o ţigănească rromă mult mai imperfectă decât franceza şi engleza la fel de accentuată prezidenţial. Oricum ar fi fost, eu am apreciat gestul preşedintelui. Era vădit emoţionat atunci când a citit acest mesaj şi, dincolo de sinceritatea sau nesinceritatea gestului, m-a emoţionat la rândul meu. Momentul a fost prilejuit şi supralicitat de decorarea cu "Serviciul credincios" în grad de cavaler, Ordin naţional, a trei rromi deportaţi în Transnistria pe vremea celei de a doua conflagraţii: Dumitru Trancă, Traian Grancea şi Ion Minutescu.
Printre prezenţi, Florin Cioabă, parlamentarul Nicolae Păun şi cântăreaţa Gabi Luncă din partea etniei rrome dar şi Nicholas Taubman, ambasadorul SUA la Bucureşti, prezenţă oarecum surprinzătoare.
Micul discurs a fost atent construit, de data aceasta consilierii au fost excelenţi. Nuanţa a fost lăsată astfel încât să pară că se cere iertare din partea românilor de acum 70 de ani dar şi din partea unui preşedinte care nu de mult a avut o amendă pentru termenul de “ţigancă împuţită”.
"Iertaţi-ne, fraţilor şi surorilor pentru ce a fost, iar viitorul României îl vom construi frumos împreună!"
La rândul lui, preşedintele a fost premiat cu o medalie cu chipul lui Ion Cioabă din partea lui Florin Cioabă şi câteva discuri din partea lui doamnei Gabi Luncă.
Preşedintele nu s-a putut obţine nici de această dată să nu facă câteva glume cu subînţeles.
Băsescu a mulţumit lui Florin Ciobă spunând “Măria Ta, mulţumesc mult!”, după care a râs cu râsul binecunoscut. Apoi, atunci când Gabi Luncă i-a adus un omagiu şefului statului spunând că rromii sunt alături de România şi de Traian Băsescu, preşedintele a adăugat haios, dar oarecum neinspirat relativ la momentul în care se afla: "Păi ştiu, că-i văd peste tot unde mă duc.".

3 comentarii:

Anonim spunea...

Ce vrei, asta este Romania noastra, avem de toate, doar ca din ce ne dorim cu adevarat, cam putin in "vremile astea imperturbabele, sa traiti domnu elev"

Anonim spunea...

De ce face Base asta?

Anonim spunea...

Cum de ce? Vorbim aici de concordie, "un preşedinte pentru liniştea noastră". Este bine ştiut că etnia rromă nu este uşor manipulabilă de astfel de spectacole, gestul în sine nu are impact electoral. Pe de altă parte Băsescu reuşeşte să-şi rezolve un conflict indirect fără a fi nevoie să depună nici un efort. Cine poate fi împotriva decorării unor deportaţi atât de în vârstă?