duminică, octombrie 07, 2007
musica jazz, poesis
(jazz, poezie)
Când am auzit prima dată de proiectul “Sibiu - Capitală culturală” mi-am zis că este desigur unul dintre acele sloganuri menite să aibă afişe colorate dar nici o finalitate. Spre bucuria mea, m-am înşelat. Iată că evenimentele sibiene fac de râs o capitală europeană prăfuită, ca Bucureştiul, în care totul este festivist şi înnoroiat. Aproape că am început să aştept cu nerăbdare să se mai întâmple ceva pe la Sibiu…
Formaţia By Any Means, Sanda Weigl & Orchestra şi saxofonistul bariton Alex Harding vor participa la Festivalul Internaţional "Jazz And More" Sibiu 2007, care se va desfăşura între între 11 şi 14 octombrie.
Cea de-a treia ediţie a Festivalului "Jazz And More", care se va desfăşura în Pavilionul 2007, va aduce la Sibiu muzicieni renumiţi ai jazzului modern, informează organizatorii.
Scena "improvised music" va fi reprezentată de două formaţii: Trio Local din Spania, condusă de pianistul Agusti Fernandez, şi The A Trio din Liban, condusă de trompetistul Mazen Kerbaj.
Două formaţii ale spaţiului "new jazz" european prezente la Sibiu sunt trioul saxofonistului vienez Max Nagl şi trioul Strings & Wires al pianistului sibian Mircea Tiberian. Max Nagl Trio va avea în programul de la Sibiu compoziţii ale lui Robert Wyatt, baterist şi solist vocal al formaţiei Soft Machine.
Scena "newyork dontown jazz" va fi reprezentată de formaţiile: Sanda Weigl & Orchestra, Tyft Trio şi Roy Nathanson’s Sotto Voce.
Tyft este trioul newyorkez al ghitaristului islandez Hilmar Jensson. Saxofonistul şi compozitorul Roy Nathanson este o figură cunoscută a jazzului contemporan, care s-a remarcat cu grupurile Lounge Lizzard sau Jazz Passangers. Din formaţie mai fac parte trombonistul Curtis Fowlkes, Tim Kiah la bas, Sam Bardfeld la vioară şi raperul Napoleon Maddox. Muzica lor alternează stilurile pop, post bop, hip hop, şi poezie.
Centrul festivalului va fi reprezentat de recitalul supergrupului By Any Means, format din Rashied Ali la baterie, Charles Gayle la saxofon şi William Parker la contrabas.
Cei trei sunt consideraţi moştenitorii spirituali ai părintelui jazzului modern, John Coltrane. Rashied Ali a fost chiar bateristul lui Coltrane în ultima sa formaţie, dezvoltând aşa-zisa tehnică de percuţie politonală, proprie free-jazzului. A fost elevul lui Philly Joe Jones şi a cântat cu aproape toţi marii muzicieni de jazz. Charles Gayle, saxofonist, pianist, percuţionist şi compozitor este considerat unul din cei mai creativi muzicieni. A cântat cu Cecil Taylor. William Parker este unul dintre cei mai creativi contrabasişti contemporani.
Date suplimentare puteţi găsi aici: Jazz and More
Cel de al doilea eveniment, deja trecut, “Maraton european de poezie la Sibiu”
Aproximativ 90 de poeţi din România, dar şi alte state ale Europei au participat la un maraton al poeziei care a început, vineri dimineaţa, la Sibiu şi a ţinut mai bine de 15 ore de recitări.
"Maratonul European de Poezie" este un proiect din cadrul Programului Capitalei Culturale Europene şi este organizat de către Uniunea Scriitorilor.
Un număr de 87 de poeţi din întreaga ţară, dar şi din Portugalia, Franţa, Belgia, Ungaria, Polonia, Germania, Austria şi Republica Moldova şi-au prezentat operele începând de vineri de la ora 8.30 şi până în noaptea de vineri spre sâmbătă la ora 02.40.
"Ideea a fost de a face ceva deosebit. Niciodată în România nu s-au mai adunat atât de mulţi poeţi la un loc şi nici în lume nu au fost întruniri atât de mari şi atât de multe ore să se citească poezie. Am vrut să avem aici poeţi din toate curentele care să-şi prezinte poeziile. Am avut ideea, am făcut un proiect pentru Capitala Culturală, care a ieşit câştigător. Era normal ca acest maraton să fie la Sibiu, pentru că oraşul este Capitală Culturală”, a declarat pentru corespondentul MEDIAFAX Andrei Bodiu, organizatorul maratonului.
Poeţii prezenţi au apreciat ideea originală şi şi-au manifestat încântarea de a se reuni.
La maratonul de poezie a participat şi Mircea Cărtărescu care a fost îndelung ovaţionat de public.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Un comentariu:
www.sibiu7.com - ziar on-line de Sibiu
Trimiteți un comentariu