marți, octombrie 23, 2007

natura et Nicolae Grigorescu



( Natură şi Nicolae Grigorescu)
Muzeul Naţional de Artă găzduieşte o expoziţie de tablouri semnate de Nicolae Grigorescu. “Pretextul” expoziţiei este marcarea celor 100 de ani scurşi de la moartea celui mai cunoscut pictor român. Selecţia picturilor grupată sub titlul "Grigorescu, pictor al naturii" este exclusiv din fondul de pictură al MNAR (Muzeul Naţional de Artă al României) şi este formată din 230 de lucrări de pictură şi grafică având ca temă peisajul. Vernisajul va fi joi.
Desigur, opera lui Grigorescu nu este necunoscută publicului românesc, dar, de fiecare dată, expoziţiile operei lui Nicolae Grigorescu au fost un succes. De această dată publicul va regăsi câteva lucrări de referinţă ale pictorului: "Toamna la Fontainebleau", "Andreescu la Barbizon", "Ţăranca franceză în vie", "Roşiorul", "Studiu pentru atacul de la Smârdan", "Fete lucrând la poartă"
Începuturile lui Nicolae Grigorescu se regăseşte într-u formă specială de artă “zugrav de biserici”. Pictura religioasă canonică se leagă însă magistral cu curentele actuale ale vremii venite din occident. Studiul ce şi-a pus marca pe poezia penelului lui Grigorescu a fost Şcoala de la Barbizon, loc unde a fost coleg cu nu mai puţini celebri Corot, Millet şi Courbet, punându-şi forma pe pânză cu un amestec de realism şi impresionism. Sfârşitul carierei este marcat de influenţa simbolismului.



Precedenta mare expoziţie organizată de MNAR a fost în Franţa: Musée des Beaux-Arts din Agen şi de Musée départemental de l’Ecole de Barbizon, "Nicolae Grigorescu (1838-1907) – Itinéraire d’un peintre roumain de l’école de Barbizon à l’impressionnisme"
Expoziţia îşi va închide porţile pe data de 30 martie.

Un comentariu:

Anonim spunea...

cele mai tari tablouri si cel mai bun pictor