(UPDATE pentru toate timpurile)
Rezultatul muncii prezidenţiale ne-a fost prezentat prin următoarele:
Declaraţie de presă a preşedintelui României, Traian Băsescu
„Sunt convins că în orele următoare Guvernul va face public, planul de măsuri pe care le-a luat cu privire la situaţia din Italia. Din câte am înţeles se lucrează la acest plan în cooperare cu guvernul italian. Eu mă voi limita la a face o declaraţie pe marginea a aceea ce se întâmplă în Italia şi câteva solicitări pe care le-am făcut strict Ministerului de Externe dincolo de obligaţiile guvernului.
Ca şef al statului român, condamn orice încălcare a legii şi orice gest violent făcut de un cetaţean român pe teritoriul României, ca şi în afara ţării. Orice crimă trebuie să-şi primeasca pedeapsa. Astfel de gesturi nu-i caracterizează pe români.
Ca şef al statului român, condamn orice acte de violenţă îndreptate împotriva unor cetăţeni români, ca şi orice discursuri care incită la nerespectarea drepturilor civile ale oricărui cetăţean român, indiferent unde s-ar afla pe teritoriul Uniunii Europene.
Relaţia dintre români şi italieni este cu totul alta, decât cea care transpare în aceste zile din declaraţiile unor oameni politici şi consider că responsabilitatea de a menţine tradiţia bunei relaţii aparţine ambelor părţi: atât românilor, cât şi italienilor.
Economia italiană a avut enorm de câştigat prin venirea a sute de mii de cetăţeni români, aşa cum şi economia românească a avut de câstigat de pe urma investiţiilor italiene.
Avem mult mai multe lucruri care ne apropie şi foarte puţine care ne despart. Nu trebuie să ne judecăm reciproc în funcţie de gesturile extreme ale unor conaţionali.
Pe de altă parte, adoptarea unor măsuri pripite poate introduce confuzie şi nedreptăţi. Crimele sunt de neiertat, dar şi abuzurile sunt umilitoare şi de neacceptat.
Măsurile improvizate care induc teama şi trezesc ura, pot fi nedrepte şi pot avea efecte contrare celor sperate.
Taberele ilegale de la periferia marilor oraşe europene, şi aici mă refer în mod deosebit la periferia marilor oraşe italiene, nu sunt un fenomen nou, ci există de dinainte de aderarea României la Uniunea Europeană. Existenţa lor este, în primul rând, o consecinţă a politicilor aplicate de ţările-gazdă, inclusiv de autorităţile locale respective. Un om politic responsabil nu poate decupa doar secvenţele care-i convin. Trebuie să privim adevărul în faţă, în integralitatea lui.
Atât guvernul italian, cât şi guvernul român au responsabilităţi majore pentru situaţia creată. Din acest motiv cer instituţiilor statului român, Guvernului României, să-şi asume responsabilităţile pe care le are şi să garanteze o bună cooperare cu instituţiile italiene şi cu guvernul italian.
Am vorbit în multe ocazii despre absenţa unei politici coerente în ceea ce priveşte soarta comunităţilor româneşti din străinătate.
Am spus în mai multe ocazii că de relaţiile cu românii din străinătate trebuie să se ocupe o singură instituţie. În prezent avem două oficii guvernamentale, şase direcţii ministeriale, un compartiment şi un birou de cetăţenie la Ministerul Muncii, la Ministerul Educaţiei, la Justiţie şi la Institutul Cultural Român. Între aceste instituţii nu există nicio cooperare, mesajele trimise românilor din străinătate fiind contradictorii, iar sprijinul acordat acestora neglijabil.
În prezent, nicio instituţie din România nu monitorizează în detaliu situaţia românilor care muncesc în ţările europene.
La reuniunea de anul acesta a diplomaţiei, am cerut fiecărui serviciu diplomatic, fiecărei ambasade să îmi trimită lunar date despre felul în care veghează la soarta românilor din ţările în care îşi desfăşoară activitatea. Din datele trimise rezultă că se ştiu foarte puţine despre românii plecaţi în străinătate şi că ambasadele şi consulatele noastre se preocupă prea puţin de soarta românilor din străinătate.
Efectele unei astfel de abordări se văd în situaţii precum cea recentă, când românii din Italia nu se simt protejaţi.
Doar cu calm şi cu moderaţie se pot rezolva lucrurile! Fac un apel în acest sens la clasa politică din Italia şi la politicienii români să dea dovadă de maximă responsabilitate şi să se abţină de la declaraţii care pot tensiona suplimentar situaţia.
În calitate de şef al statului român îi asigur pe toţi românii care muncesc cinstit în Italia şi oriunde în lume de solidaritatea mea cu fiecare dintre ei şi îi asigur, în acelaşi timp, că măcar acum statul român, instituţiile guvernamentale îşi vor face datoria faţă de ei.
Pentru că am apreciat necesare câteva măsuri imediate în ceea ce poriveşte noua legislaţie şi modul de aplicare a acestei legislaţii de către guvernul italian, am cerut Ministerului de Externe să declanşeze imediat câteva acţiuni. Prima este sesizarea Comisiei Europene cu privire la implementarea noii legislaţii italiene în domeniul siguranţei publice. Şi aici vreau să fac o menţiune, legislaţia italiană corespunde, în fond, directivei 38 din 2004, dar modul de aplicare al acesteia este defectuos. Românilor care au fost deja repatriaţi nu li s-a dat nicio şansă să apeleze la justiţia italiană în decurs de 30 de zile pentru a se constata dacă expulzarea sau îndepărtarea lor este un act de justiţie sau este o eroare.
Un al doilea aspect cu care am cerut să fie sesizată Comisia Europeană, este cel cu privire la necesitatea realizării unui proiect privind incluziunea socială a rromilor la nivel european. Am spus-o în întâlniri cu foarte mulţi demnitari europeni, că problema rromilor nu este doar o problemă a României, problema rromilor este o problemă care trebuie tratată la nivel european pe un proiect european în aşa fel încât proiectul pe care îl vom conveni trebuie să fie unul eficient.
De asemenea am solicitat ministrului de Externe să iniţieze imediat procedurile de deschidere a noi consulate în Italia pentru a acoperi necesitatea cetăţenilor români care lucrează în Italia, în legătură cu asistenţa consulară pe care trebuie să o primească. Am înţeles că legat de asistenţa juridică guvernul este pe cale să ia măsuri.
Aceasta este declaraţia pe care am dorit să o fac, vreau să îi asigur pe românii din străinătate că nu au niciun motiv să aibă sentimentul de ruşine, românii şi statul român susţine pedepsirea oricărui infractor, dar nu va accepta niciodată umilirea a sute de mii, a milioane de români, pentru că aşa dă bine unor politicieni aflaţi în campanie, indiferent unde s-ar afla ei.
În acelaşi timp solidaritatea noastră, a românilor de acasă, cu cei din străinătate, trebuie să funcţioneze.
Îmi permit o rugaminte pe care o adresez mass-mediei româneşti, încercaţi să priviţi din punct de vedere al românilor care se află în Italia, realităţile care s-au creat în Italia şi cu sprijinul presei, şi poate că ar fi momentul ca românii să simtă că au şi sprijinul dumneavoastră.
Vă mulţumesc mult."
Traian Băsescu m-a surprins de două ori. Prima dată m-a surprins pentru că nu a făcut un anunţ politic, avantajos electoral, ci a spus răspicat că nu e de acord ca românii să fie mânaţi ca vitele înapoi spre casă. O luare de poziţie conformă cu demnitatea pe care trebuie să o aibă România în astfel de momente. Cel de al doilea lucru care m-a surprins este faptul că nu a profitat de ocazia ivită de a ataca dur premierul României şi ministrul de externe. Pe scurt, a făcut ce trebuie. Nu ştiu alţii ce părere au dar eu cred că preşedintele a făcut exact ce se impunea în asemenea situaţie. Poate că acum ar fi momentul demarării unui proiect european relativ la implementarea de soluţii europene în ceea ce priveşte integrarea socială a romilor. Varianta guvernului de a face locuri de muncă pentru cei rejectaţi de sistemul european nu este viabilă. Tare aş vrea să văd aceste locuri de muncă cu 1000 de euro net pe lună.
luni, noiembrie 05, 2007
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
11 comentarii:
De ce te surprinde?
Credeam ca-l apreciezi mai mult pe cel care se vrea sir Thomas Becket al romanilor?
Eu il apreciez demult in acest sens(pana acum nu m-a dezamagit) si dispretuiesc jigodiile bine definite in sintagma celor 322, dar tot nu sunt de acord cu falsa problema a listasilor...
Mă surprinde că văd doi de Traian Băsescu, unul băşcălios, energic, cu reacţii emotive, într-un cuvânt "balcani" şi "oriental" şi unul calm şi calculat ca un amestec de "neamţ" şi "englez". Îl văd când pe cel neastâmpărat când pe cel parcimonios în reacţii.
Si Becket avea doi in el: primul tovarasul de betie si curvasarie al regelui Angliei si celalalt care apare in pozitia de arhiepiscop primat al Angliei, ultimul aparator al "onoarei lui Dumnezeu", imi place enorm aceasta sintagma a lui Anouilh deci este posibil si eu unul sunt in mare masura sa stiu in mod concret acest lucru...crede-ma...
Erata: ...sunt in masura sa...
A cautat să obţină votul românilor din Italia, speculând teama lor de anu fi trimişi acasă. Nu va câştiga nimic de la statul italian din declaraţia asta. Multe chestii sunt aberaţie pură, cum ar fi cu localizarea românilor de acolo, pe care nici ministerul de interne de acolo nu o poate face, darămite ambasada. În schimb va înrăutăţi percepţia în opinia publică , consolidând imaginea României ca ţară care pompează cu insistenţă imigranţi. Presa italiană asta a reţinut din tot ce au făcut autorităţile române. Asta va crea presiune pentru măsuri dure din partea populaţiei care se vede fără încetare ameninţată. A procedat fara scrupule, cum îl ştim.
si mie mi-a placut discursul de duminica. a fost un discurs de presedinte. as fi preferat insa sa il aud inca de joi.....
@Maria,
Un presedinte de stat nu se grabeste ca un comentator, in fuga dupa rating.
ion adrian- nu la asta m-am referit. cred ca spiritele ar fi putut si calmate mai repede cu o interventie mai rapida. si cu contacte diplomatice imediate, nu la citeva zile dupa. nu vad legatura cu ratingul, sincer
@Maria
Astea se mai fac si oficios si de unde stii ce a facut oficios. declaratia publica a facut-o exact la momentul oprton si-n termenii necesari nici in plus si nici in minus. Perfect.
ion adrian- stimate domn, nu stiu ce demersuri au fost facute, stiu ca din punctul meu de vedere interventia a fost tarzie. guvernul de la roma a adoptat decretul cu 3 zile inainte, iar discursul presedintelui nu arata ca in acele zile s-ar fi facut ceva. fiecare are dreptul la opinie, iar opinia mea nu este aceeasi cu a dvs. ceea ce nu explica tonul folosit de dvs
@Maria,
E dreptul dvs, dar nu pricep ce-i cu tonul?
Poate cel mult niste erori de redactare ca la astea excelez si le observ mereu doar dupa.
Trimiteți un comentariu