A XVI-a ediţie a Congresului ecumenic internaţional de spiritualitate ortodoxă
Între 18 şi 21 Septembrie 2008, la Mănăstirea din Bose (Italia) se desfăşoară cea de-a XVI-a ediţie a Congresului ecumenic internaţional de spiritualitate ortodoxă. Această ediţie are ca temă Paternitatea spirituală în tradiţia ortodoxă. Tema este propusă pentru a se sublinia aspectele spiritualităţii ortodoxe, importanţa şi rolul ei în viaţa omului. Conferinţa de anul acesta este dedicată memoriei Preasfinţitului Părinte Emilianos Timiadis(1916-2008), Mitropolit de Silvyria, autorul unor numeroase cărţi şi articole despre teme privind viaţa sacramentală, pastorală, spiritualitate ortodoxă, dialog ecumenic, monahism ortodox etc.
Printre invitaţii la acest Congres se numără personalităţi religioase marcante din Biserica Ortodoxă, Biserica Catolică şi din Bisericile Reformate. De asemenea vor fi prezenţi personalităţi ale vieţii culturale din ţări precum Franţa, Germania, Italia, Rusia, România, Serbia, Bulgaria, Georgia, Liban, Austria, Belgia, Spania, Ucraina, Suedia, Luxemburg, Portugalia, Estonia, Cehia.
Din partea Patriarhiei Ecumenice de Constantinopol este delegat Înaltpreasfinţitul Athenagoras de Sinope, care va susţine un referat despre viaţa şi opera mitropolitului Emilianos de Sylviria.
Din partea Patriarhiei Moscovei participă o delegaţie formată din episcopul Savatij de Ceboksarsk alături de părintele Pavel Khondzinsky, părintele Georgij Sergeev, părintele Gerasim Djachkov şi părintele ieromonah Daniil Vasilenko.
Biserica Ortodoxă Română este reprezentată de Înaltpreasfinţitul Mitropolit Serafim al Mitropoliei Ortodoxe Române a Germaniei, Europei Centrale si de Nord, care va susţine la încheierea Congresului referatul cu tema Paternitatea spirituală şi lumea contemporană.
Concluziile şi raportul final vor fi prezentate de părintele Enzo Bianchi, stareţul Mănăstirii din Bose, gazda acestei Conferinţe ecumenice.
Sursa: Mănăstirea din Bose
Deschiderea festivă a noului an şcolar la Seminarul Teologic „Episcop Ioan Popasu” din Caransebeş
Luni, 15 septembrie, a.c., la biserica Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena din incinta Seminarului Teologic din Caransebeş, a avut loc deschiderea festivă a cursurilor pentru noul an şcolar 2008-2009.
La ora 9.00 s-a oficiat Sfânta Liturghie de un sobor de preoţi profesori avându-l în frunte pe Pr. Vicar eparhial Pavel Marcu, răspunsurile liturgice fiind date de elevii seminarului. La finalul Sfintei Liturghii, Pr. Daniel Alic a transmis din partea Preasfinţitului Părinte Lucian, episcopul Caransebeşului, cuvânt de binecuvântare şi a arătat importanţa învăţăturii teologice pentru formarea viitorilor slujitori ai altarelor.
S-a citit apoi mesajul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel cu ocazia începerii noului an şcolar, mesaj care îndeamnă clerul şi credincioşii din Patriarhia română să susţină învăţământul religios din şcoli.
În încheierea manifestărilor, Pr. Rusalin Isac, directorul seminarului, a transmis mulţumiri Preasfinţitului Părinte Episcop Lucian pentru implicarea în susţinerea învăţământului teologic din Caransebeş.
“Odată cu reactivarea Episcopiei Caransebeşului, în anul 1865, când reşedinţa acesteia se restabileşte la Caransebeş, prin hotărârea Consistoriului din 23 septembrie 1865 se transferă, aici, secţia românească a Şcolii Clericale din Vârşeţ, aşa cum se sugerase în decizia sinodului de la Sibiu din 16 august 1865: <>.
Din momentul transferării şi până în prezent, în viaţa acestei şcoli s-au înregistrat numeroase şi remarcabile evenimente ce şi-au pus pecetea, într-o formă sau alta, asupra desfăşurării învăţământului nostru teologic. Astfel, în prima etapă, şcoala a funcţionat ca Institut Teologic Diecezan, pe lângă care s-a întemeiat şi o secţie pedagogică (prin hotărârea sinodului eparhial din aprilie 1876), devenită, în 1924, Şcoala Normală de Stat.
În anul 1927, Institutul Teologic se transformă în Academie Teologică ce funcţionează până la reforma învăţământului din 1948, dată la care au loc unele modificări structurale prin hotărâri oficiale mai mult sau mai puţin benefice. În acest sens, se ştie că, până în 1955, din forma superioară de învăţământ, la Caransebeş a rămas o Şcoală de Cântăreţi Bisericeşti ridicată, apoi, la gradul de Seminar Teologic cu cinci ani de studii (primi doi ani pentru cântăreţi bisericeşti, iar următorii trei pentru elevii seminarişti). Metamorfoza nu s-a oprit aici, ci din 1993, prin integrarea în reţeaua învăţământului de stat, această şcoală devine Seminarul Teologic Liceal „Ioan Popasu“. Între anii 1993-1996, pe lângă seminar, a funcţionat şi Şcoala Postliceală de cântăreţi bisericeşti şi învăţători, iar din 1993 a fost reactivată Şcoala de Cântăreţi Bisericeşti, cu durata de trei ani. Şcoala de cântăreţi a funcţionat până în anul 2000.
Între anii 1962-1994, Seminarul Teologic s-a aflat sub purtarea de grijă a Î.P.S. dr. Nicolae Corneanu, Mitropolitul Banatului, membru de onoare al Academiei Române, iar după reactivarea Episcopiei Caransebeşului a revenit sub oblăduirea ierarhilor locali: Emilian Birdaş (1994-1996), Preasfinţitul Laurenţiu Streza (1996-2005) şi Preasfinţitul Lucian Mic (din 2006).
În final, având în faţă pilda teologilor caransebeşeni şi contribuţia pe care au adus-o la îmbogăţirea tezaurului teologic, spiritual şi cultural al Bisericii Ortodoxe Române, celor ce ostenesc astăzi aici – clerici şi laici deopotrivă – le revine menirea sfântă de a pregăti elemente capabile să păstreze şi să sporească prestigiul acestei venerabile Şcoli Teologice, câştigat cu atâta trudă şi nu de puţine ori cu sacrificii, de vrednicii noştri înaintaşi.”
Sursa: Episcopia Caransebeşului
Sfântul bănăţenilor - Sfântul Ierarh Iosif cel Nou de la Partoş
Timişoara este în sărbătoare, pentru că astăzi, 15 septembrie a.c., îşi prăznuieşte ocrotitorul: Sfântul Iosif cel Nou de la Partoş, mitropolit al Timişoarei şi a tot Banatul, trăitor în secolul al XVII-lea. Acest ierarh sfânt şi purtător de Dumnezeu, Iosif cel Nou, s-a născut în anul 1568, în oraşul Raguza - Dalmaţia, dintr-o familie de creştini valahi sau aromâni. Din botez se numea Iacob. Rămânând orfan de mic, mama sa i-a dat o creştere aleasă, la vârsta de 12 ani fiind trimis la Ohrida. Când avea 15 ani, tânărul Iacob este chemat de Hristos, la sfânta nevoinţă călugărească, în Mănăstirea Maicii Domnului din localitate. După cinci ani se duce la Muntele Athos şi intră în obştea Mănăstirii Pantocrator. Aici, după aspre osteneli duhovniceşti, se călugăreşte cu numele de Iosif. La Mănăstirea Pantocrator, Cuviosul schimonah Iosif „Valahul' s-a nevoit mulţi ani de zile împreună cu numeroşi alţi monahi greci, români şi macedoneni. Pentru sfinţenia vieţii sale avea darul facerii de minuni, vindecând multe boli, îndeosebi pe cei ologi. Pentru aceasta era chemat în multe mănăstiri atonite şi vindeca pe călugări de grele suferinţe trupeşti. Văzându-l umbrit de harul Duhului Sfânt, părinţii au chemat în obşte pe Cuviosul Iosif Valahul şi, făcându-l preot, l-au rânduit duhovnic al călugărilor din Muntele Athos. A fost rânduit egumen la Mănăstirea Sfântul Ştefan din Adrianopol, pe care o conduce cu multă înţelepciune şase ani. Apoi este numit egumen în Mănăstirea Cutlumuş din Athos, renumită ctitorie a domnilor Ţării Româneşti, unde se nevoiau călugări români şi macedoneni. După ce formează numeroşi fii duhovniceşti, se retrage la linişte în preajma Mănăstirii Vatopedu. Dar, trecând cele veşnice mitropolitul Timişoarei, românii din Banat, călăuziţi de Duhul Sfânt, au ales păstor în locul lui pe Cuviosul Iosif Valahul, deşi avea 80 de ani, fiind vestit în toate ţările balcanice şi cinstit ca sfânt încă din viaţă. În anul 1650 este hirotonit arhiereu şi aşezat în scaunul de mitropolit al Timişoarei. Aici s-a dovedit mare apărător al Ortodoxiei, mângâind şi povăţuind către Hristos timp de trei ani de zile Biserica Banatului. În anul 1653, Sfântul Ierarh Iosif cel Nou se retrage la Mănăstirea Partoş. Aici, mai trăind încă trei ani, în toamna anului 1656 trece la cele veşnice, fiind în vârstă de peste 85 de ani. Biserica Ortodoxă Română l-a canonizat la 7 octombrie 1956, când moaştele sale au fost strămutate în Catedrala Mitropolitană din Timişoara, pomenirea sa făcându-se în data de 15 septembrie.
Preasfinţitul Iustin Sigheteanul s-a întâlnit cu profesorii de Religie din judeţul Maramureş
Vineri, 12 Septembrie a.c., Preasfinţitul Iustin Sigheteanul, Arhiereu Vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureşului şi Sătmarului, s-a întâlnit cu profesorii de Religie din judeţul Maramureş. Întâlnirea a fost convocată la iniţiativa Inspectoratului Școlar Judeţean şi a fost organizată pe discipline de studiu.
Profesorii de religie s-au întrunit la biserica „Sf. Ap. Petru şi Pavel” din Baia Mare, fiind coordonaţi de către Pr. Milan Bălan – Inspector cu învăţământul în cadrul episcopiei şi Prof. Maria Gligan – metodist. Preasfinţitul Iustin Sigheteanul a săvârsit slujba Te-Deum-ului şi a adresat un cuvânt de învăţătură profesorilor de Religie: „Pentru ca mandatul încredinţat să fie confirmat, profesorii de Religie trebuie ei înşişi să fie binecuvântare pentru şcoala în care predau disciplina Religie, să contribuie la armonia din şcoală, să se facă preţuiţi şi iubiţi de colegi şi să dovedească multă deschidere şi înţelegere faţă de ceilalţi colegi, încât ora de Religie să fie dorită şi folositoare atmosferei din şcoală, iar învăţământul religios să devină competitiv şi să se consolideze în şcoala românească la toate nivelurile ”.
Sursa: episcopiammsm.ro
Un comentariu:
In linkul urmator, aferent blog-postului "Oglinda, oglinjoara, cine-i cel mai prim-ministru din tara?" veti gasi datele unui concurs pe bune...
http://sorinplaton.wordpress.com/2008/09/16/oglinda-oglinjoara/
Cu stima,
1=
SorinPLATON
Trimiteți un comentariu