luni, aprilie 28, 2008

Paşti românesc la Bruxelles cu muzică şi mâncăruri tradiţionale


Circa 18.000 de persoane, potrivit estimărilor Poliţiei din Bruxelles, au participat duminică, în Piata St. Catherine, la a treia ediţie a sărbătorii "Primăvara Românească la Bruxelles", organizată de Casa de Cultură Belgo-Româna Arthis cu ocazia sărbătorii de Paşti.

Publicul a fost format pe de o parte din romanii care locuiesc in Belgia, veniti in numar mare cu ocazia Pastelui fie cu familia, fie cu prietenii, si pe de alta parte din numerosi turisti, dar si ucraineni, sarbi, rusi, sloveni, etc., care au venit sa ii asculte si incurajeze pe reprezentantii lor la Eurovision. Sase din echipele care participa la editia 2008 a Eurovision - Jelena Tomašević, Serbia, Elvir Lakovic Laka, Bosnia-Hertegovina, Rebeka Dremelj, Slovenia, Dima Bilan, Rusia, Ani Lorak, Ucraina, si Nico & Vlad Mirita, România - au sustinut duminica, la Bruxelles, timp de doua ore un concert, prilej cu care au prezentat melodiile din concurs, dar si melodii din repertoriul propriu sau cel international, spre incantarea publicului prezent.

Pasti bruxelles1

Partea artistica a manifestarii a fost completata de o suita de dansuri folclorice prezentate de Grupul de Calusari de la Dobrun, judetul Olt, dar si de Ansamblul "Clap'Sabots", format din belgieni indragostiti de muzica si jocurile romanesti.

Pasti bruxelles2

Acestia au invatat mai multe dansuri traditionale din diverse zone ale Romaniei, pe care le prezinta in turneele lor prin intreaga Europa. Mai mult, costumele cu care ei evolueaza pe scena sunt confectionate de membrii amsamblului, dupa modelul costumelor traditionale ale regiunilor din care provin dansurile interpretate de ei.

Pasti bruxelles3

In piata St. Catherine au fost amenajate cu aceast prilej: atelier de încondeierea oualelor cu Viorica Drutca, Parasca Vilcinschi, atelier & expozitie de ceramica de Vadastra cu Ionel Cococi, stand-expozitie de cojocarie artizanala de Vadastra cu Dumitru Liceanu, stand-expozitie de sticlarie artistica româneasca cu Anca Sevtov, Daniela Fainis si Leontin Tibacov, standuri cu produse naturale din plante cu Maria Buruiana, stand de patiserie traditionala de Paste cu Simona Sâncraian, Claudia Draghici, Tinculina Vladan, standuri cu asociatii din Belgia si România, un stand de vinuri românesti, precum si nelipsitul gratar pentru mici si traditionalele sarmale, iar la sediul Arthis a fost prezentata o expozitie de fotografii despre Calusarii din Olt si proiectii de filme - "Zestrea Românilor - Tara Oltului", realizat de TVR, cu sprijinul Centrului Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Olt, si "Mutul Calusului", realizat de Visi Ghencea si Valeru Ciurea.

Pasti bruxelles4

Seara, echipele participante la Eurovision s-au intalnit cu fanii lor, in cadrul unei receptii, la care artistii au acordat autografe pe CD-urile cu cantecele din concert si au degustat produse din bucataria traditionala romaneasaca.

Pasti bruxelles5

Pasti bruxelles6

(Carmen DINU)

Niciun comentariu: