marți, aprilie 29, 2008

Primul Premiu Internaţional Shakespeare va fi acordat regizorului Declan Donellan


Premiul Internaţional Shakespeare, acordat de Festivalul Shakespeare şi UNITER, va reveni regizorului Declan Donellan.
Festivitatea va avea loc pe scena Teatrului Naţional „Marin Sorescu” din Craiova, joi 1 M0ai, după spectacolul „Troilus şi Cresida” de Shakespeare, prezentat de Trupa „Cheek by Jowl”, în regia lui Declan Donellan.
Premiul Internaţional Shakespeare, în valoare de 10 000 de euro, finanţat de BCR, a fost instituit la această ediţie a Festivalului şi va fi acordat, după cum spunea dl. Emil Boroghină „o dată la doi ani unei personalităţi din lumea teatrului sau a scrisului, cu contribuţii majore în promovarea şi afirmarea operei shakespeareene, laureatul fiind desemnat de un juriu internaţional condus de istoricul şi criticul de teatru George Banu.” Festivitatea va fi prezentată de George Banu, profesor la Universitatea Sorbona din Paris, preşedintele Juriului Internaţional. Vor participa: Manfred Winner, preşedintele Băncii Comerciale Române şi Emil Boroghină, director fondator al Festivalului Shakespeare.
Spectacolul cu „Troilus şi Cresida” de la Naţionalul craiovean (Sala „Amza Pellea”) va începe la ora 20,00. La ora 19,30 va avea loc deschiderea oficială a Festivalului Internaţional Shakespeare – secţiunea de la Craiova. Cuvântul de deschidere va fi rostit de actorul Radu Beligan, preşedinte de onoare al festivalului.
În pauza spectacolului, în foaierul teatrului vor fi vernisate expoziţiile: „Spectacole shakespeareene per scenele Convenţiei Teatrale Europene, realizată cu concursul teatrelor membre ale Convenţiei; „Lumină şi culoare în spectacolele lui Robert Wilson” (expoziţie de fotografie realizată de Mihail Moldoveanu); „O viaţă închinată lui Shakespeare”, studii critice şi ediţii îngrijite de Stanley Wells, director al Trustului ,,Casa lui Shakespeare” din Stratford-upon-Avon, editor general al Ediţiei Oxford a Operelor Complete ale lui William Shakespeare; artă plastică realizată de tineri artişti craioveni; „Shakespeare în filatelie” (realizată de colecţionarul Nicu Răducanu).
Născut la Manchester, în 1953, într-o familie de origine irlandeză, Declan Donellan s-a făcut cunoscut prin câteva montări îndrăzneţe: „Andromaca” de Racine (1985), „Cidul” de Corneille (1987), „Peer Gynt” de Ibsen (1990). A pus în scenă 25 de spectacole ale Companiei „Cheek by Jowl”, pe care a înfiinţat-o în 1981. Manifestul artistic al companiei îşi propune reexaminarea textelor clasice, încercând să evite conceptele regizorale rigide, concentrându-se pe arta actorului. După câteva reprezentaţii în festivalurile britanice, trupa a primit invitaţii la festivalurile internaţionale din Almagro, Valladolid şi Ierusalim. Baza repertoriului său este dramaturgia shakespeareană, trupa jucând de la înfiinţare până la premiera cu „Troilus şi Cresida” 13 piese de Shakespeare.
La Royal Shakespeare Company, Declan Donellan a montat „Regele Lear” de Shakespeare, „Şcoala bârfelilor” de Sheridan şi dramatizarea romanului „Marile speranţe” de Dickens.
Reamintim că „Troilus şi Cresida” se joacă astăzi, de la ora 18,30, în Sala Mare a Teatrului Naţional din Bucureşti. (Tudor CRISTIAN)

Niciun comentariu: