marți, octombrie 09, 2007
comminuo ars, artes liberales
(a strica artă, discipline umaniste)
Ştirea a străfulgerat scurt şi lipsit de emoţie, la fel precum a lovit şi "arma" crimei:
Un tablou al pictorului Claude Monet, "Le pont d'Argenteuil", a fost străpuns cu pumnul de un membru al unei bande de tineri care au pătruns prin efracţie în Musée d'Orsay, din Paris, la sfârşitul acestei săptămâni, potrivit Ministerului francez al Culturii, transmite AFP.
Avem de a face cu o dublă îngrijorare. Nu cred că cei patru băieţi şi o ştrengăriţă sunt o bandă, cel puţin aşa cum înţelegem noi cuvântul, adică grup de răufăcători. Probabil că sunt simpli adolescenţi cu prea mult timp liber şi prea multă libertate. Cred însă că acei cinci tineri nu realizau exact valoarea unui tablou expus într-un muzeu. Aici vorbim de o gravă lipsă a sistemului educaţional într-o ţară în care educaţia reprezintă tradiţie. Cum să ajungi la adolescenţă şi să nu înţelegi valoarea reală a unui tablou, o fotografie a unui moment din istorie, a sensibilităţii şi gândirii din acel moment, al nivelului de înţelegere, al ştiinţei, al naturii umane… Cum ar fi putut gându acel tânăr gestul de a da un pumn într-un tablou şi nu interdicţia culturală de a atinge un Clode Monet. Cea de a doua îngrijorare este relativă la uşurinţa cu care se pot deteriora unele valori mondiale. Cum au putut pătrunde cinci tineri uşor “ebrietaţi” într-un muzeu care adăposteşte asemenea valori?
Christine Albanel, doamna Minitru al Culturii din Franţa, a declarat că:
“De fiecare dată se rupe ceva din noi atunci când un obiect de artă ce reprezintă memoria noastră, moştenirea noastră, pe care o iubim şi de care suntem mândrii, este victimă a unui adevărat act criminal.”
Doamna Ministru a mai adăugat:
“Ştim că au fost patru sau cinci persoane, cel mai probabil patru băieţi şi o fată, care au intrat în jurul miezului nopţii spre dimineaţă, spărgând o uşă care a fost, probabil, fragilă.”
Tinerii nu au fost identificaţi încă la ora la care scriu, dar există în memoria camerelor de supraveghere.
Pictura "Le pont d'Argenteuil" (Podul Argenteuil) a fost realizat de artist la Orsay în anulul 1874. Podul Argenteuil este un motiv preferat al lui Monet, dovadă fiind şi numărul mare de tablouri care îl reprezintă, şapte cunoscute.
Am să spun numai câteva cuvinte despre Claude Monet. S-a născut în Paris la 14 noiembrie 1840 şi a murit pe data de 5 decembrie 1926 al Giverny, loc în care artistul locuia din anul 1883. Monet se înscrie în linia franceză revoluţionară a vremurilor. El este iniţiatorul, liderul, artistul ce pledează pentru stilul Impresionist. De altfel, Monet este considerat arhetipul mişcării impresioniste. Să adaug şi faptul că pictura sa Impression, soleil levant (1872) (Impresie, răsărit de soare), pictură aflată la Musée Marmottan din Paris, este şi motivul pentru care grupul a primit denumirea de Impresionişti.
Dacă doriţi să aflaţi mai multe amănunte despre pictura lui Claude Monet, vă recomand site-ul WebMuseum Paris, Claude Monet sau site-ul Claude Monet, Viaţă şi artă
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
24 de comentarii:
Cred însă că acei cinci tineri nu realizau exact valoarea unui tablou expus într-un muzeu.
Hahaha, poti sa pui pariu si, nu pierzi ca stiau foarte bine "valoarea"... tabloului; intrebarea este de ce nationalitate sunt... mai zilele trecute vorbeau pe un ziar romanesc de tablouri de aceiasi valoare regasite in... Moldova romaneasca!
Aici vorbim de o gravă lipsă a sistemului educaţional într-o ţară în care educaţia reprezintă tradiţie.
esti un campion de ... vorbe risipite... in vant... !!!
@ viviana
Cuvântul (cu-vântul) şi mişcarea aerului, respiraţia (sufletul, spiritul) sunt strict legate.
Evanghelia după Ioan începe aşa:
1. La inceput era Cuvantul si Cuvantul era la Dumnezeu si Dumnezeu era Cuvantul.
2. Acesta era intru inceput la Dumnezeu.
3. Toate prin El s-au facut; si fara El nimic nu s-a facut din ce s-a facut.
4. Intru El era viata si viata era lumina oamenilor.
5. Si lumina lumineaza in intuneric si intunericul nu a cuprins-o.
Iacătă că vorbim de o identitate între cuvânt şi vânt.
"errare humanum, perseverare diabolicum"
Alte tablouri furate descoperite la Iasi
08 Octombrie 2007
Politistii de frontiera ieseni au mai gasit o lucrare a celebrului pictor suprarealist Juan Ismael, aproximativ 40.000 de euro si alte bunuri, cu ocazia perchezitiilor facute la domiciile a trei traficanti de obiecte de arta, transmite corespondentul ROMPRES.
Comisarul sef Aurica Giuvara afirma ca in urma perchezitiilor efectuate de politistii de frontiera din cadrul Biroului de Combaterea Infractionalitatii Transfrontaliere Iasi sub coordonarea procurorilor Directiei de Investigare a Infractiunilor de Crima Organizata si Terorism (DIICOT) - Serviciul Teritorial Iasi in sase locatii din municipiu, a mai fost descoperita o lucrare de a pictorului Juan Ismael, "Schita".
Pe langa acesta lucrare s-a mai descoperit 19.800 de euro, 29.800 franci elvetieni, 805 lei, sapte telefoane mobile, doua DVD-uri noi, un aparat nou digital Sattelite Receiver, diferite almanahuri si lucrari cu tematica de arta, sase telefoane mobile folosite de cei care se ocupau de traficul de opere de arta, doua ceasuri barbatesti si cinci sabii artizanale de diferite lungimi.
Obiectele au fost gasite dupa ce vineri, 5 octombrie, politistii de frontiera ieseni au anihilat o importanta retea internationala de trafic de bunuri culturale de mare valoare ce fac parte din patrimoniul cultural al statului spaniol, reusind recuperarea a sase statuete si a unui crucifix de aur realizate de Salvador Dali si cinci tablouri realizate de Felix Tabasco, Juan Ismael, Lopez Beron si Santos Hu.
Dupa ce au fost retinuti vineri, magistratii Curtii de Apel Iasi au admis, sambata, cererea de arestare pentru 29 de zile a lui Florin Ciornei, Florin Ofileanu si Catalin Alexandru. Ei sunt acuzati acum de furt calificat, spalare de bani si infractiuni de criminalitate oganizata. Potrivit anchetatorilor, bunurile au fost furate in ultimii zece ani din SUA si Spania.
aici
@ viviana
Interesant, nu ştiam.
Şi eu puneam întrebarea de ce au intrat ei aşa uşor în muzeu şi nu au fost opriţi de nimeni. Nu aş face însă legătură cu filiera care era în trecere pin Moldova. Un Monet valorează ceva mai multicel de 40.000 euro, poate ajunge pe la 10 ori 20 mil. euro. Aici ar trebui să vorbim de alt nivel al sistemelor de securitate, cel puţin teoretic. Dar chiar şi aşa, tot nu aş justifica degradarea unei opere de artă.
Multumesc pentru siturile de pictura. Caut un Renoir pentru care am intrat de trei ori in 1989 in Muzeul Puskin, dar nu l-am gasit poate daca caut pe Puskin sa-l gasesc.
Traim intr-o lume bolnava, foarte bolnava din pacate... o lume in care observam ca raul este rasplatit si facatorul de rau la fel in timp ce facatorul de bine este sanctionat.
Asa mi-as imgina eu lumea AntiCristului daca as vrea s-o imaginez...o lume in care lumina este cuprinsa de intuneric, in care lumina este o lipsa de intuneric si nu intunericul o lipsa de lumina...
@ Ion Adrian
http://www.geocities.com/Paris/LeftBank/4041/_Girs_in_Black.jpg
http://www.geocities.com/Paris/LeftBank/4041/_Seated_Nude_Woman.jpg
http://www.museum.ru/gmii/pict/kol_304b.jpg
http://www.abcgallery.com/R/renoir/renoir81.jpg
http://www.kansaiscene.com/2006_01/images/art_pushkin_renoir.jpg
http://century21photo.com/C21P/Artists/Renoir/renoir82.jpg
http://www.corneliauntilov.com/imagini/produse/DSC03090.jpg
http://www.artdreamguide.com/adg/_arti/_r/_renoi/img/541.jpg
Poate am nimerit.
Din păcate văd cu nu vor să le ia ca link, imi pare rău.
Dar introduceţi în google, la secţiunea poze (pictures), cuvintele museum pushkin renoir
N-am trecut prin tot sistemul de invatamant francez ca sa-i inteleg lacunele stiu numai ca Sarkozy vrea sa-l reformeze din temelii pentru ca au "dovada" amploarei catastrofei de mai demult:
statistici aiuritoare cu 40% din elevii promovati in ciclul secundar fiind sortiti esecului (15% analfabeti , 25% incapabili sa inteleaga continutul a ceea ce citesc, ce li se cere), stiu ca isi spun ca au sacrificat calitatea in favoarea uniformizarii egalitariste ;))...
in fine e vechi pacatul si incredibil, sa intalnesti o absolventa de drept (metrise en droit, nu e chiar ca o licenta in drept) care nu stie ce este predicatul si nu isi aminteste sa fi auzit de asa ceva in scoala. O fata care desi citeste constant si selectiv, scrie dupa ureche, cu scriere de mahala...
Iar acte de vandalism in musee au fost facute si de lume mai avizata:
En février 2007, Pierre Pinoncelli, artiste post-dada et briseur récidiviste de L’urinoir de Duchamp, comparaissait devant la cour d’appel de Paris. En janvier 2006, il avait une nouvelle fois tenté de dégrader cette oeuvre baptisée Fontaine dans l’enceinte du Centre Pompidou.
Verdict : trois mois de prison avec sursis et deux ans de mise à l’épreuve.
Pierre Pinoncelli est également condamné à payer 14 352 euros au Musée national d’art moderne, en remboursement des frais de restauration de L’urinoir. La demande de dommages et intérêts du Musée Pompidou a cependant été jugée irrecevable.
sau
Ce mardi 9 octobre, Rindy Sam comparaît devant le tribunal correctionnel d’Avignon pour dégradation d’oeuvre d’art. Le 19 juillet dernier, la jeune femme originaire de Martigues, qui visitait une salle de la collection Lambert au Musée d’art contemporain d’Avignon, avait subitement embrassé une toile du peintre américain Cy Twombly.
Horreur ! Sur le tableau monochrome d’un blanc immaculé, partie d’un triptyque consacré au Phèdre de Platon, le baiser de la jeune française a laissé une empreinte, rouge vif.
Am facut deja ce-mi spui tu si am gasit Renoirul care m-a fascinat si a carui privire m-a urmarit zile in sir de parca pe mine ma asteptase acolo in galeria moscovita(si eu care nu ma prea omoram dupa Renoir). Ti-l arat si tie:
http://www.abcgallery.com/R/renoir/renoir80.html
Daca mai gasesc si o melodie poate germana care in vara lui 1969 ma trezea, de fapt ne trezea caci eram un grup de turisti romani cu BTT(si nu am ramas atunci desi am intentionat initial)nu mai am ce-mi dori dinspre trecut ca nici perimele iubiri nu le mai pot intoarce si nimic de felul asta dar niste existente imuabile pe care le-am desoperit in anuminte momente de gratie vreau sa mi le readuc si am reusit cu tabloul poate ca am noroc cu melodia care cred ca daca gasec un catalog din epoca as putea-o descoperi, mai e si una cu Barry Withe(cred ca asa se scrie) care mie mi s-a parut cea mai frumoasa melodie a acestuia dar pe care am auzit-o la un casetofon si nici odata la radio?
Oricum multumesc mult ptr adrese si pentru reactia ta rapida in a face o placere altuia, se spune ca asa ar fi masonii, dar eu nu cred ca trebuie sa fii neaparat intr-un ordin initiatic ca sa fi astfel.Crestinismul este arhisuficient...
Berry White se rezolva dacă există cel puţin două trei cuvinte din melodie.
Melodia germana din 1969 are nevoie de ceva mai multe amănunte.
Pentru Berry White, răscoliti pe
AICI
PS Vad ca ai nimerit-o si tu .Este pe http://www.geocities.com/Paris/LeftBank/4041/_Seated_Nude_Woman.jpg
Inca odata multumesc caci de fapt ai gasit ce doream.
Mutumesc si ptr Barry Withe, ma voi uita acum.Nu nu stiu cuvinte dar stiu tipul de melodie si evident o recunosc daca o aud. Iti facea o absoluta si optimista pofta de viata, iar a lui Barry era nostalgica destul de apoape e una care se canta destul de des pe la radio dar putin altfel.
Multumesc ptr Berry, cred ca melodia de care-ti spuneam este :
http://www.trilulilu.ro/cuoreblu50/88e3e971272b44 iar la radio se canta foarte des asta,care se pare ca afost succesul lui cel mare:
http://www.trilulilu.ro/cuoreblu50/c8466115d4dfb7
1.Deci aseara nu am ascultat decat primele melodi trimise si cum a doua mi s-a parut cea cautata m-am intrerupt, dar acum continui cu ascultarea , unele nu le recunosc dar cred ca nu am gresit cu memoria.
2. Azi dimineata,am auzit la Romantic o melodie din clasa celei din Germania(eram in Füssen,Bavaria , acolo am vazut la TV alunizarea lui Armstrong), care este deci din clasa de melodii care au la baza un ritm oarecum de mars, iar asta auzita azi era in engleza si se repetau mereu intr-un refren cred ca cuvintele "moonligt des rosen(roses) , moonlight dem frieden"(un amestec de engl. cu germ. !?).
PS. Reascultandu-l pe Berry White imi dau seama ca cu cateva exceptii melodiile lui de succes sunt aproape variatiuni pe aceiasi tema melodica care se potriveste de minune vocii sale...
Din păcate cu limba germană mai greu. Nu-mi pot da seama.
Cred ca cu situl asta de muzica pe care mi l-ai dat, cand o sa am timp o sa gasesc melodii in genul aceleia si poate asa o sa ajung si la ea.Oricum inca odata multe multumiri.
PS.Am auzit adineauri, in timp ce-ti scriam mai la deal, la radio Romantic, o melodie din clasa celei pe care o caut cantata in engleza(foarte greu inteleg textul la cantare, uneori nici in romana nu ma descurc)dar am retinut o sintagma care e repeta(poate ca e chiar titlul melodiei)si anume " Santa Lucia by night". Cred ca daca ajung pe un sit unde este, mergand pe colo in toate directiile sa am sansa sa gasesc si ce caut...poate aici reusesti tu ceva, caci esti un adevarat Bibliotecar, pe masura celui din Numele Trandafirului(foarte tanar fiind in raport cu Jorge din Burgos si deci il poti depasi si oricum nu ai complexele, temerile si frustrarile lui religioase).
Santa Lucia by night
Este un pic mai complicat de aflat melodia. Este foarte important interpretul, mai mult decât titlul melodiei care poate fi greşit atunci când îl extragi din melodie. Aşa că mai întâi trebuie identificată melodia şi interpretul. Lucrurile nu sunt atât de complicate, dat fiind că sunt mii de site-uri care pune la dispoziţie textul melodiilor. Este îndeajuns să pui cuvintele identificate pe google, eventual să adaugi lyrics înaintea lor, şi îţi identifică melodia. Cu cât cuvintele sunt mai multe şi mai corecte şi aşezate într-o secvenţă anume, cu atât afli mai repede şi precis. Desigur nu vorbim de orice melodie, ci de cele care au fost un succes internaţional într-o vreme. După identificarea melodiei şi a autorului, găsirea ei propriu zisă este ceva mai complicată, mai ales că multe melodii sunt trecute cu titlul gresit.
Am mai auzit pana acum cand plec de acasa pana maine cateva cantece in engleza din gen cu propoziti:
1. Ridi Belinda(poate cel mai apropiat de cel pe care-l caut)
2. Romantic ? Babylon
3. You are my darling, and we stay toghether;
i see the sunshine
Am inteles ce spui si: I will try, thanks.
3.
Santa Lucia by night am găsit-o, are link in postare anterioară, este interpretată de george baker selection. Despre ceilalti nici o urmă.
Mii de multumiri ptr Georg Baker selection si cum Georg Baker este chiar un cantaret german simt ca ma aproprii de rezolvarea problemei.Daca reusesc o sa ti trimit melodia.
PS. Au inceput in 1967 in Germania si in 1969 si-au luat numele actual. Deci cred ca astia sunt si mai ramane sa gasesc si melodia...inca odata multumesc mult.
Cu plăcere!
ma bucur ca am putut aduce o mica bucurie, in sufletele voastre, cu postarile mele de pe trilu.
tuturor toate cele bune!
Maria
Trimiteți un comentariu