joi, octombrie 25, 2007
Decretum, paenitudo
(decret, regret)
COMUNICAT DE PRESĂ
(25 octombrie 2007)
Preşedintele României, Traian Băsescu, a semnat astăzi, 25 octombrie a.c., următoarele decrete:
Decret privind înaintarea în gradul următor de general maior - cu două stele domnului general de brigadă – cu o stea Olaru Iordache din Ministerul Apărării;
Decret privind înaintarea în gradul următor de general maior - cu două stele domnului general de brigadă – cu o stea Bejinariu Petru din Ministerul Apărării;
Decret privind înaintarea în gradul următor de general maior - cu două stele domnului general de brigadă – cu o stea Botoş Ilie din Ministerul Apărării;
Decret privind înaintarea în gradul următor de general maior - cu două stele domnului general de brigadă – cu o stea Tabarcia Niculae din Ministerul Apărării;
Decret privind acordarea gradului de general de brigadă – cu o stea domnului colonel Ungureanu Ion din Ministerul Apărării;
Decret privind acordarea gradului de general de brigadă – cu o stea domnului colonel Zete Vasile din Ministerul Apărării;
Decret privind acordarea gradului de general de brigadă – cu o stea domnului colonel Scarlat Dumitru din Ministerul Apărării;
Decret privind acordarea gradului de general de brigadă – cu o stea domnului colonel Scrieciu Liviu din Ministerul Apărării;
Decret privind acordarea gradului de general de brigadă – cu o stea în retragere domnului colonel în retragere Ţopescu Cristian-George din Ministerul Apărării;
Decret privind acordarea gradului de general de brigadă – cu o stea în retragere domnului colonel în retragere Ifrim Ioan din Ministerul Apărării;
Decret privind acordarea gradului de general de brigadă – cu o stea în retragere domnului colonel în retragere Matei Dumitru din Ministerul Apărării.
Departamentul de Comunicare Publică
25 Octombrie 2007
Parcurgând decretele am observat şi numele lui Cristian-George Ţopescu, generalul comentării sportive. Între două decrete domnul Traian Băsescu a avut timp de o scurtă vizită la colegii domniei sale de politică, social-democraţi.
Invitat, ironic sau nu, de Marian Vanghelie la Romexpo, loc unde avea loc lansarea candidaţilor PSD Bucureşti pentru euro-parlamentare, Traian Băsescu a onorat cu plăcere invitaţia, mai presus de aşteptările oricui ştia de invitaţia trimisă. Probabil ironia liderului bucureştean al PSD-ului, dorinţa de a da dovadă de "corectitudine" şi "echiditanţă", au produs surpriza.
Vanghelie i-a transmis, de asemenea şefului statului că PSD susţine toate proiectele sale şi este deci normal ca el să participe, în calitate de preşedinte al tuturor românilor, şi la lansarea candidaţilor susţinuţi de organizaţia PSD Bucureşti pentru euro-alegeri.
Întortocheate sunt căile domnului şi omul este prea mărunt pentru a le judeca.
Declaraţia lui Marian Vanghelie sună cam aşa:
"Ca parte componentă a sistemului electoral românesc, PSD doreşte să îşi declare public susţinerea faţă de acest proiect. Ni s-a părut normal şi am considerat firesc ca domnul Băsescu, în calitatea sa de preşedinte al tuturor românilor, să-i adresăm o invitaţie, să fie prezent alături de noi, astăzi, la Romexpo şi alături de românii de acolo. Îl asigurăm de toată simpatia noastră şi de tot sprijinul nostru şi de colaborarea noastră pentru toate proiectele sale pe care dânsul le are în derulare".(…) "Ni se pare normal ca dânsul, dacă a acceptat invitaţia PD să vină şi la noi. Eu am vorbit şi cu domnul Mircea Geoană şi am căzut de comun acord să-i facem o invitaţie oficială domnului preşedinte şi dorim să fie prezent alături de românii de la Romexpo, pentru a dovedi corectitudine şi echidistanţă şi pentru a demonstra că nu doreşte să transforme acest referendum într-un joc politic, ci într-adevăr doreşte să sprijine clasa politică, să facă o reformă în clasa politică şi ca atare noi îi oferim această posibilitate".
Desigur, ei au lansat invitaţia dar pariez că nu se aşteptau ca ea să fie şi onorată. În mijlocul discursului lui Mircea Geoană, Traian Băsescu îşi face apariţia din mijlocul mulţimii făcând o baie de aplauze consternate şi de fluierături în combinaţie perfectă cu românescul HUO!
A urmat gestul curtenitor al preşedintelui PSD care l-a poftit pe scenă şi i-a oferit elegant un scaun. În acel moment, mi s-a părut că Mircea Geoană era un pic ca verde-galben-albastru, probabil că erau însă reflecţiile spre portocaliu ale membrilor propriului partid.
Luând cuvântul, Traian Băsescu a făcut un fel de pendulare între poetică şi ironie.
"Aici, la Romexpo, în 1990 se mulţumea minerilor, iar acum vorbim de votul uninominal. Acestea sunt realităţile noastre." (…) "Esenţa momentului este aceea că abia acum am ajuns să încheiem perioada de tranziţie a democraţiei şi că vom trece al democraţia adevărată" (…) "Am decis să declanşez referendumul din motive tehnice. Momentul alegerilor europarlamentare este extrem de important în raport cu referendumul. În primul rând pentru că acest referendum se realizează la câteva zile după ce la Lisabona şefii de stat şi de guvern au decis structura viitorului tratat al UE." (…) "Românii au responsabilitatea de a vota 35 de oameni politici pentru Europa. 35 de oameni care vor fi interfaţa ţării noastre cu Europa. Atunci când vom vota pentru oamenii politici care ne vor reprezenta, trebuie să avem responsabilitatea votului. Este responsabilitatea noastră să îi convingem pe oameni să iasă la vot. Cred că partidele trebuie să fie reformate de alegători." (…) "La discuţiile din martie am spus delegaţiei partidului dumneavoastră că susţin proiectul partidului dumneavoastră. Iată că astăzi suntem aproape de această soluţie, o soluţie pe care o susţin fără rezerve. Iniţiativa scrierii legii am lăsat-o politicienilor. Am acceptat şi ideea că va fi un compromis între partide. Am ţinut să îmi respect cuvântul faţă de români cărora le-am promis că vom avea o lege a votului uninominal."
Cum poate da cineva lovituri atât de precise dar totodată să aibă momente de anti-comportament?
Ce a spus domnul Geoană? A spus:
“Sunt lucruri care ne separă şi lucruri probabil pe care niciodată probabil timpul nu le va putea vindeca pentru că sunt lucruri care se întâmplă în viaţă şi politică. Dar pentru că sunt oameni care respectam instituţiile şi respectăm Constituţia daţi-mi voie sa-l salut pe preşedintele României la această întâlnire a noastră…”, aici este întrerupt de aplauze.
Asta ca să fie totul clar. Nea Marian Vanghelie, calea spre preşedinţia PSD îţi este deschisă!
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
12 comentarii:
Suntem mandri ca am avut un Caragiale:))
Caragiale a fost un scriitor care a consemnat, aici avem politica în persoană.
Adevaru e ca PSD (a se citi conducerea sa) si dat iar cu stangu in dreptu. Da, ce sa facem, vorba ceea: "pe astia ii avem, cu astia mergem inainte".
Spunea un prieten mai demult:
"Dacă tot avem politicieni de cacaolu, măcar să-i exploatăm drept biscuiţi cu cacao."
Păi eu tot spun tinerilor care sunt, încă, entuziaşti prin partidele politice, oricare ar fi acelea... e bătaia peştelui, luaţi-le locul, instalaţi-vă în locul lor! Cei care vor veni după voi nu vor fi înţelegători să vă aştepte să ajungeţi la putere. Dacă vreţi să vedeţi cum e acolo sus, acum este momentul.
Dedic postarea de azi de pe blogul meu de reflecţie muzicală, "O zi, un clip", celor din TSD care sunt numulţumiţi de poziţia "seniorilor" din partid.
CLIK AICI
”În acel moment, mi s-a părut că Mircea Geoană era un pic ca verde-galben-albastru, probabil că erau însă reflecţiile spre portocaliu ale membrilor propriului partid”
NU, se vedea ce e putred în PSD!
Şi atunci Marele Will ar fi putut spune:
"Sunt lucruri care ne separă şi lucruri probabil pe care niciodată probabil timpul nu le va putea vindeca..."
Clasa politica este o mare familie. Nastase si Basescu au fost chiar vecini intr-o perioada. Ce sa ne mai miram? Oricum, Base este pe duca, parerea mea. Poate il primeste PSD-ul ca simplu membru. Parerea mea este ca Basescu era bun la Primaria Capitalei, dar ca presedinte e penibil. E o palarie prea mare pentru capul lui chel.
L-aţi uitat pe vecinul Văcăroiu. :)
Nu e deloc pe ducă. Cât timp nu există cineva să-i ia locul, va sta poate şi cel de al treilea mandat. Dacă apare votul uninominal, va provoca obligatoriu o ruptură a intereselor politice, pentru că va dispărea noţiunea de loc eligibil, adică de băiatul cu şpaga şi, mai ales, noţiunea de comandă politică. Pe mişcarea membrilor în stil brawnian, nimeni nu-şi va mai pune problema unui contracandidat pentru Traian Băsescu. La ora aceasta numai Traian Băsescu poate doborî pe Traian Băsescu. Lipsa concurenţei pentru postul de preşedinte nu este deloc plăcută. De aici sunt şi uşoarele derapaje de la statutul de preşedinte. Părerea mea.
Adrian Nastase ar putea fi o alternativa viabila si binevenita la stilul golanesc al lui Traian Basescu, o alternativa cu adevarat intelectuala si europeana. Este exact invers ca in 1996, cand intelectualul de dreapta Emil castiga presidentia. Acum sper ca o va castiga un intelectual de stanga, ca in tarile europene, unde intelectualii sunt, in mare parte, de stanga.
Nu ştiu cât de dreapta a fost Emil, dar asupra atributului de intelectual am serioase rezerve. Deşi la timpul respectiv am crezut că este o posibilă alternativă la Iliescu. Intelectualul nu prea a dat atunci cu multă papa in populaţie, a luat totul pentru el şi ai lui. Şi atunci, înmagazinând papa a devenit papactual. A mai fost prin delegaţie prin tara galilor şi, din aproape în aproape, din papactual a devenit papa-gal.
Stânga are o mare şansă. Studenţii sunt covârşitor cu o gândire de stânga şi, nu-i aşa, mulţi dintre studenţi sunt susceptibili a fi intelectuali, sau măcar viitori intelectuali. Stânga trebuie să se bazeze deci pe partea sa tânără şi pe modificări dinamice ale reprezentanţilor săi. Ideal ar fi ca cel puţin 90% din aleşii PSD, fie că vorbim de parlament, fie de primari, fie de consilieri, dar mai ales cei de prin structurile de conducere ale partidului, ar trebui rulaţi la 4 ani. Linia întâi ar trebui să fie mereu plină de "sănge proaspăt".
Desigur, aşa văd eu din afara lucrurilor. Este o părere, poate greşită, poate nu.
Trimiteți un comentariu