luni, octombrie 22, 2007
expolitus sordidus
(curat murdar)
Agenţia de Monitorizare a Presei
Alianţa Civică
APADOR - Comitetul Helsinki
Asociaţia Pro Democraţia
Asociaţia Studenţilor din Facultatea de Ştiinţe Politice
Asociaţia Revoluţionarilor Fără Privilegii
Centrul pentru Jurnalism Independent
Freedom House România
Fundaţia pentru o Societate Deschisă
Grupul pentru Dialog Social
Liga Româna de Presă
Societatea Academica din România…
pe scurt, Coaliţia pentru un Parlament Curat.
Iată că s-a creat un organism care face din două una. Ori sfătuieşte în mod direct electoratul pe cine să nu voteze, ori sfătuieşte în mod direct partidele politice pe cine să nu pună pe liste. În numele cui?, în numele cetăţeanului cu drept de vot. Pe ce te bazezi, prietene? A, păi sunt şi criterii de jurizare: realizarea de profit necuvenit ca urmare a unui conflict de interese cât timp persoana a deţinut funcţii publice; persoana se află în anchete de corupţie, deturnare de fonduri, fraudă; persoana se află deja în al treilea partid politic sau mai mult în urma unor mutări repetate în căutare de avantaje personale, fără ca partidele anterioare să se fi desfiinţat, fuzionat cu cel actual sau să îşi fi schimbat orientarea politică în mod radical fără acordul candidatului; persoana a colaborat ca agent sau informator cu Securitatea; persoana se află sau s-a aflat în incompatibilitate cu o funcţie publică pe care a deţinut-o; persoana este deţinatoarea unei averi disproporţionate faţă de sursele sale declarate de venit; persoanele ar intra într-o formă sau alta sub incidenţa proiectului de lege a lustraţiei. Am găsit lista damnaţilor în Jurnalul Naţional.
Şi acum premianţii, pe primele 11 locuri ale anatemei puse pe capul preacuvioşilor politicieni, în ordinea numerelor aflate pe tricou… să bată tobele!
Petru Filip, primar al municipiului Oradea şi locul al treilea pe lista PD pentru alegerile euro-parlamentare deoarece este obiectul a numeroase acuzaţii privind conflict de interese în raport cu afacerile familiei sau ale prietenilor, care ar beneficia de contracte cu autorităţile locale. Domnule Petru Filip, nu ştiţi că intrând în politică nu mai ai mamă, nu mai ai tată… păi nu ştiţi cântecul: Ia-ţi primare ziua bună, de la tată de la mumă, de la fraţi de la surori, de la crâşma din Obor… Se poate domnule primar?! Sunteţi primar pentru tot oraşul minus prietenii, familia… ei să plece în alt oraş, unde primarul nu le este cunoscut. Oare de ce se încăpăţânează prietenii şi rudele să-şi voteze prietenul şi neamul. Ar trebui să voteze străini. Doar şi eu sunt în conflict de interese atunci când votează. Mai ales candidaţii nu ar trebui să meargă la vot, este o neruşinare fără margini să ai posibilitatea să te votezi singur. Ăsta da conflict de interese. Eu mă întreb cum se întâmplă la sate, că pe acolo toţi sunt cunoscuţi la o cumetrie sau aşa ceva, asta daca nu sunt rude între ei, cu cine nu face conflict de interesul primarele localităţii româneşti?
Marian Zlotea, locul opt pe lista PD pentru euro-parlamentare, a fost considerat de CPC ca neîndeplinind condiţiile de integritate deoarece presa a semnalat că fundaţia acestuia a primit finanţare de la administraţia locală în perioada în care acesta îndeplinea o funcţie publică în administraţie, fiind astfel în conflict de interese. Presa a adus şi dovezi la aceste semnalări? Dacă da, cineva cercetează aceste nereguli?, vorba ceea sunt organisme ale statului care abia aşteaptă să facă un dosărel. O fundaţie, din câte îmi aduc eu aminte, este ceva nonprofit, adică cel cu fundaţia ia banii de undeva şi îi dă mai departe, nu păstrează nimic pentru el. Deci ce a avut de câştigat primarul? Dacă vorbim aici de evaziune fiscală, mă gândesc că există fiscul, dacă vorbim de deturnare de fonduri, există procuratură. Deci… aşa pentru mine, că sunt mai prost… despre ce vorbim aici?
Daniel Dăianu se încadrează la integritate, pentru că acesta a fost trei ani ofiţer al Direcţiei de Informaţii Externe a Securităţii. CPC precizează că Dăianu are verdict de la CNSAS că nu a făcut poliţie politică şi că nu există dovezi sau acuzaţii că, în afara perioadei menţionate, ar fi avut vreo legătură cu Securitatea. Desigur, dat totuşi… CNSAS, tot un organism civic care dă şi el verdicte de DA sau NU, s-a exprimat. CPC însă strâmbă puţin din nas pentru că… nu-i place de Dăianu.
Cristian Anghel, locul 10 pe lista PD pentru euro-parlamentare şi primar al oraşului Baia Mare, fost trimis în judecată de către DNA pentru că ar fi achiziţionat pentru primărie un imobil supraevaluat, producând administraţiei locale un prejudiciu presupus de 400.000 de euro. Să trăiască! A fost trimis în judecată şi… Mă gândesc că la astfel de sume este destul de uşor de demonstrat infracţiunea. În dreapta avem averea la momentul t-dt egală cu 1 mil. de euro, în dreapta avem averea la momentul t+dt egală cu 1,4 mil. de euro… dă-te prins infractorule! Nu trage, sunt eu… Ei bine nu, se pare că domnul Cristian Anghel a achiziţionat un imobil subevaluat. Păi cine poate spune că este vorba de o subevaluare şi nu de o supraevaluare. Omul a cumpărat ceva mai ieftin, un chilipir, nu oricine face aşa, nu asta e economia de piaţă? Problema este la cel care a făcut evaluarea imobilului, sau tot domnul Cristian Anghel a făcut şi asta? Atunci l-aş trece în fruntea listei parlamentarilor europeni, prea are timp de toate, înseamnă că este un om capabil, şi primar, şi evaluator, şi cumpărător, şi locatar…
Daniela Buruiană-Aprodu, care ocupă locul doi pe lista PRM pentru europarlamentare, este inclusă de CPC în seria celor care nu respectă criteriile de integritate deoarece în anii 2005, 2006 şi 2007 aceasta împreună cu soţul ei "au raportat venituri oficiale semnificativ mai mici decât bunurile pe care le deţin sau pe care le-au achiziţionat". CPC menţionează de asemenea că Daniela Buruiană-Aprodu a declarat un apartament şi o casă de vacanţă dobândite prin donaţie de la o persoană neprecizată şi reaminteşte că aceasta a fost de asemenea citată pe lista din 2004. Vine donaţia şi-mi rotunjeşte remuneraţia. Pai dacă vorbim de donaţii şi afirmaţii ar trebui să golim întreaga clasă politică şi întreaga Românie. Deja încep să mă amuz.
Cristian Stănescu, locul 5 pe lista PRM pentru PE, este considerat de CPC "traseist politic" deoarece a fost la APR, PD şi apoi la PRM. CPC menţionează că acesta, în calitate de membru al Consiliului Judeţean Braşov în perioada 2000-2004, s-a aflat în incompatibilitate, fiind în acelaşi timp în Consiliul de Administraţiei al Regiei Autonome Judeţene de drumuri şi poduri. Domnilor, mă scuzaţi… Doamnelor şi Domnilor CPC, păi APR şi PD sunt născute din coasta trecutului PSD, deci omul o fi fost confuz, poate vroia să nimerească în PSD şi a nimerit în aripile lui. Apoi sunteţi nedrepţi, PRM nu este un partid în sine ci o oligarhie care este strâns unită în jurul tribunului. Eu sunt convins că domnul Stănescu a dorit să asculte mai o poezie, mai un pamflet, mai o demascare cripto-comunistă colţ cu cea iudeo-masonică… Despre incompatibilitate… când s-a dat legea asta cu incompatibilitatea? Era ea în 2000? Cum mai trece timpul, parcă mai ieri s-a dat.
Nicolae Pătru, locul şase pe lista PRM pentru euro-parlamentare că acesta a fost, înainte de 1990, şef al Cooperativei de Consum Olăneşti. CPC adaugă că săptămânalul Academia Caţavencu, citând note ale SRI, a publicat în anul 2000 un articol din care reiese că senatorul Nicolae Pătru a fost participant activ la mineriada din 1999. Potrivit sursei citate, Pătru, patron al brutăriei "Alpex SRL" i-a aprovizionat cu alimente pe mineri şi a găzduit circa 100 dintre aceştia la sediul PRM Vâlcea. CPC menţionează că "Pătru a semnat în numele PRM declaraţia-apel a liderilor politici locali de slidarizare cu minerii care invadau Bucureştiul". Eu propun să facă puşcărie pe viaţă pentru că a dat mâncare unor oameni flămânzi şi a adăpostit 100 de suflete sub un acoperiş. Să nu mai spun că a fost şef de cooperativă de consum… asta da. Probabil că dacă era şef de Loto Pronosport pe timpul lui Ceauşescu era şi mai grav, sau gestionar de Tutungeria. Subersiv al democraţiei şi nomenclaturist. Tare îmi doresc să caut acum prin trecutul celor care judecă aceste nume să văd ce au fost ei înainte de… Nu găsesc poate printre ei vre-un ziarist pe la un ziar care avea pe prima pagina portrete de preşedinte? Ori poate vre-un profesor de economie politică?
Adrian Severin, locul doi pe lista PSD pentru euro-parlamentare, nu întruneşte criteriile de integritate. CPC citează un raport al Corpului de Control al Guvernului potrivit căruia, Severin "a primit o locuinţă de la primărie în 1991, iar o alta a fost repartizată socrilor săi, deşi nu îndeplineau condiţiile legale", în sensul că fiecare avea deja o locuinţă proprietate personală în Bucureşti. CPC menţionează că Severin a devenit ulterior chiriaş al RAPPS , "deşi funcţia l-a îndreptăţit doar pentru o scurtă perioadă la o locuinţă de protocol, bucurându-se ani de zile de o chirie insignifiantă pentru apartamentul de 270 mp din bulevardul Kisselef". Cu asta vă smulgeţi ridicolului. Din două motive majore. Primul motiv este că dacă faceţi din treaba asta cu casele un criteriu goliţi cu adevărat politica românească de politicieni, începând de la preşedintele Băsescu în jos. Toţi au făcut aşa ceva. De ce? Pentru că s-a putut. Cel de al doilea motiv de ridicol este că domnul Severin reprezintă aproape cea mai constantă imagine externă a României. Eu nu-l pot vedea asocia decât cu reprezentarea României, nu am altă imagine. Păi şi dacă Adrian Severin este de lăsat pe dinafară, pe cine să mai trimitem acolo. Hai să trimitem nişte copii de grădiniţă, că ei trec toate criteriile.
Ioan Mircea Paşcu, locul şapte pe lista PSD pentru euro-parlamentare, este inclus de CPC în categoria celor care nu respectă criteriile de integritate deoarece "a fost ministru al Apărării în perioada achiziţionării a două fregate din Marea Britanie pentru care la Londra au fost arestate două persoane pentru corupţie". "Ancheta din România este încă în derulare şi nimeni nu a fost pus sub acuzare", precizează CPC, adăugând că în timpul ministeriatului lui Paşcu au fost făcute "multe achiziţii fără licitaţie, existând la ora actuală circa 16 dosare contra unor generali şi funcţionari ai MAp". Am citit de câteva ori pentru că nu am înţeles chiar din prima. Ioan Mircea Pascu este vinovat pentru că au fost arestate în Marea Britanie două persoane? Aşa, şi mai departe? Se sugerează că din moment ce două persoane au fost acuzate de corupţie în Marea Britanie pentru un contract de achiziţionare derulat cu România, automat românul care a semnat contractul este corupt. Am înţeles eu bine?
În final Rozalia-Ibolya Biro, care ocupă locul al patrulea pe lista UDMR pentru euro-parlamentare precum şi funcţia de viceprimar al Oradei, este acuzată de presa locală că ar fi profitat în mod repetat de pe urma poziţiei sale publice. "Rozalia-Ibolya Biro este asociată în mai multe firme cu Alexandru Kiss, preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, a cărui angajată a şi fost. Firmele lor au încheiat contracte avantajoase cu primăria". Săraca Rozalia, este vinovată pentru că s-a scris de aluziv în ziare despre ea. Asta chiar e bună. Îmi place şi formularea “în mod repetat”, pentru că o asociez deja cu ştirile despre violuri (ştiţi bine formularea clasică “a întreţinut în mod repetat acte sexuale normale şi perversiuni sexuale”)
Inclus de asemenea în categoria celor care nu respectă condiţiile de integritate este şi George Becali, care ocupă locul întâi pe lista PNG pentru Parlamentul European. CPC precizează că "multimilionarul George Becali are destule probleme cu legea, deşi nu a fost condamnat până în prezent de nici o instanţă". CPC menţionează că acesta este "cercetat de DNA pentru dare de mită în urma unui schimb avantajos de terenuri cu Ministerul Apărării". CPC reaminteşte că presa a relatat şi despre alte dosare, tot la DNA, în care George Becali "ar fi cercetat pentru înşelăciune, evaziune fiscală şi practici incorecte legate de clubul de fotbal Steaua, al cărui proprietar este". Dragă membrii ai CPC care judecaţi moralitatea oamenilor, cercetat nu înseamnă condamnat. Dacă unul dintre cei pe care îi pomeniţi la un loc, sau chiar toţi dintre domniile voastre, sunteţi daţi în judecată… deja veţi fi pătaţi pe întreaga viaţa pentru că veţi avea procese. Aceasta este logica? Eu nu ştiu dacă Gigi Becali este vinovat sau nu, nici nu mă interesează în acest moment aşa ceva, dar simpla prezenţă la un proces, simpla investigare, îl face vinovat de ceva?
Cei mai mulţi dintre cei acuzaţi si-au exprimat indignarea. Am să-l citez pe “domn Jiji”, pentru că este un om politic “de catifea”:
"Nu ştiu de ce au procedat aşa. Acum, când am fost la Muntele Athos m-am rugat pentru toată lumea şi în special pentru homosexualii din România. Şi pentru ăştia, Coaliţia pentru un Parlament Curat m-am rugat, pentru iertarea păcatelor lor, sunt majoritatea homosexuali acolo. În loc să mă aprecieze, ei mă contestă."
Dacă nu ar fi grav, aş râde. Eu mă întreb de ce nu sunt pe listă toţi candidaţii propuşi, oare faptul că au stat un pic mai ascunşi vederii publice şi nu au scris ziarele despre ei îi absolvă de criteriile de mai sus? De fapt ceea ce mă deranjează este că nişte organizaţii civice dau rezoluţii în numele poporului român. Aceste organizaţii ar fi putut spune date despre candidaţi fapte, realităţi, să descrie, să înfiereze, să aducă la cunoştinţă… Cum poate cineva să facă o listă neagră a politicii? Este anormal. Pentru asta există electoratul, pentru asta se merge la vot. Acesta este votul pe liste, există premiaţi pe nedrept în persoana celor care sunt necunoscuţi şi câştigă voturi pe seama celor cunoscuţi, există şi pierzători în persoana celor cinstiţi care nu sunt votaţi din cauza celor necinstiţi. Acestea sunt regulile jocului şi trebuiesc acceptate. Dacă se va schimba instituţia alegerilor şi va apărea votul uninominal, partidul în sine va fi pe locul doi, candidatul va fi vocea întâi la alegeri. Până atunci astfel de liste sunt un joc de copil. De ce? Pentru că oamenii nu votează oamenii ci partidul. Cei de pe listă nu sunt candidaţi efectiv, partidul candidează. Cei de pe listă sunt cei pe care partidul consideră că sunt reprezentativi pe un anumit domeniu. Să nu punem carul înaintea boilor, să ajungem la votul uninominal şi apoi atunci să judecăm fiecare candidat în parte. Pentru că trebuie spus că acum electoratul înţelege că ceilalţi sunt curaţi. Şi mai trebuie să spun onor CPC-ului că în opinia mea, consolidată tot din ce am aflat din mass-media, mai sunt foarte mulţi candidaţi care sunt susceptibili de a fi înscrişi pe acea listă şi, după câte văd eu, sunt lăsaţi pe afară. Să fie un joc politic? Tocmai aici este problema, că totul se rezumă până la urmă la judecata de opinie. Atunci îmi pot face şi eu o judecată de opinie asupra acţiunii CPC, mai ales că nu o fac din poziţia de membru de partid.
Să mai spun, la final, că poporul poate alege pe oricine, chiar şi pe cei dovediţi, condamnaţi, care stau în noroi murdar până la gât… de aceea poporul este suveran, de aceea se duce la vot. Din păcate evaluarea aceasta cu liste de laureaţi la premiul politica de cacao este deja făcută, manipularea s-a produs. Nu mai pot decât să sper în maturitate şi naturaleţe.
Am fost dezamăgit şi supărat pe întreagă clasă politică. Nu de mult mesajul meu la adresa politicienilor români, în totalitatea lor, era RUŞINE! Acum simt acelaşi lucru răsfrânt şi asupra societăţii civile. Nu-mi rămâne decât să-mi recunosc neadaptarea la societatea în care trăiesc. Îmi este greu să cred că în altă ţară ar fi altfel, emigrarea nu este deci o soluţie. Aşa că sunt silit să trăiesc în scârbă şi tristeţe tot restul zilelor mele. Să dea Bunul Dumnezeu să nu fie prea multe, că m-am cam săturat.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
2 comentarii:
In perioada mineriadei chiar daca unii din cei care aplaudau minerii pe marginea trotuarului, de la balcoane sau in contradictoriu cu unii dintre noi la locurile de munca si dintre care, ulterior s-a vazut ca multi nu erau chiar dezinteresati, erau de buna credinta, in mod cert este ca nu pricepeau nimic si atunci din doua una ori sprijinitori in sufletul lor a tuturor resturilor de comunism si securism si resentimentari fata de anticomunistii fara ambiguitati sau cam prostovani.
Personal, eu cred ca nici unii si nici altii nu au ce cauta pe liste, dar e dreptul partidelor sa-i puna si ai electoratului sa-i aleaga. in acelasi timp ori ce asociatie poate sa-i prezinte in bine sau in rau, sa aibe pareri despre valoarea si meritele lor, cu o singura conditie sa nu dezinformeze adica sa nu prezinte date biografice false. Daca se intampla asa ceva se prezuma ca cei denigrati vor actiona in justitie si-i vor invata minte caci vor platii despagubiri pana nu vor mai putea . Dar nu se puna problema ca aia cum le spui tu; cevorbesti Franz nu ar putea sa vorbeasca si vorbesc asa cum si tu pe blogul tau ai putea face la fel cu aceiasi responsabilitate dar nu stiu daca si cu acelasi efect social si electoral.
De fapt ce spun astia sunt lucruri cunoscute numai ca ei la aduna la un loc si scot un material coerent.
Cum pentru o asemenea lista se voteaza la nivel national, cum ar putea afla ceva despre catindatul nascut si trait la Giurgiu, ales pe liste acum niste ani la Botosani si apoi la Buzau(nici aia de l-au votat,nu prea stiu ce hram poarta)cei din Ardeal?
Te rog sa ma crezi ca nici nu am citit exemplele date de tine ptr ca nu au importanta dpdv al principiului cel discut.
PS. Propune tu o reteta mai buna decat curicullum vitae scris cu manuta lui de candidat decat ce fac aceste asociatii care au facut acelasi lucru si-n 2004 si nu stiu cat au gresit. Acest lucru ar fi important daca atunci au gresit si cat au gresit adica daca sunt credibili sau nu.
PPS. si daca ar mai trebui sa fie pusi si altiii si poate ca este asa problema de fond de esenta ramane este adevarat sau este fals ce se spune acolo si nu ca mai raman unii pe dinafara, si desi esti mai tanar vreau sa-ti atrag atentia ca argumentu cu mai scapa unii si ca pana nu facem totul sa nu facem nimic este un argument tipic coborat din retorica Scanteia Tineretului etc caci este folosit permanent de Cristoiu, Nistorescu, cu regret si de CTP cred ca chiar si cu buna crdinta neintelegand cum le-a fost deformata gandirea. Cred ca si Literatul ar spune ascelasi lucru.
Mi-ar place sa te aprob tot timpul dar ce sa fac uneori nu este posibil...
Trimiteți un comentariu