miercuri, octombrie 10, 2007
pecunia
(bani)
Buget de bugetari
Guvernul ne-a oferit cu promptitudine un buget pe anul 2008. Bugetul a ajuns deja în mâna parlamentarilor. Am avut şi eu prilejul de a răsfoi un buget al României, este o lectură greoaie, pe capitole, care nu spune absolut nimic calitativ sau descriptiv, ci doar global cantitativ şi estimativ. Pentru a ajunge la justificarea sumelor trecute în bugetul României trebuie să urmăreşti dezvoltarea fiecărei direcţii de alocare a fondurilor, mai ales în sectorul investiţiilor. Am fost deci surprins când am văzut că domnul Mircea Geoană are deja o opinie formată. Opinia Partidului Social Democrat, prin vocea liderului său, este destul de uşor de intuit: “Bugetul este varză”. Iată însă că domnia sa, preşedintele PSD, vine şi cu argumente… “este un buget de vis”, nu în sensul că este visul României însetate de frumos ci în sensul că trebuie să visezi frumos ca să ai credinţa ca este realist.
Creşterea economică de 6,5 %, vis nerealist, reducerea deficitului comercial şi revenirea puternică a producţiei agricole indică o reducere a inflaţie de 3,8%, iar vis nerealist. Guvernul nu va ştii ce va culege, deci bugetul este un vis nerealist. Şi mai spune domnul Geoană că onor guvernul Tăriceanu şi-a alocat o sumă pusă la dispoziţia guvernului cât bugetul apărării şi că… concluzia este că bugetul este un vis urât, şi da, nerealist.
În acest timp, Ion Iliescu, de la înălţimea funcţiei sale de preşedinte de onoare şi de pe soclul de preşedinte fondator şi figură emblematică pentru PSD, declară, pe faţă, că este nemulţumit. “Nici nu s-a pus problema ca eu să părăsesc acest partid. Eu am spus că mai degrabă alţii vor fi obligaţi să-l părăsească, nu eu voi părăsi partidul pe care l-am fondat.”
Pe de altă parte şi domnul Călin Popescu Tăriceanu are o oarecare problemă. Ieri declara:
“Procuratura doreşte un lucru, să-l transforme pe Remeş într-un condamnat şi într-un vinovat de-a gata. Vă pot spune că am hotărât să-i menţin încrederea în continuare. Sigur că dacă vor apărea elemente suplimentare, atunci nu voi încerca să acopăr nici o faptă de corupţie a nici unui ministru. Şi în aceste situaţii Remeş nu ar avea decât o opţiune, şi anume să plece din guvern. Dar până atunci cred că este firesc ca să funcţioneze premisa de nevinovăţie.”
Iată însă că premisa de nevinovăţia nu a funcţionat prea mult. Peste noapte au început să circule alte zvonuri. Începe să se audă, desigur “pe surse”, că PNL supune judecăţii în acest moment o mică remaniere de patru miniştri. Mai precis ar fi vorba de Decebal Traian Remeş (Ministerul Agriculturii), Tudor Chiuariu (Ministerul Justiţiei), Paul Păcuraru (Ministerul Muncii) şi Cristian Adomnitei (Ministerul Educaţiei). Desigur premierul nu recunoaşte un astfel de lucru, susţine chiar că nu a existat nici un fel de discuţie relativ la remaniere. Ca să fiu şi mai exact, "Fals, zvonuri, nimic adevărat. Nici nu a fost nici cea mai vagă discuţie."
Bugetul pare soluţia rezolvării problemelor, Tăriceanu pare să aibă problema miniştrilor cercetaţi şi aruncă în discuţie Legea Bugetului, Geoană simte cum se clatină scaunul de preşedinte de partid, discută şi el Bugetul. Cine se mai înscrie la cuvânt, cine mai comentează finanţele pe care România le va avea anul viitor?
Se pare că şi senatorii se plâng de salarii mici şi de faptul că “asscensorul de pe partea stângă” (aşa cum l-a numit domnul senator Peter Eckstein Kovacs) cu care aceştia urcă la etajul 5 este “marfar” pentru a ajunge la comisia juridică şi la comisia de apărare. Desigur, obişnuiţi cu clasa I, doamnele şi domnii senatori nu mai pot circula acum cu un “asscensor marfar”. Cred că senatorii au dreptate. Cum spunea Marx, munca este o marfă. Dacă nu munceşti, nu poţi circula cu un elevator de marfă. Nu ştiu dacă se va moderniza liftul de pe partea stângă, dar sigur va face istorie formula “asscensor marfar”.
Spunea un banc cum că doi beţivi mergeau în patru labe pe o şină de tren. La un moment dat unul spune privind la traversele care se pierdeau în zare:
“Da lungi mai sunt scările astea!”
Cel de al doilea, cu o privirea pierdută dar înţeleaptă:
“Urcăm de două ore şi uite, se vede lumina, vine liftul!”
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
7 comentarii:
Desigur, Geoana are dreptate ceea ce nu l-ar impiedeca sa faca insa la fel, daca ar fi la guvernare, ptr ca materialul uman din toti acesti politicieni, concureaza doar la premiul pentru care este mai stricat, iar ei, la cel pentru al mai impostor, mai mascat de masca, mai cu calitati de prostituata sau de agent secret(doua din cele mai vechi meserii pe care eu le pun pe acelasi plan al oglinzii jigodismului uman), pana la urma de cel mai potrivit in populatia "erei ticalosilor" a lui Marin Preda.
Bugetul este nerealist, dar el trebuie votat pentru ca tot ce se prevede acolo sunt lucruri ce trebuiau sa fie de mult depasite, asa cum si actuala viitoare marire a punctului de pensie la un minim de 45% din salariul mediu este o prevedere initiala a legii pensiilor asa cum a fost promulgata de Constantinescu(desigur la fel de fantasmagorica pe atunci-era o propunere populista PSD, mai exact, dupa Nastase citire(raspuns dat mie pe blogul lui), a tinerelului senator Oliviu(parca?)Gherman)daca se putea aplica si deci nu ar fi fost modificata simplu de Isarescu modificand un cuvant adica in loc de minim 45% s-a introdus maxim 45% ceea ce a schimbat de fapt valoric totul(ceea ce ne demonsreaza cat de usor este sa anulezi aproape pe neobservate un drept castigat in Romanica noastra- romanica, unica creatie lingvistica remarcabila a lui CTP, care a introdus un nou cuvant in dictionarul limbii romane ceea ce nu-i de colo...)
Desigur trebuie drastic modificata suma la disspozitia discretionara a guvernului sau modificata legea raspunderii ministeriale introducand puscaria cu multi ani pentru primul ministru pentru orice constatare a unei folosiri abuzive sau anti economice a respectivei sume( si atunci cred ca toti PM o vor reduce la zero).
PS. Mai functioneaza mailul indicat de tine cu pseudonimul de ciprian porumbescu, caci ai reclamat o defectiune pe parcurs?
PS Ti-am scris ceva si pe firul mai vechi unde mi-ai indicat tabloul.
Sunt curios cum afli daca cineva intervine pe un fir mai vechi pe care poate ca nu-l mai vizitezi?
Pe serverul acesta în care am făcut blogul, sunt anunţat de fiecare dată când scrie cineva ceva, cu un email care contine un link către post şi textul mesajului. Cred că aşa este peste tot. În unele locuri, din păcate nu şi aici, pot fi anunţaţi şi vizitatorii că s-a mai postat ceva pe un anumit post. Şi eu sunt înscris la astfel de link-uri şi primesc zilnic câte 20 de înştiinţări. Din acestea câteva îmi sunt adresate, restul nu au legătură cu mine. Aleg ce-mi foloseşte şi restul le sterg pentru a nu aglomera căsuta de email.
Emailul meu funcţionează, nu ştiu de ce nu ajung (sau nu ajungeau) emailurile trimise de mine, pentru că eu am dat tot timpul cu Reply.
Îmi amintesc de Oliviu Gherman, membru PDSR care nu era atât de tinerel... care a povestit cum a venit el din străinătate, din delegaţie, şi a luat toate hainele pe el ca să umple geamantanul cu nişte portocale aruncate în spatele supermarketului... şi ironia a fost că nu i-a cântărit bagajul. :))
Problema cu bugetul, dacă are Geoană dreptate, este că am intra în incapacitate de plată. Adică fără salarii la buget.
pecunia non olet
Nu cred ca chiar ,dar se produce inflatia lucru convenabil ca si pana acum ptr toti cavalerii de industrie care pescuiesc in ape tulburi.
Simt nevoia traducerii:
pecunia non olet=banii nu au miros
Trimiteți un comentariu