sâmbătă, martie 29, 2008

Conferinta de presa Sulfina Barbu


28 martie 2008

Sulfina Barbu, fost ministru al Mediului, a vorbit astazi, intr-o conferinta de presa sustinuta la sediul Partidului Democrat Liberal, despre obligatiile României privind gestionarea Deseurilor de Echipamente Electrice si Electronice - DEEE - mentionate in prevederile Directivei 2002/96 EC privind deseurile de echipamente electrice si electronice.
Mesajul Sulfinei Barbu, fost ministru al Mediului, presedinta Organizatiei de Femei a Partidului Democrat Liberal:
În esenta, cerintele Directivei europene sunt urmatoarele:
> definirea echipamentului electric si electronic (EEE) si a producatorului de echipamente electrice si electronice
> crearea unui sistem de înregistrare a producatorilor de EEE
> dezvoltarea unor sisteme de colectare separata a deseurilor de echipamente electrice si electronice (DEEE)
> gestionarea DEEE utilizând cele mai bune tehnici de tratare, reciclare si valorificare
> asigurarea finantarii colectarii, tratarii, valorificarii si eliminarii nepoluante a DEEE
> îndeplinirea unor tinte valorice de colectare, reutilizare si valorificare a DEEE
> responsabilitatea producatorilor de EEE pentru îndeplinirea tintelor; producatorii pot actiona individual sau prin afiliere la un sistem colectiv autorizat
> cerinte de raportare din partea statelor membre catre Comisia Europeana.
Transpunerea acestei directive în legislatia româneasca s-a realizat prin HG 448/2005 privind deseurile din echipamente electrice si electronice (DEEE).
Potrivit prevederilor acestei Hotarâri de Guvern, producatorii, importatorii si distribuitorii de aparatura electrica, electrocasnica si electronica sunt obligati sa se ocupe de colectarea, depozitarea si reciclarea DEEE, pe principiul bine cunoscut "poluatorul plateste".
Hotarârea de Guvern le permite sa faca acest lucru fie pe cont propriu, fie organizati în asociatii. La aceasta ora, în România fuctioneaza patru astfel de organisme care reprezinta interesele majoritatii producatorilor, importatorilor si distribuitorilor de EEE: ECOTIC, RoREC, RECOLAMP si ENVIRON.
Aceeasi Hotarâre de Guvern le acorda permisiunea de a stabili o taxa care sa acopere costurile de colectare, depozitare si reciclare/valorificare a DEEE, taxa ce se adauga pretului de comercializare a aparaturii EEE.
Este vorba despre asa-numita "taxa verde", care se aplica în România de la jumatatea anului trecut. Valoarea ei de baza a fost calculata la 7 RON si a scazut anul acesta la 5 RON. Dar aceasta valoare variaza în functie de produsul comercializat, în asa fel încât ea este de 5 RON pentru un calculator, de 8 RON pentru un televizor LCD si mai mare pentru un frigider. Valorile exacte pe care le poate avea "taxa verde" functie de produs nu sunt cunoscute. Asa cum nu sunt cunoscute nici sumele adunate în cele aproximativ 10 luni de când se aplica aceasta taxa.
Potrivit unui studiu IDC, vânzarile de desktop-uri si notebook-uri s-au ridicat în trimestrul IV al anului trecut la aproximativ 370.000 de unitati. Un calcul simplu arata ca totalul taxei verzi încasate numai din vânzarile de calculatoare pe 3 luni ar fi de aproape 700.000 de euro! Si unele informatii deocamdata neoficiale plaseaza totalul încasarilor din taxa verde undeva între 5 si 6 milioane de euro de la jumatatea anului trecut si pâna acum!
Ce s-a facut cu acesti bani?
Campaniile de colectare a DEEE, despre care am auzit înca de la finalul anului trecut si în care sunt înscrise 110 orase ale tarii, se fac nu pe cheltuiala asociatiilor responsabile, ci tot din buzunarele noastre!
Aceasta deoarece Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile a decis sa implice mai mult administratiile locale în acest proces. Iata cum contribuabilii din România ajung sa traiasca un nou paradox: sa plateasca de doua ori pentru acelasi serviciu - o data la achizitionarea produselor din magazine si înca o data la bugetul local!
Deseurile EEE sunt colectate de administratii, iar asociatiile de producatori-importatori-distribuitori aduna milioane de euro, fara ca nimeni sa le controleze activitatea.
Depozitarea acestor deseuri considerate periculoase pentru sanatate se face haotic, iar despre reciclarea/valorificarea lor nu am auzit nimic. Aflam, în schimb, despre noutati si dispute pe tema gradinilor zoologice din România si a locatiilor în care acestea ar trebui sa functioneze!
Cât de aproape suntem de tinta de colectare stabilita la nivel european?
Potrivit OM nr. 1223 din 29/11/2005, 30 aprilie este data la care asociatiile de producatori-importatori-distribuitori de aparatura electrica, electrocasnica si electronica trebuie sa prezinte primul raport de activitate autoritatilor. Din calculele noastre reiese ca anul trecut nu s-au colectat mai mult de aproximativ 100 gr de DEEE/cap de locuitor. Aceasta în conditiile în care tinta era de 3 kg/cap de locuitor!
Daca 2007 era înca perioada de tranzitie pentru România, 2008 este anul în care trebuie sa raportam Comisiei Europene ce am facut în acest domeniu. Iar tinta clara este de 4 kg DEEE/ cap de locuitor. Suntem foarte departe de aceasta realizare. Tineti cont de faptul ca în urma celei mai mediatizate campanii de colectare a DEEE - din 3 noiembrie 2007 - cantitatea de deseuri adunata a fost de doar 30 gr/cap de locuitor!
Si sa nu uitam ca, pe lânga tinta de colectare, prin prevederile Directivei euroepene transpuse in HG 448/2005 apar si tinte de valorificare, respectiv refolosire si reciclare. Are cineva o cat de vaga idee privind performanta Romaniei in acest sens?
Având în vedere gravitatea acestei situatii si faptul ca din nou românii sunt pusi sa plateasca cel putin dublu fata de cât ar trebui pentru un serviciu care li se cuvine, PD-L solicita:
- Asociatiile ECOTIC, RoREC, RECOLAMP si ENVIRON sa faca public nivelul taxei verzi aplicate pentru fiecare tip de produs în parte;
- Asociatiile sa faca publice sumele adunate în urma implementarii taxei verzi în Romania;
- Asociatiile sa declare public ce actiuni de colectare-depozitare-reciclare au întreprins folosind banii platiti de cetateni;
- Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile sa clarifice de ce nu a completat golul normativ prin stabilirea unor tinte precise de colectare/valorificare pentru fiecare producator-importator-distribuitor în parte. In absenta acestora, organizatiile colective de producatori-importatori-distribuitori nu au nici o obligatie legala in acest sens;
- MMDD sa faca publice sumele cheltuite din bani publici pentru campaniile de colectare declansate pe plan local;
- MMDD sa arate public în ce mod s-a implicat în verificarea activitatii celor 4 asociatii de producatori-importatori-distribuitori, în asa fel încât sa se asigure ca banul public încasat din taxa verde este utilizat potrivit destinatiei sale legale.

Niciun comentariu: