luni, martie 31, 2008

Atenţie, se scumpesc gazele!


Cea mai bună dovadă este următorul articol:
Preţul gazelor livrate consumatorilor nu va creşte la 1 aprilie, termen solicitat de distribuitori, o decizie privind majorarea urmând să fie luată, cel mai probabil, după summitul NATO care se va desfăşura la Bucureşti în perioada 2-4 aprilie, au declarat, luni, agenţiei MEDIAFAX, surse din ANRE.
Ultima majorarea a preţului gazelor a avut loc la 1 februarie, cu 8,5%, însă distribuitorii de gaze au solicitat Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) să accepte o nouă creştere, cuprinsă între 8-12%, la 1 aprilie, motivată de avansul tarifelor pentru gazele importate.
În urmă cu trei săptămâni, E.ON Gaz România, subsidiara grupului german E.ON, a anunţat că preţul gazelor livrate populaţiei ar trebuie să crească cu 12% de la 1 aprilie, ca o primă etapă dintr-un proces de majorare care ar presupune un avans de până la 20% pentru întregul an.
Totodată, la începutul lunii martie, reprezentanţii celuilalt mare distribuitor de gaze, Distrigaz Sud, deţinut de grupul Gaz de France, au afirmat că tariful gazelor naturale din import ar trebui să crească, în trimestrul al doilea, cu 8-12%, din cauza avansului preţului petrolului şi al gazelor importate.
La acea dată oficialii ANRE au afirmat că o decizie privind majorarea preţurilor va fi luată până la finele lunii martie.
Consumul de gaze din România se ridică la circa 17-18 miliarde de metri cubi, asigurat, în proporţie de 60-65% de gazele produse de Petrom şi Romgaz. România importă, prin intermediari, aproximativ o treime din consumul anual de gaze la nivel naţional de la grupul rus Gazprom.

Cam de fiecare dată când se anunţă că NU se scumpesc gazele, înseamnă că se apropie o scumpire. Eu spun că onor Guvernul României ar putea să le şi accizeze suplimentar, ca produs de lux, alături de ţigări, băutură, cafea, femei... pardon, femeile nu sunt accizate. Gazele ar putea fi accizate şi ca produse dăunătoare sănătăţii, produc explozii, combustii, monoxid, bioxid, triferment... pardon, asta e altceva, jugulări-asfixieri, sunt mai dăunătoare decât alcoolul, ţigaretele, zahărul, sarea... Scumpiţi gazele domnii mei, poate aşa nu vor mai arunca suporterii cu brichetele pline cu gaz, astfel vor fi ceva mai uşoare.

Niciun comentariu: