luni, martie 31, 2008

Traian Băsescu, între est şi vest


Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni, la TVR, că România nu va fi un furnizor necondiţionat de trupe în continuare în Afganistan, spunând că ţara noastră este gata să pună forţe la dispoziţie, dar nu în timp ce alţii şi-au retras trupele sau le-au dislocat în zone mai puţin periculoase.
Băsescu a spus că planul pentru Afganistan va fi discutat în 2 aprilie, la Cotroceni, la întâlnirea informală a şefilor de stat şi de Guvern din NATO.
Întrebat cum va răspunde România unei eventuale solicitări privind suplimentarea trupelor pentru Afganistan, şeful statului a răspuns: "România nu va fi un furnizor necondiţionat de trupe în Afganistan."
El a amintit că, după summitul de la Riga, România şi-a respectat angajamentele asumate, suplimentând forţele militare trimise în Afganistan de la 500 la 780.
Traian Băsescu a spus că sigur se va veni o nouă propunere de suplimentare şi că România are deja o companie de aproximativ 120 de persoane. El a spus, însă, că România va pune această companie la dispoziţia NATO, dar nu în timp ce alţii nu răspund unor astfel de solicitări sau, în timp ce trupele româneşti sunt în sud, ei îşi ţin forţele în est, "unde nu se întâmplă mare lucru".
"Fac apel la aliaţi pentru a avea acelaşi tip de participare", a declarat şeful statului.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni, la TVR, că problema în abordările Federaţiei Ruse, legate de NATO, este că încă nu iese din logica Războiului rece.
Potrivit preşedintelui, Rusia trebuie să iasă, în relaţia cu NATO, din logica războiului rece şi să intre în cea a parteneriatului. El a ţinut să sublinieze că tratatul de Varşovia nu mai există.
Băsescu a spus că Rusia, la fel ca orice stat NATO, poate fi afectată de un atac cu rachete balistice şi că poate avea de câştigat în urma unei relaţii de parteneriat cu NATO.
El a mai spus că Rusia trebuie să renunţe la a privi NATO ca pe o ameninţare.
"Cine îşi poate imagina vreodată că NATO ar putea ataca Federaţia Rusă?", a spus Băsescu.
El s-a mai întrebat, retoric, cui folosesc declaraţii precum cele potrivit cărora Rusia îşi va îndrepta rachetele spre Ucraina, în perspectiva apropierii acestui stat de NATO.
"Îmi mai pun o întrebare retorică. Oare de ce toate fostele state care au fost controlate de fostul URSS au alte opţiuni? E o întrebare retorică", a adăugat Băsescu.

Niciun comentariu: