vineri, septembrie 14, 2007

amplifico



(explozie)
De ce sar în aer blocurile?
Era un banc absolut sinistru.
Un paraşutist se urcă în cursa aeriană specială de ora 17. Este prima oară când sare de la 2000 de metri. Se îmbărbătează repetând în gând că nu este mare diferenţă între saltul de la 2000 de metri şi ceea ce a făcut până atunci. Căzut pe gânduri, vede brusc becul verde şi se aruncă în gol. După ce a sărit îşi dă seama că a uitat să se echipeze cu paraşuta. 2000 metri este o distanţă mare, are mult timp să mediteze, vede toată viaţa înaintea ochilor... Când mai avea 500 de metrii până la impact se trezeşte brusc lângă el cu o altă persoană fără paraşută…
“Eşti tot cu cursa de la ora 5?”
“NUUU! Eu sunt cu explozia de la 5:25!”

Ştirile dimineţii au fost dominate de tragedia exploziei de la Zalău. La ora la care am preluat ştirea de la MEDIAFAX nu se aflaseră încă numărul exact al morţilor şi răniţilor.


Explozie puternică la un bloc din Zalău: doi morţi şi opt răniţi
ZALĂU / 11:58, 14.09.2007

O puternică explozie s-a produs, vineri dimineaţă, în jurul orei 8, la un bloc din cartierul Dumbrava al oraşului Zalău (Sălaj), în urma deflagraţiei provocate de o acumulare de gaze, mai multe persoane fiind prinse sub dărâmături, iar dintre acestea două au murit şi alte opt au fost rănite.
Una dintre persoanele care a murit este o fată de 14 ani, iar cealaltă este tânărul de 20 de ani care fusese căutat peste trei ore sub dărâmături. Sora fetei de 14 ani, în vârstă de 12 ani, are şanse minime de supravieţuire, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Este vorba de un bloc cu patru etaje, situat la o sută de metri de o staţie de benzină din cartierul Dumbrava. Deflagraţia s-a produs în urma unei acumulări de gaze, la parterul blocului, în momentul în care oamenii au aprins lumina. Pereţii apartamentelor de la parter s-au prăbuşit, iar plafonul etajului unu a căzut şi el.
Echipe ale ISU Sălaj încearcă să îndepărteze molozul, punându-şi propriile vieţi în pericol, structura blocului fiind afectată, iar clădirea putându-se prăbuşi în orice moment.
Locatarii blocului, dar şi oameni din împrejurimile acestuia spun că s-au făcut reclamaţii la EON Gaz încă de acum doi ani potrivit cărora de la subsolul blocului, dar şi în afara imobilului, mirosea puternic a gaze. Ultima sesizare a fost joi seara, dar nici o echipă a EON Gaz nu s-a deplasat să vadă despre ce problemă este vorba, au mai spus oamenii.
[…]
Pe de altă parte, viceprimarul oraşului Zalău, Dorel Labo, a precizat că cele 19 familii care locuiau în blocul care stă să se prăbuşească în urma exploziei produse vineri dimineaţă vor fi mutaţi într-un hotel şi în cinci garsoniere ale primăriei şi, la nevoie, într-un bloc ANL aflat încă în construcţie. Viceprimarul a mai spus că Primăria va solicita fonduri de la Guvern pentru ajutorarea familiilor afectate în urma exploziei.
Procurorul Rodica Vaida Pece, din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj, a declarat că la locul accidentului vor veni echipe de anchetă şi de la Bucureşti şi că vinovaţii vor trebui să plătească.
Directorul Inspectoratului de stat în Construcţii, Dan Ardelean, a declarat că blocul va trebui demolat controlat, prin implozie deoarece structura de rezistenţă este grav afectată, iar o eventuală prăbuşire necontrolată a imobilului ar pune în pericol şi celelalte blocuri aflate la mai puţin de 50 de metri de locul exploziei.
Ştirea a fost publicată pe terminalul MEDIAFAX în data 14.09.2007 la ora 09:09


A câta explozie este aceasta? Cine mai ştie, au fost atât de multe… De fiecare dată lumea este cutremurată de tragedie, de fiecare date firmele prestatoare sunt profund îndurerate, de fiecare dată autorităţile se ocupă, gestionează situaţia. În fapt nu se întâmplă nimic altceva decât o piesă pentru sinistru şi funcţionari dirijată de autoritate. Aici vorbim de bani şi unde este vorba de bani apare şi indolenţa. Aud parcă o voce spunând că este mai ieftin să repari decât să schimbi periodic ţevile. Replica era dată de un reprezentant de regie la întrebarea “De ce nu schimbă regiile, ce au de schimbat subteran, înainte de a se repara străzile? De ce se aşteaptă terminarea aşternerea bitumului pentru a sparge imediat ei covorul asfaltic?” Este vorba de gropi, maşini stricate, nervi, accidente, pierderi de vieţi umane… dar la ei tot acest “deranj” se transformă în “ceva mai bine”. “Vreţi să vă mărim preţul la livrarea utilităţilor? Şi aşa suportăm noi fluctuaţia preţului energiei pe piaţa internaţională…”. Îmi şi imaginam pe amărâţii aceia de lucrători în regii care aduc bani de acasă numai pentru cinstea de a lucra şi a aduce bucurie cetăţeanului. Până să vină cu bani de acasă, şi-au construit nişte palate din marmură pe post de casierii iar venitul unui director de regie face salariul preşedintelui să pară conţinutul unui portofel de bătrân CAP-ist înainte de venirea factorului poştal cu pensia pe luna în curs.

Ce rămâne de spus, condoleanţe pentru familiile îndurerate. Sper că-şi vor înfige mâinile în gâtul indolenţilor. Ţin pumnii celor răniţi.
Aş mai aplauda Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, oamenii care ne sunt aproape întotdeauna şi se pun în pericol pentru a salva pe alţii, oameni care rămân, cam de fiecare dată, anonimi.
Aş arăta obrazul celor de la EON Gaz. Centrul de Relaţii Clienţi Zalău,
Adresa: Str. Corneliu Coposu nr. 103, Cod Poştal – 450141, tel 0260.660364, fax 0260.660362. Coordonator: Hîrdou Daniel
Eu aş cere şi părerea ANPROGAZ (Asociaţia Naţională Profesională din Sectorul Gazelor Naturale) relativă la acest accident, sunt convins că are cunoştinţă de câteva subtilităţi ale afacerilor EON Gaz.

Dacă Primăria Zalău va face ce a spus că face, aş saluta operativitatea cu care a mişcat lucrurile. Tare mi-e teamă însă că atunci când evenimentul mediatic se va stinge, promisiunile de locuinţă vor fi uitate. De la promisiune şi până la deblocarea fondurilor, de la actele întocmite şi până la finalizarea locuinţelor… calea este foarte lungă.

Mai rămâne o singură întrebare, “cine trebuia să controleze că EON Gaz nu aruncă oraşul în aer?”. Bine că nu a sărit în aer benzinăria.

12 comentarii:

Anonim spunea...

Condoleante familiilor!Pacat ca nu s-a putut evita o asemenea tragedie! Stau si ma intreb cand oare se va intampla si la Jibou ( oras aflat la 22 de km de Zalau)o asemenea tragedie.Daca in Zalau a explodat doar un bloc in Jibou blocurile sunt o adevarata bomba.Daca s-ar face ceva controale cred sincer ca 70% din consumatorii de gaz sunt racordati ilegal la centrale ,convectoare.Nimeni nu ia nici o masura ,poate pana se va intampla si la noi o tragedie.Trag un semnal de alarma si daca cineva competent vede acest comentariu ar putea oare sa ia ceva masuri? Multumesc sincer si sper ca am tras un semnal de alarma!!!

Anonim spunea...

Am scris ceva pe tema asta pe nastase-blog dar acolo tema te-a lasat rece desi acolo sut mai multi este probabil si destul de citit si poate si de decidenti si deci ar merita acolo desvoltat subiectul.
esi prea patruns de eul tau personal si asta oricat de mare ai fi tu este doar un mic si amarat eu personal. un imparat roman filosof stoic ii plange de mila intr-un vers care cred ca incepe cu : "animula blandula etc ".Poate imi aduci tu aminte despre cine este vorba...

Anonim spunea...

"Animula, vagula, blandula,
Hospes, comesque, corporis;
Quæ nunc abibis in loca,
Pallidula, rigida, nudula?"

Adrian către sufletul său.

Anonim spunea...

Nu prea mai citesc textele postate la Adrian Năstase. Mai arunc câte un ochi să vad dacă am o interpelare dar nimic mai mult. Deja lucrurile s-au precipitat acolo, sunt prea multe nick-uri, şi nu pot să mai urmăresc discuţiile în sinergia lor. Pe de altă parte, la domnul Năstase pe blog evit să mai scriu răspunsuri lungi pentru că mi s-a atras atenţia, de câteva ori, că monipolizez blogul. Probabil pe bună dreptate.
De aceea prefer să scriu ce am de spus aici. Cine vrea să-mi ştie părerea... o va regăsi aici.

Anonim spunea...

asa este imparatul al carui nume il poarta si nastase si eu.

Anonim spunea...

Vezi exact ce spuneam, ai un ego prea umflat. Blogul lui Nastase este important caci Nastase ne fiind inca aruncat la cosul de gunoi postarile de acolo le mai citesc si altii si cine stie poate ce scriem sa aiba o influenta cat de mica. probabil ca este o eroare sa cred asta dar sigur ca pe blogul tau putem face discutii interesante in doi si atat.
nu cred ca scrii numai condus de Narcis

Anonim spunea...

Blogul lui Adrian Năstase este unul dintre multele locuri în care scriu. Deja cunosc foarte bine politicienii pentru a mai crede ca influentez pe cineva. E un mic joc şi o modalitatea de a spune că am încercat. Dacă eu spun şi ei nu iau în consideraţie, nu e vina mea. Fiecare pasare pe limba ei piere.

Anonim spunea...

deci incerci chiar daca nu este nici-o garantie de succes . atunci trebue sa joci la ruleta cu castigurile mai mari,nu?
Sa vad daca intra ptr ca pe firul celalalt pe care vorbim iar nu a vrut si a trebuit sa inchid blogul de fapt se inchide repede singur si cere refresh, dar eu am iesit total si am revenit aici.

Anonim spunea...

acum iar l-a luat .nu stiu ce sa zic.incearca si tu sa-ti trimiti mesaje si vezi ce se intampla.

Anonim spunea...

Nu trimit mesaje logat, trimit ca simplu muritor... si nu am avut nici o problemă până acum.

Anonim spunea...

te cred dar eu si aici si pe celalalt fir ti-am spus ce patesc eu.

Anonim spunea...

vad ca acum din nou intra tot de parca cineva s-ar amuza(evident asta este o ipoteza aberanta si cred ca mai degraba problemele astea sunt corelate cu momentele cand blogul dispare si cere refresh?