joi, septembrie 20, 2007

negotium



(trudă)
Lovitură de graţie dată inflaţiei: Sindicatele cer mărirea salariul minim pe economie

Seceta plus “zvonul” creşterii pensiilor plus problemele şi schimbările de pe piaţa carburanţilor, au dus deja la modificări spectaculoase ale pieţei agro-alimentare şi ale pieţei energiei. Doar că venitul pensionarului încă nu a crescut… pensionarul mai are o şansă. Valoarea unui punct de pensie se calculează pe baza unui coeficient care nu poate fi mai mic de 30% şi mai mare de 50% din salariul mediu brut lunar, utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat din anul ieşirii la pensie. Dacă se constată abateri mai mari de 10% între salariul mediu brut lunar realizat faţă de cel prognozat, CNPAS, de comun acord cu Ministerul Muncii si Solidarităţii Sociale şi cu Ministerul Finanţelor Publice, va recalcula valoarea punctului de pensie pe baza unei noi prognoze a salariului mediu brut lunar. Deci, salarii mai mari înseamnă pensii mai mari. Salarii mai mari înseamnă însă şi creşterea inflaţiei. Banca naţională trebuie să rezolve însă un anumit procent al inflaţiei şi, posibil, să reuşească acest lucru. Creşterea salariilor ar însemna pe termen scurt soluţia.

Sindicatele au propus părţii patronale un salariul minim pe economie în 2008 de 700 de lei, acesta reprezentând, în opinia reprezentanţilor salariaţilor, minimum pentru ca o persoană activă să îşi poată acoperi cel puţin pragul de sărăcie, un acord final urmând să fie încheiat săptămâna viitoare. Vicepreşedintele Blocului Naţional Sindical (BNS), Ovidiu Jurcă, a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, că partea sindicală a propus, săptămâna trecută, organizaţiilor patronale valoarea de 700 de lei pentru salariul minim pe economie, luând în considerare evoluţia economică şi angajamentul Guvernului privind creşterile salariale. "Aceasta este o recomandare a Parlamentului European, privind o salarizare decentă care să stimuleze păstrarea forţei de muncă în România şi oprirea depopularizării, în conformitate cu performanţele economice şi nevoile reale ale lucrătorilor, astfel încât să nu fie o diferenţă prea mare, bineînţeles păstrând proporţiile, între salarizarea din Uniunea Europeană şi cea din România", a precizat Jurcă. La rândul său, preşedintele Cartel Alfa, Bogdan Iuliu HOSSU, a declarat, pentru MEDIAFAX, că unele organizaţii patronale consideră prea ridicat nivelul de 700 de lei pentru salariul minim. "Unii spun că este cam mult 700 de lei. Este prea mult poate în comparaţie cu nivelul salariului minim de 440 de lei din acest an, dar nu este prea mult faţă de necesităţi. Însă nici noi nu vrem să producem şocuri, că nu sunt bune la nimic", a afirmat Hossu. Liderul Cartel Alfa spune că o persoană activă trebuie să aibă cel puţin un venit care să acopere pragul de subzistenţă, altfel nu mai există motivaţia muncii. Preşedintele Cartel Alfa a mai spus că patronatele nu şi-au exprimat încă o opinie în legătură cu cererea sindicatelor, cerând răgaz două săptămâni pentru consultări. Săptămâna viitoare, cele două părţi se întâlnesc din nou pentru a negocia actul adiţional la Contractul Colectiv de Muncă, principalul punct fiind stabilirea nivelului salariului minim pe economie.

Domnii de la sindicate fac o confuzie între salariul minim pe economie şi salariul minim negociat.
Salariul minim pe economie este stabilit a fi 390 prin Hotărârea de Guvern nr.1825 din 21 decembrie 2006. Pe de altă parte, în urma negocierilor dintre partenerii sociali (adică şi sindicatele) s-a semnat contractul colectiv de muncă unic la nivel naţional pentru anii 2007-2010. Conform Contractul Colectiv de Muncă Unic la Nivel Naţional (prescurtat CCMUN) pentru anul 2007-2010 este de 440 RON. Dar ce mai contează dacă se plăteşte impozit sau nu pentru un lider sindical. De fapt contează. Guvernul este de acord cu stabilirea în Contractul Colectiv de Muncă… a unor salarii cât mai mari. Cu cât mai mari salariile cu atât mai mari impozitele, cu atât mai mult colectările pentru sănătate, pensii... Statul nu are de ce să se plângă. Se va plânge patronatul care este nevoit prin lege să plătească foarte mult impozit, plus salarii mult mai mari decât ar putea să obţină în negociere directă. Salariul minim pe economie însă este o cifră pe care Guvernul o vrea cât mai mică. Un salariul minim pe economie mic face să crească suma impozitată.
Creşterea salariului minim negociat al CCMUN pare o soluţie salvatoare pentru Guvernului României. El va asigura natural creşterea pensiilor, şi a veniturilor populaţie… Este clar că în acest caz Guvernul va ţine partea sindicatelor. Să vedem dacă patroni nu vor protesta vehement şi mai ales dacă nu cumva sindicatele chiar cer creşterea salariul minim pe economie şi ştiu despre ce vorbesc. Să nu uităm că procentele descrise de coeficienti minimi de ierarhizare descrişi de CMUN 2007-2010, Art. 40. funcţionează în continuare, şi anume:
a) muncitori:
1. necalificati = 1;
2. calificati = 1,2;
b) personal administrativ încadrat în funcţii pentru care condiţia de pregătire este:
1. liceală = 1,2;
2. postliceală = 1.25;
c) personal de specialitate încadrat pe funcţii pentru care condiţia de pregătire este:
2. şcoala de maiştri = 1,3;
3. studii superioare de scurta durată =1,5;
d) personal încadrat pe funcţii pentru care condiţia de pregătire este cea de studii superioare = 2;


Să nu ne bucurăm… până la negocieri mai este moţiunea de cenzură.

Niciun comentariu: