luni, septembrie 10, 2007

verba volant, littera manet



(vorba zboară, înscrisul rămâne)
Aş fi vrut un alt subiect pentru ziua de azi. Dar nu pot să ignor că majoritatea capetelor de afiş merg spre moţiunea domnului Mircea Geoană şi spre căderea PSD.
Geoană îi acuză de sabotaj pe oponenţii săi din PSD. Mircea Geoană îi acuză pe Iliescu, Nastase, Ponta, Mitrea de "sabotaj" şi anunţă că "PSD se va scutura de balastul care nu-i face cinste". Un singur senator a semnat moţiunea PSD: Mircea Geoană. Şansele ca moţiunea de cenzură să fie înregistrată azi la Parlament sunt minime. Vasile Dâncu: 'Geoană execută un penalty în minutul 90'. Într-un interviu acordat Evenimentul Zilei, Vasile Dancu, unul dintre liderii grupului de la Cluj, apreciază că nedepunerea sau amânarea depunerii sine die a moţiunii ar fi o adevarată înfrângere.
Aproape ascuns, un alt titlu de senzaţie cu origine parlamentară: Lustraţie prin vorbe. Parlamentarii s-au grăbit să voteze, de pildă, majorarea propriilor salarii şi pensii, dar pentru lustraţie n-au avut timp.
Mircea Geoană a descoperit brusc că a rămas singur în partid. Spuneam acum ceva timp de acei ochelari roz prin care domnul preşedinte Geoană vede totul frumos colorat. S-a întâmplat un accident de lumină gri. Domnul Geoană s-a uitat împrejurul său şi a văzut că nu este nimeni lângă el. Probabil a simţit un fior de singurătate, s-a speriat şi a chemat câţiva ziarişti să-i ţină de urât. “M-au lăsat singuuuur!”.
"Cei care propun analize ar trebui sa se uite în oglinda.
Dacă este să vorbim de analize, atunci vom analiza şi cine sunt principalii generatori ai imaginii noastre negative. Vom analiza şi cine sunt oamenii compromişi, cu imagine de corupţi, care nu mai au ce să caute în prim-planul politicii. Mai sunt unii, voci izolate, care au adus imense deservicii de imagine PSD şi care acum trag din toate părţile în partid, găuresc barca doar pentru a-şi îndeplini un interes personal: acela de a-i bloca lansarea şi de a se salva pe ei înşişi din mal"

E drept că şi partidul semnalizează stânga şi face dreapta. Domnul Geoană tot caută în instrucţiunile de folosire date de Ion Iliescu o dată cu cârma partidului şi nu găseşte o referire la clipitul beculeţelor de direcţie. Poate că domnul Geoană ar trebui să întrebe un marinar mai experimentat despre cum se cârmeşte pe timp de furtună un partid.
O spune în primul rând Cristian Diaconescu, purtătorul de cuvânt al partidului: „Nu. Nu cred ca se depune mâine (azi - n.r.). Vom discuta în BPN liniile directoare ale documentului“. Nici vicepreşedinţii PSD Ilie Sîrbu şi Rodica Nassar nu cred că textul moţiunii va fi înregistrat azi. „Nu cred că se depune luni. Probabil, pe 12 septembrie. Se mai discută o dată chestiunea politică“, susţine Ilie Sîrbu, fără a preciza la ce se referă când spune „chestiune politică“.
Ce părere are însă un exilat temporar din PSD, un exilat pe probleme de imagine? Domnul Vasile Dâncu, paradoxal, nu a părut prea afectat de lovitura dată de o parte a conducerii PSD în frunte cu domnul primar Marian Vanghelie şi preşedintele Mircea Geoană şi a revenit aproape cu nepăsare încleştându-şi mâna de fier a baronatului de Cluj în destinele social democrate.
Vasile Dâncu spune despre depunerea moţiunii: Nu a fost o greşeală. Poate că trebuia făcută cu două luni mai repede, când toată lumea aştepta asta de la PSD, sau poate trebuia pregătită prin negocieri şi prin comunicare publică, dar şi comunicare internă. A fost singura breşă pentru ca PSD să redevină un actor politic major în România.
Ce părere are domnul Vasile Dâncu despre propunerea lui Viorel Hrebenciuc: o coaliţie de guvernământ PSD-PNL valabilă timp de şase ani?
Dă imaginea de alternativă, dar este un drum înfundat. Liberalii nu pot face coaliţii cu noi şi sunt foarte oneşti, ne spun asta în fiecare zi.
Ei fac din antipesedism o dimensiune identitară în ultimul deceniu, dar ei sunt şi singurii care ar avea probleme cu firavul lor electorat dacă ar face coaliţii cu PSD.


Şi pentru că tot am vorbit de PNL, să vedem cum mai stăm cu legea lustraţiei, o lege atât de agitată încât nu prea îşi mai găseşte locul în mapa parlamentului şi încearcă să sară afară din când în când. Noroc că se găseşte câte o mână care să închidă repede mapă şi să ascundă zglobiul proiect de lege.
Legea lustraţiei a devenit “prioritară” o dată cu venirea la putere a liberalilor. Să nu uitam că una din camerele parlamentului, Camera Deputaţilor, are un liberal, un lider liberal, la vârful ei, domnul Bogdan Olteanu. A ajutat acest lucru cu ceva proiectul de lege? Până acum nu. Au trecut 18 ani de la revoluţia din decembrie 1989, 18 ani în care Legea Lustraţiei ar fi avut un rost. Au trecut doi ani de când acest proiect de lege a fost depus în Parlamentul României. Lucrurile au căpătat un nou val de energie tot la Timişoara, locul de început al Revoluţiei din Decembrie. Acolo s-a semnat o platformă-program de centru dreapta susţinută de lideri ai PNL, PNT-CD, AP şi alţi reprezentanţi ai societăţii civile. Lucrurile păreau a merge pe un făgaş normal, mai ales că premierul Tăriceanu declara chiar un uşor entuziasm cu privire la această lege: "Proclamaţia de la Timişoara este un act civic, a fost o iniţiativa luată la nici trei luni de la căderea comunismului şi reprezintă o expresie concentrată a reformei morale pe care timişorenii au propus-o, este baza Legii lustraţiei şi cred că avem, astăzi, încă nevoie de o lege a lustraţiei care să se bată cu lumea comunistă anterioară.” Ministrul culturii, Adrian Iorgulescu, a declarat că este nevoie de Legea Lustraţiei dar şi de Legea Arhivelor, altfel "nu vom şti cine trebuie lustrat". Gheorghe Ciuhandu, primarul oraşului Timişoara, spune că amânarea aceste legi reprezintă "dovada că există şi acum comunism în România". Între două declaraţii, praful se aşează pe această lege.

Niciun comentariu: