sâmbătă, septembrie 29, 2007

econtra natura II



(Contra firii II)
Se văd roadele declaraţiilor din târg ale preşedintelui Traian Băsescu, nu tocmai conforme cu planul de acasă stabilit, de comun acord, cu Mircea Geoană.
Domnul Băsescu şi-a îndulcit discursul relativ la PSD. Este şi acum virulent la adresa celor aflaţi în fruntea partidului, dar nu mai este atât de pornit pe partid în sine. Se tot fac referiri la reforma partidelor, din păcate prin reformă se înţelege despărţirea partidului de lideri şi nu adevărata reformă a organizaţiei. Ori păstrarea aceluiaşi model instituţional şi acelaşi model al organizaţiei, nu poate duce, mai devreme sau mai târziu, decât tot în acelaşi impas. Iată de ce partidele politice trebuie să regândească ideea de partid politic. Altă dată însă părerea mea despre acest deziderat. Să vedem ce spune preşedintele, citat de Mediafax.

Băsescu: Dacă guvernul PLD-PD-PNL nu e acceptat, propun guvern de uniune naţională

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, vineri, la RRA, că dacă guvernul PLD-PD-PNL nu va fi acceptat, va propune un guvern de uniune naţională, chiar cu partide despre care nu crede că acum ar trebui aduse la guvernare, adică PSD.
El a spus că, în varianta în care Parlamentul nu va accepta, dacă moţiunea trece, formarea unui guvern PD-PLD-PNL, atunci va discuta cu partidele dacă o soluţie poate fi un guvern de uniune naţională.
"Dacă această variantă va fi respinsă de Parlament, va trebui să analizez, să discut cu partidele dacă este o soluţie realizarea unui guvern de uniune naţională, nu neapărat cu toate partidele incluse şi chiar cu partide care cred eu nu este momentul să fie aduse la guvernare, mă refer la PSD, care are fragilităţile lui interne încât nu poate fi un partener solid de guvernare, dar eu ştiu că, dincolo de interese de partid, dincolo de ceea ce cred, prima mea obligaţie este să acţionez în interes naţional", a spus Băsescu.

Iată că alegerile anticipate se îndepărtează evident din viziunea preşedintelui. De altfel, a declarat şi în urmă cu câteva luni că momentul anticipatelor a cam trecut. Cetăţenii aflaţi însă în Palatul Parlamentului ar putea crede că este o manevră prezidenţială de adormirea a bănuielilor, cum de altfel s-a mai întâmplat. Adevărata disperare este însă a preşedintelui PSD. Acesta se aştepta probabil ca preşedintele să includă PSD pe lista viitorilor guvernanţi. Imaginea victoriei în lupta pentru guvernare îi pare lui Mircea Geoană singura posibilitate de a mai “drege busuiocul”. Desigur, în mod evident, chiar dacă Băsescu ar alege soluţia guvernării PSD-iste, Mircea Geoană este un lider pe picior de plecare. Colegii de partid i-au făcut de foarte mult timp bagajele. Dacă Mircea Geoană citeşte aceste rânduri, îi recomand să noteze numele şi cuvintele celor care îl aplaudă astăzi pentru a vedea aceleaşi nume şi cuvinte “aplaudace” adresate viitorului lider. Nu mai vreau însă să discut acest aspect, îl las pe domnul Geoană să se exprime. (Apropo, oricând are drept la replică la mine pe blog. Am să-i postez reacţia imediat ce o să o primesc dintr-o sursă oficială, adică cel puţin adresa lui de email de la parlament sau de la partid, dacă nu şi o semnătură olografă. La fel şi alte persoane publice îşi pot exprima punctul de vedere la mine pe blog.)

Geoană: Băsescu vorbeşte ca preşedinte al PD, nu al României

Liderul PSD Mircea Geoană a declarat, vineri, că Traian Băsescu nu vorbeşte ca preşedinte al tuturor românilor, ci ca preşedinte al PD şi nu înţelege oportunitatea pe care moţiunea de cenzură o reprezintă pentru România tratând-o de o manieră îngustă şi încercând să profite ca politician.

Potrivit lui Geoană, Băsescu a spus, de fapt, că preferă în loc de "jumătatea stricată" a actualei guvernări, adică de PNL, "jumătatea putredă", reprezentată, conform liderului PSD, de către PD.
Geoană a adăugat că este neconstituţional faptul că preşedintele Traian Băsescu se antepronunţă în legătură cu o "eventuală guvernare" de după trecerea moţiunii şi că, din punctul său de vedere, este inacceptabilă ingerinţa preşedintelui în viaţa altor partide.
El consideră, de asemenea, inacceptabilă aluzia preşedintelui la folosirea dosarelor miniştrilor ca mijloc de presiune politică.
"Cărţile sunt, din punct de vedere politic, la PSD", este de părere Geoană, el precizând că partidul său nu va vota niciun guvern şi niciun buget câtă vreme interesele românilor nu sunt respectate.

Desigur, cărţile par “diluite” (un termen pe care l-am auzit şi eu la profesorul Andrei Gheorghe) de către PSD, dar acest lucru nu protejează în nici un fel PSD-ul de jocul la cacialma pe care îl face preşedintele Traian Băsescu, întotdeauna magistral în astfel de spectacole de umbre, reflecţii în oglinzi şi prestidigitaţie.

5 comentarii:

Anonim spunea...

Super faine pozele si cometariile de pe ele. Tu le faci?

Anonim spunea...

Comentariile da, pozele le iau de pe net.

Anonim spunea...

Buna treaba. Mi ciuda pe tine ca nu mi-o venit mie ideea asta.

Anonim spunea...

Înainte de mine au fost mulţi de toţi. La noi a început cu Academia Catavencu. dar acum e blogul plin de caricaturi şi de poze comentate. Eu râd singur de ele, şi asta mă mai linişteşte de nervii capului.

Anonim spunea...

Asta cu Geoana "Ce caut eu in viata mea?" e tare de tot. Chiar cred ca uneori Geoana isi pune intrebarea asta.