(Contra firii III (şi ultima))
ESTE TIMPUL CA ROMÂNII SĂ NU MAI FIE DESPĂRŢIŢI DE GARDURI
Mii de credincioşi, prezenţi la întronizarea celui de-al şaselea patrriarh al BOR, aşteaptă cuminţi să se bucure de prima apariţie a noului patriarh înveşmântat cu însemnele puterii
Personalităţile politice aşteaptă în primul rând pe partea stângă a lăcaşului sfânt. Traian Băsescu este cu capul plecat. Nimeni nu poate citi ce se întâmplă în sufletul lui dar parcă meditează la ceva. Nicolae Văcăroiu este uşor pătruns de răcoarea pe care ţi-o dă corul bisericesc dar cred că ar vrea să nu mai dureze totul aşa mult. Domnul prim-ministru Tăriceanu simte un neastâmpăr ca atunci când se citea moţiunea. Acest neastâmpăr îl face tânăr deşi este încă îngreunat în mişcări. Undeva mai în spate, liber cugetătorul Ion Iliescu se ascunde după o femeie cu capul acoperit de un voal negru.
Te Deum de întronizare, citirea Gramatei Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, înmânarea însemnelor patriarhale de către mitropoliţi, aşezarea în tronul patriarhal, cuvinte, tropare, cruci de sfinţirea a sufletului, un sul imens cu aspect de hrisov realizat de copii la lucru manual, un cuvânt rostit în numele Sfântului Sinod al BOR de către ÎPS Laurenţiu, Mitropolitul Ardealului, apoi cuvântul PF Daniel.
La ora la care scriu aceste rânduri se aud clopotele mitropoliei în bătaia lor cuminte dar veselă. Îmi spun şi eu în gând “Doamne ajută!”. Poate că schimbarea va fi în bine.
Clopetele nu pot goni însă şi zbuciumul vieţii politice. Astăzi, ziua a şaptea, nu este una de repauz. În politică încă se mai simte valul de evenimente cu iz de hazna ale săptămânii care s-a încheiat.
Dezastru politic dacă trece moţiunea de cenzură.
Preşedintele PC, Dan Voiculescu, a declarat, sâmbătă, într-o conferinţă de presă la Alba Iulia, că se aşteaptă la un dezastru politic în cazul în care Parlamentul va adopta moţiunea de cenzură iniţiată de PSD, iar Guvernul Tăriceanu va cădea.
Cine spunea că Voiculescu s-a retras de la guvernare, din senat, că… Se pare că vrea totuşi acest guvern din moment ce varianta căderii sale îi pare un “dezastru politic”. Interesele PC de la guvernul României sunt:
- Controlul provenienţei averilor ce nu pot fi justificate din venituri legale, cu amendamentul că averile ilicite să se considere fonduri pentru pensii
- Reducerea TVA la alimentele de baza de la 19 la 9%
- Neimpozitarea profitului reinvestit - amendament la Codul fiscal
- Includerea în Codul electoral a votului uninominal şi a reprezentării în consiliile locale a cetăţenilor de etnie română în localităţile unde sunt minoritari
- Modificarea şi completarea Legii 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale.
Cel puţin teoretic, exceptând votul uninominal şi “neimpozitarea”, un guvern liberal nu va adopta niciodată astfel de legi cu iz socialist. Nici votul nominal nu este dorit de PNL, dar aceasta este o altă discuţie. De ce susţine atunci liderul PC guvernul Liberal? Domnul Voiculescu nuanţează cele spuse.
Dan Voiculescu a spus că nu se aşteaptă ca moţiunea să fie adoptată, însă a ţinut să precizeze că dacă trece va urma un "dezastru politic". El a adăugat că, din punctul său de vedere, premierul pe care l-ar nominaliza Traian Băsescu, în cazul în care ar cădea actualul Guvern, nu va fi pe placul parlamentarilor. Voiculescu a precizat că această moţiune de cenzură generează o adevărată tensiune în societatea românească care ar putea influenţa alegerile europarlamentare. Potrivit liderului conservator, în România ar urma, după o posibilă cădere a Guvernului, "şase luni de haos politic", amintind şi de faptul că nici bugetul de stat nu a fost adoptat. Dan Voiculescu l-a acuzat pe preşedintele Traian Băsescu că vrea doar să-l dărâme pe Călin Popescu Tăriceanu şi "are o preocupare permanentă pentru show-ul mediatic". El a adăugat că Traian Băsescu încearcă să facă tot felul de "şmecherii" care "sunt la mintea copilului" şi demonstrează că nu mai are idei. "Să vii acum să spui, după ce ai spus clar că nu faci cu PSD, după ce ai în Statutul PD-ului că nu stă cu PSD la masă, să vii să spui mediatic «Voi face guvern de uniune naţională în care intră şi PSD-ul», e o minciună, o copilărie, o încercare disperată de a-l dărâma pe Tăriceanu", a mai spus Dan Voiculescu.
Domnule Voiculescu, ştiu că nu o să citiţi ce spun, dar eu tot vă spun. Nu fiţi de râsul curcilor implicate politic. Cum să fie guvern de “uniune naţională” fără PSD? Ar trebui să vă puneţi problemă că Traina Băsescu este Preşedintele României şi oricât ar vrea el să influenţeze politica românească, oricât de jucător ar fi el, uneori preşedintele trebuie să hotărască peste capul şi deplinul dorinţelor lui, exprimate sau nu. Declaraţiile lui Traian Băsescu arată clar că nu se mai gândeşte la alegeri anticipate. Ca să nu fie alegeri anticipate, este nevoit să ia multe decizii care nu-i plac, cum ar fi un guvern care să includă PNL-ul, un guvern de uniune naţională, să-l primească la Cotroceni pe Mircea Geoană… Dacă domnia sa, Preşedintele României poate să facă ce trebuie, chiar dacă strânge din dinţi cu furie, domnia voastră de ce nu vă conformaţi politica pe noul model şi aruncaţi către opinia publică cu cuvinte de timpul “dezastru politic”. Aveţi impresia că poporul acesta mai are nevoie de şocuri, nu este el destul de şocat? Când vor exploda facturile de la întreţinere, cred că vom avea un val de sinucideri ce nu a mai văzut România. Şi atunci vă veţi uita la domnia voastră acasă la televizorul cu plasmă, cum atârnă românul în ştreang şi românul se va uita din ştreang la domnia voastră cum vă uitaţi la televizor. Aţi făcut politică ca un hobby. La primul hop v-aţi retras că “nu vă mai convine”, ba din înţelegerea cu PSD, ba din cea cu PNL, ba din senat, aici cu amendamentul că veţi reveni când se liniştesc apele. Nu e frumos, nu e civic… măcar nu mai încălziţi apele care şi aşa dau în clocot.
După ce am trecut pe la cei retraşi din prim-planul politic, să revenim la spectacol politic. Un spectacol grotesc, dar adevărat.
Piaţa Universităţii, ieri, sâmbătă, este autoriza un spectacol pentru pensionari
Ce se întâmplă de fapt în Piaţa Universităţii? Fenomenul Piaţa Universităţii s-a transformat în mania Piaţa Universităţii. Toţi se folosesc de acest spaţiu Bucureştean ca de un loc de pelerinaj politic. Dacă un politician vine aici, este musai să vină toţi. Cei ce nu pot veni, se mulţumesc să acuze pe ceilalţi că se folosesc de semnificaţia Pieţei Universităţii pentru a face capital electoral şi adaugă, invariabil, că întinează memoria celor care…
Purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Bucureşti, sublocotenentul Marius Militaru, a declarat, sâmbătă, că Asociaţia pentru Iniţiativă Civică a obţinut autorizaţie pentru desfăşurarea unui spectacol pentru pensionari, în faţa Teatrului Naţional Bucureşti, între orele 17.30 - 23.00.
El a precizat că jandarmii nu au fost informaţi despre participarea preşedintelui Traian Băsescu la acest spectacol, dar că dacă şeful statului va dori să participe o poate face în deplină legalitate, întrucât este o manifestaţie autorizată.
Referitor la o posibilă contramanifestaţie, Marius Militaru a precizat că jandarmii nu au informaţii în acest sens. El a adăugat că, potrivit legii, nici Primăria, nici Jandarmeria nu ar putea autoriza o asemenea manifestaţie.
Legea 60/2001 prevede sancţiuni aspre pentru cei care tulbură o manifestaţie publică, lucru care s-ar putea întâmpla şi în cazul în care "contramanifestanţii tulbură spectacolul pentru pensionari", a menţionat purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei.
Pentru spectacolul organizat de Asociaţia pentru Iniţiativă Civică, în Piaţa universităţii vor fi prezenţi aproximativ 50 de jandarmi, dar, dacă va fi nevoie, numărul acestora va fi suplimentat rapid, a mai spus Militaru.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi seară, într-o emisiune la TVR, că merge sâmbătă în Piaţa Universităţii pentru a se întâlni cu românii, aşa cum a promis după anunţarea rezultatului referendumului din 19 mai. Băsescu a menţionat că această sâmbătă este "ultima din acest trimestru" şi că astfel, aşa cum a stabilit în Piaţa Universităţii pe 19 mai, va merge în acest loc pentru a se întâlni cu românii. Preşedintele nu a menţionat ora la care se va duce în Piaţa Universităţii din Capitală.
Jocul politic în românia este ca o comedie, doar că nu este vesel. Declaraţia responsabilului de la Jandermeria Română este, aş fi vrut să spun halucinantă, incredibilă, dar nu se potriveşte… este pur românească. Domnul Marius Militaru a auzit că preşedintele s-ar putea să treacă pe acolo şi nu are de ce se îngrijoreze. Chiar dacă nu este pensionar, domnul Băsescu este cetăţean şi poate participa la o manifestare autorizată. Contra-manifestanţii la prezenţa domnului Băsescu nu mai sunt simpli cetăţeni care participă la o manifestaţie autorizată ci încalcă legea 60/2001.
Am căutat legea specificată L. nr.60/14-03-2001 LEGE pentru ratificarea Acordului dintre Guvernul României şi Guvernul Republicii Finlanda privind readmisia persoanelor, semnat la Helsinki la 5 noiembrie 1999. Acum totul e clar, deci aşa.
Bănuiesc că este vorba de LEGE nr.60 din 23 septembrie 1991 privind organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice, republicată pe 29 sep. 2004. Dar ce mai contează acolo 10 ani.
Cine sunt aceşti contra-manifestanţi? Aflăm tot din ziare… citez deci iarăşi:
Fostul preşedinte Emil Constantinescu îi cheamă, la rândul său, pe "cei care nu au trădat idealurile Pieţei Universităţii" să participe, sâmbătă, la un miting în centrul Capitalei şi anunţă că va relua un apel mai vechi de-al său pentru "condamnarea" folosirii Pieţei în scop electoral de către Traian Băsescu. "Faţă de această nouă intenţie de pângărire a spaţiului Pieţei Universităţii, reluăm Apelul la Conştiinţă, care va fi distribuit şi prezentat spre semnare în Piaţa Universităţii sâmbătă, 29 septembrie, începând cu ora 11.00", se arată într-un comunicat dat publicităţii vineri de Emil Constantinescu. El a mai anunţat că îi cheamă "pe toţi cei care nu au trădat idealurile Pieţei Universităţii să participe la lansarea «Manifestului pentru o Românie curată» care va avea loc în Piaţa Universităţii, sâmbătă, începând cu ora 16.00".
Trăim un moment destul de tensionat. Ţara este dezbinată şi nemulţumită, partidele sunt şi ele fiecare în interesul ei fără a accepta nici un compromis, nici o colaborare. Lumea a ajuns la un stres maxim din cauza acestei gradări a mişcării de depunere a moţiunii. Ce face un fost preşedinte al României care poza şi pozează drept autoritatea morală a societăţii. Instigă pe cei prezenţi la "spectacolul dedicat pensionarilor" să nu-l primească pe preşedintele ţării. Vine la locul făgăduinţei electorale cu câţiva oameni, le dă nişte pancarte în mână cu însemne PNŢ-CD (chiar uitasem de acest partid, uite că mai există) şi defilează cu ei în jurul fântânii arteziene. Ar fi multe de spus, mă opresc la a spune că este penibil.
Ce spun ziarele despre prezenţa preşedintelui.
Preşedintele Traian Băsescu a solicitat forţelor de ordine să-i lase pe "cei câţiva români" aflaţi în faţa Facultăţii de Arhitectură să li se alăture celor care se aflau în faţa Teatrului Naţional şi a declarat că este timpul ca românii să nu mai fie despărţiţi de garduri.
Traian Băsescu a sosit sâmbătă, la ora 19.50, în Piaţa Universităţii. Pentru aproximativ un sfert de oră el a făcut o baie de mulţime. Preşedintele a dat mâna cu cei prezenţi, s-a îmbrăţişat cu unele persoane şi a primit o pâine ţărănească.
Apoi, şeful statului s-a urcat pe scena amenajată în faţa TNB, unde s-a desfăşurat un spectacol de muzică populară.
El a spus că "unii" susţin că el abia acum a venit în Piaţa Universităţii. Băsescu a ţinut să precizeze că el s-a ocupat de acest loc, în calitate de primar, a pus ceasul european din centrul Capitalei şi s-a îngrijit să fie plantate flori. El a adăugat că, deşi a privit la televizor evenimentele din decembrie 1989 şi iunie 1990, a încercat să păstreze valoarea locului şi să îi adauge valoare, pe cât a putut.
Şeful statului a făcut un apel către manifestanţii aflaţi în faţa Facultăţii de Arhitectură să vină alături de cei aflaţi în faţa Teatrului Naţional. Băsescu a spus că este timpul ca românii să nu mai fie despărţiţi de garduri şi că nu este bine să fie împărţiţi şi categorisiţi în "răi" şi "buni". "Toţi românii sunt buni", a spus Băsescu, după care a solicitat forţelor de ordine să dea deoparte gardurile amplasate în faţa manifestanţilor care răspunseseră apelului lui Emil Constantinescu.
De când a ajuns în piaţă, precum şi în tot timpul discursului său de câteva minute, Traian Băsescu a fost fluierat de cei aflaţi în faţa Facultăţii de Arhitectură şi care aveau steaguri cu sigla PNŢCD.
După discurs, el s-a întreţinut lângă scenă, într-un cort al organizatorilor concertului, cu liderii PD Emil Boc, Vasile Blaga şi Radu Berceanu, după care a dat o declaraţie ziariştilor şi a plecat.
Un preşedinte al tuturor românilor fluierat (fluierat peiorativ, că românii mai fluieră şi de admiraţie… sau, mai şti?) de câtre reprezentanţii unui partid (din moment ce şi-au ataşat şi sigla) care nu mai există pe scena politicii româneşti. Traian Băsescu ţine un discurs, deşi nu era cazul, doar era un simplu observator dar renuţă a mai face nu ştiu ce raport.
În acest discurs Traian Băsescu face un lucru surprinzător, cel puţin pentru mine. Spune un lucru evident neprăgătit: “este timpul ca românii să nu mai fie despărţiţi de garduri”. Gestul m-a luat prin surprindere mai întâi că vine din partea unui preşedinte obişnuit să cucerească prin dezbinare şi, mai ales, pentru că modalitatea de a formula o cerinţă evidentă a momentului în care se află România în acest moment, este specifică unui mare om politic, ori preşedintele ne-a obişnuit până acum mai puţin cu declaraţiile mari şi mai mult cu reacţii “bancuroase”. Încep să cred că Preşedintele României trece prin perioada unei revelaţii profunde în ultimele zile. Altfel nu se explică această maturizare a modalităţii de exprimare. Nu ştiu de ce, dar cred că această schimbare are mare legătură cu operaţia pe care tocmai a suferit-o. Mă gândesc că poate teama indusă de boală l-a făcut să realizeze fragilitatea trupului şi psihicului uman. Am să spun, chiar dacă nu operez aici cu certitudini, că preşedintele se îndreaptă spre faţa umană a omului politic. Desigur, acest lucru este excelent pentru România şi locuitorii ei, este însă distructiv pentru cariera politică a preşedintelui. Principala calitate de om politic a lui Traian Băsescu este forţa pumnului strâns, răutatea faţă de adversar, uneori impertinenţa care nu mai lasă loc de replică, aparenta indiferenţă faţă de atacurile directe şi indirecte, bărbăţia reacţiilor, mirosul de testosteron. Un nou Traian Băsescu va trebuii să vină cu un nou pachet politic, altfel nu va rezista. De aceea încep să cred că Traian Băsescu a luat deja hotărârea de retragere din politică o dată cu terminarea mandatului. Poate că este doar o slăbiciune a omului politici, poate este doar un joc de imagine şi mâna de fier va reveni, ori poate că nu. Vom trăii, unii dintre noi, şi vom vedea.
Am să pun punct final disertaţie mele asupra comentariului politic cu o reacţie absolut deplasată, în sensul că este total ieşită din contextul politic. Mă refer aici la reacţia PIN faţă de acţiunea din Piaţa Universităţii. PIN, prin reprezentanţii ei “cuplul de forţă”, doamna Lavinia Şandru şi domnul Cosmin Guşă (pe altcineva nici nu reţin dintre PIN-işti), este într-o acută foame de capital electoral. Sunt peste tot, la fiecare emisiune, sunt anormali de agresivi pe motive de genul “de ce nu ai bască, mă!”. Lumea încearcă să ignore această agresivitate care nu are, în mod absolut evident, nimic de a face cu grija faţă de oameni. Am fost unul dintre cei care a admirat PIN-ul la înfiinţarea sa am privit acest partid cu speranţă. Speranţa nu a confirmat. Dar acum… să vedem informaţia.
Băsescu repetă în Piaţa Universităţii manipularea din mai 2007
PIN atrage atenţia, într-un comunicat, asupra unei "noi încercări de manipulare grosolană a opiniei publice de către preşedintele Traian Băsescu, împreună cu Partidul Democrat". PIN menţionează că, potrivit documentelor oficiale, Asociaţia pentru Initiaţive Civice are autorizaţie pentru a organiza sâmbătă, între orele 17.30 - 23.00 un spectacol pentru pensionari în Piaţa Universităţii. PIN susţine că această asociaţie este aceiaşi care, prin vicepreşedintele ei Sorin Ardelean, a organizat şi manifestaţiile pro-Băsescu din Piaţa Universităţii în timpul campaniei pentru referendumul din 19 mai. "Prin urmare, declaraţia «spontană» a lui Traian Băsescu făcută joi seara la TVR prin care anunţa că merge sâmbătă în Piaţa Universităţii pentru a se întâlni cu românii, aşa cum a promis, este de fapt o acţiune dinainte pregătită, menită să sprijine Partidul Democrat în alegerile pentru Parlamentul European din 25 noiembrie 2007, încă o dovadă a unei imixtiuni continue în activitatea partidelor, o încălcare flagrantă a obligaţiilor de imparţialitate şi echidistanţă specifice funcţiei de preşedinte al României", se mai arată în comunicat.
Am simţit un pic de senzaţie de stânjeneală pentru că am spus mai sus că PIN se limitează la două nume care acţionează în cuplu de forţe: Guşă-Şandru. Am dat deci rapid, fără să mă gândesc prea mult un www.pin.ro. Am găsit o fabrică de… nici nu mai contează, grupul PIN, bucuria copiilor. A copiilor? Pardon, a culorii. Am căutat pe Google şi am găsit http://www.initiativanationala.ro/. Ei bine, a trebuit să caut la nesfârşit prin pagini de partid, prin prezentări, prin… nimic, nimeni… Într-un final am descoperit un link ORGANIZATII JUDETENE. Mi-am spus, aici trebuie să fie! Am intrat pe un judeţ la întâmplare (jur că la întâmplare am intrat) şi am descoperit:
CLUJ
Cluj-Napoca
str. Traian nr. 9
LIDER: DORIN APAHIDEAN
E-MAIL: dorin@initiativanationala.ro
Campia Turzii
P-ta Mihai Viteazul nr. 11
Dej
str.Petru Rares nr.1 et.2
Asta este tot ce se spune despre o organizaţie teritorială. Am rămas cu un şoc puternic. Pai la celelalte partide sunt zeci de nume, consilieri, primari, preşedinţi, activitate, declaraţii… la celelalte partide, judeţele trăiesc. Citeam informaţiile date la organizaţiile judeţene şi aveam impresia că este un sfârşit de reclamă unde scrie mic la sfârşit: persoana de contact. Alo, domnu’ Dorin Apahidean? No servus! Ce mai face, domnule, PIN Cluj? Cum? Este casă particulară aici unde am sunat? Vă rog să mă scuzaţi.
Am mai găsit într-un loc numele domnului Dorin Apahidean, undeva în zona rezervată presei.
“presedintele PIN Cluj, este un apropiat al presedintelui PIN Cozmin Gusa, cei doi fiind originari din Campia Turzii. Apahidean este om de afaceri in Cluj si s-a ocupat de comert en-gros. Acesta are 44 de ani, varsta ce depaseste pragul impus de conducerea PIN pentru a fi eligibil pe listele europarlamentare (intre 30 si 40 de ani).
Bucurat de idee, am căutat un pic prin ziarele de la Cluj, şi am găsit o ştire despre liderul zonal PIN, o ştire foarte actuală:
Liderul Judetean al Partidului Initiativa Nationala (PIN), Dorin Apahidean, tocmai intors de la Bruxelles, a prezentat ieri doi candidati ai PIN Cluj la Parlamentul European (PE). Primul dintre ei, Mihai Vescanu, are 39 de ani si ocupa locul 26 pe lista candidatilor. Vescanu este calificat ca inginer si economist, ocupind, totodata, functia de presedinte al organizatiei partidului din Cimpia Turzii. Celalalt candidat, locul 23 pe lista PIN, are doar 31 de ani, este jurist de profesie si se numeste Octavian Cocaina. Liderul PIN Cluj a mai prezentat ieri, printre altele, directia pe care o va aborda partidul din care face parte, precum si sloganul pentru campania electorala: „Ne batem pentru Romania“. Monitorul de Cluj, A.P., 03/09/2007.
Parcă numele de Cocaină îmi spune ceva. Era parcă ceva cu acest Cocaină la ştirile pe scurt. Trebuie să găsesc ceva despre el. HotNews.ro, Liana Anghelescu, 19 sep 2007:
Octavian Claudiu Cocaina este unul dintre candidatii PIN la europarlamentare si crede ca numele sau il va ajuta in politica. In aceste zile, partidele sunt in febra alcatuirii listelor pentru europarlamentare, care trebuie definitivate cel tarziu la 25 septembrie.
„Acum ceva vreme ma gandeam sa imi schimb numele crezand ca ar putea avea o influenta negativa asupra imaginii mele insa m-am razgandit. Cred ca pe parcursul carierei acest nume va avea o influenta mai degraba pozitiva”, a declarat pentru HotNews.ro candidatul PIN. Cocaina este avocat in Cluj si spune ca a intrat in politica in urma cu doua luni.
„Tot Cocaina se numea si bunicul meu, dar nu vreau sa intru prea mult in aceste detalii”, a mai spus candidatul PIN, care a recunoscut ca, in partid, colegii ii spun "Liniuta". „Nu pot sa spun ca imi place acest apelativ, dar daca vine de la colegii mei care nu sunt rau intentionati, atunci nu mi se pare ca ar fi o problema”.
Cozmin Gusa declarase, marti seara, la o emisiune televizata, ca apelativul candidatului Cocaina in partid este "Liniuta".
Mă întreb dacă în Europa este acel spirit ludic prezent în toate, ca şi în România. Aici nu mă refer la faptul că eşti avocat şi te strigă în tribunal cu nume de substanţă stupefiantă, se putea şi mai rău, să te numeşti Cocaină şi să fi şeful brigăzii antidrog. Mă refer la faptul că cineva candidează la alegerile europarlamentare la numai două luni de la intrarea în politică. În curând o sa avem alegători care o să intre în politică la două luni după ce a fost ales parlamentar. Îmi aduc aminte de nea Rică care spunea cuiva important de la Sportul Studenţesc acum câţiva ani… “Voi băgaţi-mă la facultate că termin eu pe urmă liceul.”. Intern mai merge să faci salturi la înălţime fără să ai plasă de protecţie, uneori eşti chiar ales, la grămadă şi întâmplător. La cei de la UE nu prea merge că vin cu normele europene care stabilesc clar materialul şi diametrul aţei precum şi forma şi dimensiunea ochiului plasei de protecţie. Aferim!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu